12 εκατομμύρια αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στο δρόμο μέχρι το 2035

12 εκατομμύρια αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στο δρόμο μέχρι το 2035

Το 44% των αμερικανών οδηγών θα σκέφτονταν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό.

Τα πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να κατακτήσουν ένα μερίδιο έως και 10% των παγκόσμιων πωλήσεων οχημάτων, ή 12 εκατομμύρια οχήματα ετησίως, μέχρι το 2035. Αυτό είναι το βασικό εύρημα έρευνας που δημοσιεύτηκε από την εταιρεία Boston Consulting Group την προηγούμενη εβδομάδα.

Το 44% των αμερικανών οδηγών που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας θα σκέφτονταν να αγοράσουν ένα πλήρως αυτόνομο όχημα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, και ένα 20% θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει επιπλέον 5.000 δολάρια ή και περισσότερα για την προωθημένη τεχνολογία που απαιτείται για τη λειτουργία ενός τέτοιου οχήματος.

«Αυτή η αλλαγή θα είναι η πιο ριζική των τελευταίων εκατό ετών για την αυτοκινητοβιομηχανία» δήλωσε ο Τόμας Ντάουνερ, επικεφαλής του τμήματος αυτοκινητοβιομηχανίας της BCG.

Κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η General Motors, η Volkswagen, η Audi και η Mercedes-Benz ήδη εργάζονται για την ανάπτυξη ημι-αυτόματων συστημάτων που θα απαιτούν πάντως κάποια ανθρώπινη εμπλοκή.

Τα πρώτα τέτοια συστήματα, που θα ελέγχουν αυτόματα το τιμόνι, τα φρένα και το κιβώτιο ταχυτήτων σε συγκεκριμένες καταστάσεις, προγραμματίζονται άμεσα. Θα εμφανιστούν αρχικά σε πολυτελή μοντέλα όπως η Cadillac CT6 (το 2016) και το Audi A8 (το 2017).

Αυτό που κυρίως προσελκύει τους καταναλωτές στα συγκεκριμένα συστήματα είναι η αυξημένη ασφάλεια, μαζί με την δυνατότητα που προσφέρουν στον οδηγό να επιτελεί άλλα καθήκοντα εκτός της οδήγησης ενώ βρίσκεται εντός του οχήματος. Επίσης, στην έρευνα αναφέρονται και τα χαμηλότερα κόστη ασφάλισης και καυσίμου.

Τα πλήρως αυτοκινούμενα οχήματα χωρίς οδηγό θα μπορούσαν να σημάνουν μια δραματική αλλαγή στην οδήγηση μέσα στην πόλη. Φανταστείτε π.χ. ρομποτ-ταξί που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ιδιόκτητα αυτοκίνητα σε μεγάλες πόλεις, συμβάλλοντας στη μείωση της κίνησης, της μόλυνσης και της κατανάλωσης καυσίμου.

Σύμφωνα με τον Χαβιέ Μοσκέ της BCG, «σε είκοσι χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι δεν θα κατέχουν ιδιόκτητα αυτοκίνητα στις μεγάλες πόλεις».