Αεροπορική τραγωδία στην Αίγυπτο – Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες

Αεροπορική τραγωδία στην Αίγυπτο – Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες
epa05004395 Relatives of passengers of MetroJet Airbus A321 weep at Pulkovo II international airport in St. Petersburg, Russia, 31 October 2015. A Russian plane which went missing in Egypt on 31 October 2015 with 224 aboard has crashed in the Sinai, the Egyptian Civil Aviation Ministry confirmed. The ministry said in a statement that the debris from the plane had been found near the al-Arish airport, in the Sinai Peninsula. The plane was on a flight to St Petersburg, in Russia, reported the Itar-Tass news agency. EPA/ANATOLY MALTSEV

Το αεροπλάνο είχε χαθεί από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του με προορισμό τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του αεροσκάφους Airbus A321 στη χερσόνησο του Σινά, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κάιρο.

Η πρεσβεία ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, ότι οι επιβάτες ήταν λιγότεροι από τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα επισήμως από τις αιγυπτιακές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο” σημείωσε ενώ αρχικά όλες οι άλλες πηγές έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.

“Δυστυχως, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί” ανέφερε, στα ρωσικά, η πρεσβεία με μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Νοσοκομειακές πηγές και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Τα συντρίμμια του αεροπλάνου, ενός Airbus A-321 της εταιρείας Kogalymavia -που είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Metrojet- βρέθηκαν σε μια ορεινή περιοχή, στο Βόρειο Σινά. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου 50 ασθενοφόρα έχουν σταλεί επί τόπου για να μεταφέρουν “τραυματίες ή νεκρούς” στα νοσοκομεία του Καΐρου και του Σουέζ.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι διασώστες έχουν εντοπίσει επίσης το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης.

Οι επιζώντες και οι σοροί των νεκρών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Κάιρο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας.

Από τη Μόσχα, το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

 

Πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος η συντριβή

Από την πρώτη επισκόπηση στο σημείο της συντριβής του ρωσικού Airbus στο Σινά, φαίνεται ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Kogalymavia κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο Σινά.

Περίπου 150 πτώματα, πολλά από τα οποία απανθρακωμένα, βρέθηκαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες.

Νωρίτερα, μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το Airbus είχε κοπεί στα δύο, σε ένα μικρότερο κομμάτι της ουράς και σε ένα μεγαλύτερο το οποίο προσέκρουσε σε έναν βράχο.

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 μετέδωσε μάλιστα ότι αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σε προηγούμενο έλεγχο ρουτίνας, τον Μάρτιο του 2014, η Rostransnadzor είχε εντοπίσει παραβιάσεις όμως η εταιρεία φρόντισε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν δώσει οι αρχές.

Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το δυστύχημα. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το συγκεκριμένο Airbus A321-200 ήταν ηλικίας 18 ετών και ανήκε στην Metrojet (άλλη ονομασία της Kogalymavia) από το 2012. Είχε πραγματοποιήσει σχεδόν 21.000 πτήσεις συνολικής διάρκειας 56.000 ωρών και διέθετε κινητήρες IAE-V2500. Η Airbus τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη τεχνική υπηστήριξη στις γαλλικές ερευνητικές αρχές και στις αρχές που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus A321 που κατέπεσε σήμερα στο Σινά, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αυτής.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.

Νωρίτερα η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Τζιχαντιστές κατέρριψαν το ρώσικο αεροπλάνο στην Αίγυπτο;