Παρούσα η Ιταλία στη μίνι-Σύνοδο για το μεταναστευτικό μετά από παρέμβαση της Μέρκελ

Παρούσα η Ιταλία στη μίνι-Σύνοδο για το μεταναστευτικό μετά από παρέμβαση της Μέρκελ
epa06825857 Italian Interior Minister Matteo Salvini attends the 'Porta a Porta' (lit. Door-to-door) late night television talk show in Rome, Italy, 20 June 2018. Salvini commented on migration as well as other national issues. EPA/ANGELO CARCONI

«Δεν θα συμμετάσχουμε» στην «απαράδεκτη» σύνοδο λένε οι χώρες του Βίσεγκραντ - Μακρόν: Ο λαϊκισμός επεκτείνεται στην Ευρώπη σαν αρρώστια.

Τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ, δηλαδή η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδο για τη μεταναστευτική κρίση που οργανώνεται στις Βρυξέλλες την Κυριακή και ερμηνεύεται από πολλούς ως μια επίδειξη συμπαράστασης στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επισήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν οργανώνει τη μίνι Σύνοδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. «Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες, αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη» υπογράμμισε ο Όρμπαν.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι οι χώρες της Ομάδας του Βίσενγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο Κουρτς είναι ο μόνος από τους πέντε ηγέτες που παρίσταντο σήμερα στη συνάντηση, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις σημείωσε, εξάλλου, ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στη Βουδαπέστη μετά τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας ο Μπάμπις τόνισε ότι συμφωνεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επί του συγκεκριμένου θέματος και πιστεύει πως το προσωπικό της η Frontex θα πρέπει να φθάσει τις 10.000.

Νωρίτερα με αποχή από τη μίνι-Σύνοδο απειλούσε και η Ιταλία, με τον νέο υπουργό Εσωτερικών της χώρας και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, να δηλώνει: «Ή υπάρχει μια πρόταση χρήσιμη σχετικά με την υπεράσπιση των συνόρων, την ασφάλεια και, προσθέτω, σχετικά με τα δικαιώματα των αληθινών προσφύγων ή ας τολμήσουμε να πούμε όχι. Αν πάμε στη σύνοδο για να δεχθούμε ένα μάθημα που έχουν ήδη προετοιμάσει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, καλύτερα να κάνουμε οικονομία τα χρήματα του ταξιδιού».

Τελικώς η νέα ιταλική κυβέρνηση θα δώσει το παρόν στη μίνι-Σύνοδο, όπως επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη σύνοδο της Κυριακής θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση, μαζί με εκείνες των άλλων χωρών και ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνον προφορική αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν.

«Της επιβεβαίωσα πως θα ήταν απαράδεκτο για μένα να συμμετάσχω σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής με ένα κείμενο ήδη επεξεργασμένο», γράφει. «Η καγκελάριος αποσαφήνισε τα πράγματα λέγοντας ότι υπήρξε μια ‘παρεξήγηση’: το σχέδιο του κειμένου που δημοσιοποιήθηκε χθες (Τετάρτη) θα αποσυρθεί», εξηγεί ο Τζουζέπε Κοντε.

«Η συνάντηση δεν θα καταλήξει σε ένα γραπτό κείμενο, αλλά μόνο σε μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας» (28-29 Ιουνίου), συνεχίζει.

Μακρόν: Ο λαϊκισμός επεκτείνεται στην Ευρώπη σαν αρρώστια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ο λαϊκισμός επεκτείνεται στην Ευρώπη σαν μια αρρώστια που οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταπολεμήσουν με μεγαλύτερο σθένος, αντί να επικρίνουν τις ενέργειες φιλοευρωπαϊκών κυβερνήσεων όπως η δική του.

Ο 40χρονος ηγέτης δέχεται πίεση στην πατρίδα του επειδή δεν δέχθηκε το πλοίο Aquarius που μετέφερε μετανάστες και το οποίο ο ακροδεξιός ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έδιωξε από τα ιταλικά λιμάνια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας φραστικός πόλεμος ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη.

Σε επίσκεψή του στη Βρετάνη, μια ιδιαίτερα φιλοευρωπαϊκή περιφέρεια της Γαλλίας, ο Μακρόν κάλεσε τους σχολιαστές να πολεμήσουν εναντίον αυτών που «μισούν την Ευρώπη», αντί να επιτίθενται στον ίδιο. «Τους βλέπεις να αναδύονται κάπως σαν λέπρα από τη μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη, σε χώρες που πιστεύαμε ότι θα ήταν αδύνατο να τους δούμε ξανά, σε γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Μακρόν.

«Λένε τα χειρότερα και συνηθίζουμε σ’ αυτό. Κάνουν προκλήσεις και ουδείς φρίττει γι’ αυτό», πρόσθεσε. «Κατηγορούμε τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι ακριβώς όπως θα θέλαμε να είναι και ξεχνάμε να καταγγείλουμε αυτούς που δεν είναι πλέον σαν εμάς, αυτούς που μισούν (την Ευρώπη) και προωθούν τα σχέδιά τους», δήλωσε ο Μακρόν.

«Συνηθίζουμε στα άκρα σε χώρες που για χρόνια ήταν φιλοευρωπαϊκές όπως εμείς και στο ζήτημα αυτό οι επιχειρηματικές, δημοσιογραφικές και πολιτικές ελίτ μας έχουν τεράστια ευθύνη», πρόσθεσε.