Το µοντέλο εργασίας της Microsoft Hellas

Το µοντέλο εργασίας της Microsoft Hellas

Η CEO Πέγκυ Αντωνάκου εξηγεί πώς η εταιρεία καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον και πρωτοπόρος στην τεχνολογία.

Ομαδικό πνεύμα, επιβράβευση της καλής δουλειάς και ίση μεταχείριση όλων. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας που καθιέρωσε τη Microsoft Hellas ως μία από τις καλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα για να εργαστεί κάποιος. Η επιβράβευση ήρθε με τη φετινή πρωτιά της εταιρείας στην έρευνα Best Workplaces, στην κατηγορία των ελληνικών επιχειρήσεων με 50-250 εργαζόμενους.

Στους παραπάνω παράγοντες μπορούν να προστεθούν η μεθοδική δουλειά και η αμοιβαία εμπιστοσύνη, που συμβάλλουν στην καθιέρωση της Microsoft Hellas ως μιας πρωτοποριακής επιχείρησης. Έτσι, η εταιρεία επιτυγχάνει τους επιχειρηματικούς της στόχους με εργαζόμενους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αποτελώντας το «βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» μιας δημοκρατικής επιχείρησης.

Η CEO της Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου μιλάει στο Fortune για τις αξίες και το όραμα που κάνουν την εταιρεία μοναδική.

Κλείσατε έναν χρόνο ως CEO στη Microsoft Ελλάς. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;  
Ήταν μεγάλη τιμή, αλλά και πρόκληση για μένα να αναλάβω τη διεύθυνση της Microsoft Hellas, ειδικά μετά την επιτυχημένη θητεία του προκατόχου μου Ernst-Jan Stigter. Ήταν μια μοναδική εμπειρία εντατικής δουλειάς, εξαιρετικών συνεργασιών και γερών αποτελεσμάτων για τα οποία είμαι περήφανη!

Μέσα σε μια δύσκολη περίοδο κατορθώσαμε με ομαδική δουλειά και ευελιξία όχι μόνο να διατηρήσουμε τα μερίδιά μας στην αγορά, αλλά και να κερδίσουμε έδαφος σε στρατηγικούς τομείς στους οποίους είχαμε στοχεύσει. Είμαι τυχερή γιατί πλαισιώνομαι από μια διοικητική ομάδα έμπειρη, ικανή και με όρεξη να αναλάβει και να φέρει εις πέρας νέες προκλήσεις. Και φυσικά, το να αναδειχτεί η Microsoft Hellas ως Βest Workplace το 2013 ήταν σημαντική αναγνώριση και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Το πρωτοποριακό μοντέλο εργασίας της Microsoft Hellas

Η εταιρεία σας αναδείχτηκε κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε αυτή τη διάκριση και πώς συμβάλατε σε αυτή;
Είναι μια διάκριση που με κάνει εξαιρετικά υπερήφανη. Κυρίως γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της αναγνώρισης προέρχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Όλοι ανεξαιρέτως συμβάλαμε σε αυτή την επιτυχία. Το μοντέλο της ευέλικτης εργασίας που λανσάραμε στην ελληνική αγορά, το λεγόμενο «New World of Work», μας εξασφάλισε καλύτερη αποδοτικότητα, μείωση στα έξοδά μας (κυρίως σε μεταφορικά, ταξίδια και σε κατανάλωση χαρτιού), χρήση πιο φιλική στο περιβάλλον και περισσότερο χρόνο με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, αλλά και με τις οικογένειες μας.

Η έμφαση που δίνουμε στη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση δεξιοτήτων, αλλά και οι σημαντικές ευκαιρίες εξέλιξης καριέρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παίζουν σημαντικό ρόλο και εξασφαλίζουν προοπτική και ικανοποίηση. Εξάλλου, θα πρέπει να σας εκμυστηρευτώ ότι, κατά την άποψή μου, αυτό είναι και το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Oι άνθρωποί μας!

Παρά τις σημαντικές αλλαγές στην επιχειρηματική κουλτούρα, οι γυναίκες σε υψηλές διευθυντικές θέσεις εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα.  
Όχι στη Microsoft Hellas! Για την ακρίβεια, οι γυναίκες αποτελούν πλειονότητα στη διοικητική μας ομάδα. Φυσικά, είναι ευθύνη όλων μας να προσλαμβάνουμε τα ικανότερα στελέχη, χωρίς το φύλο να είναι προϋπόθεση ή ανασταλτικός παράγοντας εξέλιξης στην εταιρεία. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές στο στυλ μεταξύ ανδρών και γυναικών μάνατζερ. Αυτές οι διαφορές δεν είναι συγκρουόμενες, αλλά αλληλοσυμπληρούμενες.

Άλλωστε, εκεί είναι και η μαγεία της σύνθεσης. Επιπλέον, όλοι αξιολογούμαστε με τα ίδια κριτήρια, με βάση τους στόχους και τα αποτελέσματά μας. Οι υψηλές διευθυντικές θέσεις απαιτούν γερό στομάχι, υπομονή, διορατικότητα και εναλλακτική σκέψη. Αυτά, όμως, υπάρχουν τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

Διαβάστε: Αφιέρωμα: Best Workplaces στην Ελλάδα

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που κάνει τη Microsoft να ξεχωρίζει;
Η Microsoft είναι μια εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο να ξεδιπλώσει τις δυνατότητές του. Είμαστε μια πολύ «δημοκρατική» εταιρία – οι φωνές και οι ιδέες ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη στο τελικό αποτέλεσμα. Οι αξίες μας εστιάζουν στην αξιοκρατία και την επιβράβευση της καλής δουλειάς, στο ομαδικό πνεύμα και την ίση μεταχείριση όλων.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως η καινοτομία είναι στο DNA μας. Αν το σκεφτεί κανείς, η Microsoft έχει ουσιαστικά προσδιορίσει την παραγωγικότητα και την επικοινωνία των τελευταίων 40 ετών σε όλο τον κόσμο.

