Οι πέντε πολυτιμότερες εταιρείες του πλανήτη που δεν είναι στη Wall Street

Οι πέντε πολυτιμότερες εταιρείες του πλανήτη που δεν είναι στη Wall Street
Οι μεγαλύτεροι «μονόκεροι» αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, βάσει αποτίμησης της αξίας τους.

της Anne Sraders

Σύμφωνα με ερευνητική έκθεση της PitchBook, στα μέσα του 2019 υπήρχαν 187 εν ενεργεία «μονόκεροι» (μη εισηγμένες επιχειρήσεις με αποτίμηση αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων), με συνολική ιδιωτική αποτίμηση λίγο πάνω από τα 600 δισ. δολάρια. Το 2018, το αντίστοιχο ποσό ήταν 603,3 δισ. δολάρια.

«Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο» λέει στο Fortune η Jane Leung, γενική διευθύντρια και επικεφαλής επενδύσεων στη Scenic Advisement. «Δεν έβλεπες επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους να εισέρχονται στην αγορά πριν από πέντε χρόνια».

Αυτή η πλημμυρίδα «μονόκερων», σύμφωνα με τη Leung, μπορεί να αποδοθεί στην τεράστια εισροή κεφαλαίου στις ιδιωτικές αγορές από το 2008 και μετά, κυρίως από θεσμικούς επενδυτές. «Οι ιδιωτικές αγορές είναι τόσο μεγάλες επειδή το χρήμα πηγαίνει πραγματικά εκεί» επισημαίνει. «Αυτό προήλθε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 – αυτή η αναζήτηση για αποδόσεις μετά από την κρίση».

Για την ακρίβεια, η Leung θεωρεί ότι οι τεράστιες εισροές κεφαλαίου (ύψους εκατοντάδων δισ.) στις ιδιωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια επιτρέπουν σε πολλές εταιρείες να μένουν για περισσότερο καιρό εκτός χρηματιστηρίου, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα ένιωθαν πίεση να προβούν σε αρχική δημόσια προσφορά. Βεβαίως, όπως δείχνει και το παράδειγμα εταιρειών όπως η WeWork, «ακόμα κι αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν εισαχθούν ποτέ, πρέπει να έχουν πειθαρχία».

Δείτε λοιπόν παρακάτω τους πέντε μεγαλύτερους «μονόκερους» αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ βάσει αποτίμησης αξίας.