«Άδειασμα» Τσίπρα σε ΔΝΤ: Ποιοι μιλάνε για «διαζύγιο»

«Άδειασμα» Τσίπρα σε ΔΝΤ: Ποιοι μιλάνε για «διαζύγιο»
ΕΡΤ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μόνο σίγουρη δεν θεωρείται η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα – Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στον «αέρα» είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα αναφορικά με το ζήτημα της συνέχειας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει το συμβιβασμό και αν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα ή όχι, επισημαίνοντας ότι ζητάει εξαιρετικά σκληρές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.

Και από την πλευρά όμως του ΔΝΤ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η θέση του. Το Ταμείο θεωρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό, ζητάει νέες περικοπές στις συντάξεις και για αυτό το λόγο εμφανίζεται απρόθυμο να συμμετάσχει.

Μάλιστα εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να μην υπάρξουν οι προϋποθέσεις που θα του επιβάλλουν τη συμμετοχή του. Υπενθυμίζεται ότι πολλά στελέχη του ΔΝΤ, ανάμεσα τους και η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή τους στο νέο πακέτο εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο πρέπει να αναδιαρθρωθεί «βαθιά», χωρίς όμως να γίνει ονομαστικό «κούρεμα».

Ο γερμανικός τύπος (η Γερμανία είναι θερμός υποστηριχτής της συμμετοχής του ΔΝΤ) δεν άφησε ασχολίαστες τις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα.

Για την εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», o Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να απαλλάξει την Ελλάδα από την βοήθεια του ΔΝΤ αφού πλέον η βοήθεια του διεθνούς οργανισμού δεν είναι απαραίτητη για την χώρα του. Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας, “τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι πλέον απαραίτητα για την Ελλάδα καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι πλέον η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη. Η χώρα του χρειάζεται πλέον λιγότερα χρήματα από το πακέτο διάσωσης, προσθέτει.

Στο ίδιος μήκος κύματος με την εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung” κινείται και η γερμανική εφημερίδα “Die Welt”: «Ο Tσίπρας πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητα για τη χώρα του τα δισεκατομμύρια του ΔΝΤ», γράφει και προσθέτει: «Μεταρρυθμίσεις έναντι δισεκατομμυρίων. Αυτό ήταν το deal για το πακέτο διάσωσης. Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει πλέον την οικονομική υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού».

«Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να διαχειριστεί το πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ» σημειώνει το Politico.

Για δηλώσεις-φωτιά του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο η Le Monde, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι έγιναν την παραμονή της έλευσης στην Αθήνα του κουαρτέτου (Κομισιον, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ).

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται στην Αθήνα για να επιθεωρήσουν το νέο πακέτο μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση εντός του Δεκεμβρίου για να λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.