1/3

Ζούμε στην εποχή της άνθησης της πληροφορικής, αλλά στην Ελλάδα η οικονομική κρίση «βάζει φρένο» σε πολλές από τις δυνατότητες ανάπτυξης. Πώς το βιώνετε αυτό εσείς ως Microsoft;
Αυτή η άποψη ακούγεται συχνά, αλλά είναι μύθος. Θεωρώ επιβεβλημένη την επένδυση στην τεχνολογία ως μέσο ανάπτυξης, αύξησης παραγωγικότητας και μείωσης κόστους. Παρατηρούμε ότι οι εταιρείες που έχουν πλάνο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση χρησιμοποιούν ως μέσο την τεχνολογία για να το πετύχουν.

Πάρτε για παράδειγμα τις λύσεις στο Cloud: με ένα μοντέλο «pay as you go», τα κόστη περιορίζονται και οι εταιρείες αποκτούν μια ασύγκριτη ευελιξία και ανταγωνιστικότητα στον τρόπο που λειτουργούν. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, μια ξενοδοχειακή μονάδα που δεν έχει τις ίδιες ανάγκες όλο τον χρόνο, μειώνει τα κόστη ανάλογα με τη χρήση και την εποχικότητα, αντί να κάνει μια επένδυση που απαιτεί υψηλό αρχικό κόστος και μεγάλο κύκλο απόσβεσης.

Διαβάστε ακόμη: Νέα ψηφιακή εποχή από τη Microsoft

Η τεχνολογία «κατηγορείται» για πολλά πράγματα στις μέρες μας. Από το ότι απομονώνει τους ανθρώπους, μέχρι το ότι είναι άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά. Πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις αιτιάσεις;
Για κάποιο διάστημα η τεχνολογία «δαιμονοποιήθηκε», όπως καθετί καινούργιο, ενώ θεωρήθηκε υπεύθυνη για πολλά αρνητικά φαινόμενα που δεν της αναλογούσαν. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, ίσως και κάποιος φόβος. Η τεχνολογία δεν είναι «καλή» ή «κακή», αυτό καθορίζεται από τη χρήση της. Για αυτό και το σημαντικότερο βήμα είναι η ενημέρωση.

Εμείς που δημιουργούμε την τεχνολογία και επενδύουμε κάθε χρόνο πάνω από  9 δισ. δολάρια σε R&D παγκοσμίως νιώθουμε την ευθύνη της ενημέρωσης. Για αυτό και έχουμε προγράμματα εκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών για τα μέτρα προστασίας στο διαδίκτυο, τόσο μέσα από το Κέντρο Καινοτομίας μας όσο και μέσω συνεργασιών που έχουμε με το υπουργείο Παιδείας και τα σχολεία. Επιπλέον, τα λειτουργικά μας συστήματα και τα προγράμματα (Windows, Xbox, Internet Explorer) είναι όλα εξοπλισμένα με τις απαραίτητες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου και ασφάλειας του υπολογιστή, ώστε να μη τίθενται σε κίνδυνο η προστασία των δεδομένων, αλλά και η έκθεση των ανήλικων σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Συμμετέχετε ως mentor στην προσπάθεια της Endeavor Greece. Τι σας έκανε να το αποφασίσετε αυτό;
Για μας, που προωθούμε επισταμένως την επιχειρηματικότητα στη χώρα τα τελευταία 6 χρόνια μέσω του Κέντρου Καινοτομίας, ήταν φυσική εξέλιξη. Η Endeavor παρέχει υποστήριξη και τεχνογνωσία για την ταχύτερη ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών που επιδεικνύουν μια δυναμική.

Από πλευράς μας, θα παρέχουμε τεχνογνωσία και συμβουλές από τους ειδικούς μας προς τους entrepreneurs.  Έχουμε τόση ανάγκη από καινοτομία στη χώρα μας αυτό τον καιρό. Και τόση ανάγκη για να μοιραστεί η γνώση, η εμπειρία και να υποστηριχτούν ιδέες που θα συνέβαλαν σε οικονομική ανάπτυξη αλλά και αξιοποίηση του εξαιρετικού ταλέντου που έχουμε στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και σε προσωπικό επίπεδο με χαρά ανέλαβα να συμβάλω, ως μέντορας των ομάδων, σ’ αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε ακόμη: Όλο και πιο ψηλά φτάνουν οι γυναίκες στις ελληνικές επιχειρήσεις

Ποιο είναι το προσωπικό σας επαγγελματικό όραμα;
Να είμαι σε έναν χώρο χωρίς στεγανά, ο οποίος θα προωθεί τη δημιουργικότητα και την εξέλιξή μου. Να είμαι σε μια εταιρεία που θαυμάζω και να συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ. Να εμπνέω τους συναδέλφους μου, ώστε να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για το κοινό μας όραμα. Να βλέπω τα αποτελέσματα της ομαδικής δουλειάς και χαρούμενα πρόσωπα κάθε μέρα στο γραφείο. Να συμβάλω όσο μπορώ από τη θέση μου στην ανάπτυξη και την προώθηση της χώρας μας προς το εξωτερικό. Να δίνω ευκαιρίες και να βλέπω νέους επαγγελματίες να ανθούν. Για μένα, αυτά συνιστούν την επαγγελματική ευτυχία και είμαι τυχερή που η Microsoft μου παρέχει ένα τέτοιο περιβάλλον.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

– Οι φωτογραφίες είναι του Στέφανου Παπαδόπουλου