Οι 15 Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις

Οι 15 Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις

«Δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία» αναφέρει η Ρωσία και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε 15 Ρώσους αξιωματούχους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Νικολάγεβιτς Κόζακ και η αντιπρόεδρος της Δούμα Λουντμίλα Ιβάνοβνα Σβέτσοβα.

Στον κατάλογο των προσώπων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις περιλαμβάνονται επίσης ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Βασίλεβιτς Γκερασίμοφ, καθώς και οι ηγέτες των ουκρανών αυτονομιστών Αντρέι Πούργκιν και Ντένις Πουσίλιν.

Η Ρωσία απάντησε σε έντονο ύφος, λέγοντας ότι η ΕΕ ακολουθεί τα βήματα των ΗΠΑ και θα έπρεπε να ντρέπεται. «Αντί να υποχρεώσουν την κλίκα του Κιέβου να καθίσει στο τραπέζι με την νοτιοανατολική Ουκρανία και να διαπραγματευτεί την μελλοντική δομή της χώρας, οι εταίροι μας υπακούουν στα κελεύσματα της Ουάσινγκτον με νέες, εχθρικές χειρονομίες κατά της Ρωσίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε πάντως ότι δεν θεωρεί πως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος προσώπων και εταιρειών που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που επιβλήθηκαν χθες Δευτέρα, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ρωσικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

«Δεν βλέπω επί του παρόντος να πλήττεται καμία εταιρεία», δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (την ρωσική Ανω Βουλή).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι, στο πλαίσιο της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, η Ουάσινγκτον θα απορρίπτει τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απάντησε ότι η Μόσχα είναι σε θέση να αντικαταστήσει με δικά της προϊόντα τις εισαγωγές στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας που ενδεχομένως να πληγούν εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Διαβάστε σχετικά: Νέος γύρος κυρώσεων στη Ρωσία από ΗΠΑ και ΕΕ