Η «Πράσινη Γραμμή» της Κύπρου

Η «Πράσινη Γραμμή» της Κύπρου
Photo: REUTERS

Ο φωτογραφικός φακός του Reuters κατέγραψε μοναδικές εικόνες μιας ιστορικής περιοχής «παγωμένης» στον χρόνο.

«Πράσινη Γραμμή»: H «Παρεμβαλλόμενη γραμμή του ΟΗΕ στην Κύπρο» είναι το όριο μεταξύ  των ελεύθερων περιοχών και των κατεχόμενων από την Τουρκία περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με μήκος 300 χλμ. και χωρίζοντας το νησί της Αφροδίτης στα δύο, η «Πράσινη Γραμμή» τέμνει την πόλη της Λευκωσίας, καθιστώντας την τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα κράτους στον κόσμο σήμερα.

Γνωστή και ως «Νεκρή ζώνη» και «Γραμμή κατάπαυσης του πυρός», η περιοχή ελέγχεται από το 1963 μέχρι και σήμερα από τους «κυανόκρανους» των Ηνωμένων Εθνών, ενώ βρίσκεται πάντοτε σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου των πολιτών στην περιοχή κι επιτρέπεται μονάχα η διέλευση στα συγκεκριμένα συνοριακά περάσματα. Ο χρόνος στην «Πράσινη Γραμμή» μοιάζει ως εκ τούτου να έχει σταματήσει στη δεκαετία του ’60.

Το όριο μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων από την Τουρκία περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ένα «ευαίσθητο» θέμα και σίγουρα δεν έχει φωτογραφηθεί αρκετά.

Η εφημερίδα Guardian φιλοξένησε στην ιστοσελίδα της ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην «Πράσινη Γραμμή», με εκπληκτικές εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Neil Hall του πρακτορείου Reuters, οι οποίες σίγουρα αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα.

Δείτε το ιστορικό φωτογραφικό ρεπορτάζ.