Αφρικανικός «αέρας» στην Μπούντεσταγκ

Αφρικανικός «αέρας» στην Μπούντεσταγκ

Ο πρώτος στα χρονικά αφρικανικής καταγωγής βουλευτής στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας.

Γεννήθηκε πριν από 51 χρόνια στην Σενεγάλη, μετανάστευσε πριν από τρεις δεκαετίες ως φοιτητής στη Γερμανία, πήρε τη γερμανική υπηκοότητα πριν από 12 χρόνια και τώρα περνά στα χρονικά ως ο πρώτος αφρικανικής καταγωγής βουλευτής της ομοσπονδιακής Βουλής, στο Βερολίνο.

Ο Καραμπά Ντιαμπί μπορεί να μην κατάφερε να βγει νικητής στην εκλογική του περιφέρεια, στο Χάλε. Κέρδισε όμως μια από τις έδρες που απέσπασε το SPD, ων τρίτος στην κομματική λίστα. Εφεξής λοιπόν είναι βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατικών από το ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας Άνχαλτ.

Ως θαυμαστής του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ, έχει κι αυτός το δικό του, διπλό όνειρο: να μην αυτοπροσδιορίζεται από το χρώμα του δέρματός του και η Γερμανία να μην είναι πια συνώνυμη της ναζιστικής ακροδεξιάς, κυρίως όσον αφορά τα ανατολικά κρατίδιά της.

Διαβάστε ακόμη: Ένας σχεδόν απόλυτος θρίαμβος

Ο ίδιος τα έχει νιώσει στο «πετσί» του. Το 1992, δέχθηκε επίθεση από μία ομάδα σκινχέντς, ενώ περπατούσε αμέριμνος στους δρόμους του Χάλε. Και μόλις πριν από δύο χρόνια δέχθηκε έναν καταιγισμό από e-mail με μηνύματα μίσους και απειλές κατά της ζωής του, μετά την έμμεση προτροπή και τον στιγματισμό του από ακροδεξιά εφημερίδα.

Οι τραυματικές αυτές εμπειρίες όχι μόνο δεν τον πτόησαν, αλλά χαλύβδωσαν την πολιτική πυγμή του, που άλλωστε ανέπτυσσε μεθοδικά, από τα νεανικά του χρόνια. Ορφανός από τα επτά του, μεγαλωμένος από την μεγαλύτερη αδελφή του, είδε την ευκαιρία να έρχεται μέσα από την ενασχόλησή του με την πολιτική στο Ντακάρ, πρωτεύουσα της Σενεγάλης.

Οι επαφές που τότε απέκτησε με αριστερές οργανώσεις φοιτητών στην Πράγα -οι οποίες παρότρυναν νεαρούς από διάφορα σημεία του πλανήτη να σπουδάσουν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα- ήταν το εφαλτήριό του για το μεγάλο άλμα από την Μαύρη Ήπειρο στην τότε κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Ανοικτό αφήνει το SPD το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Μέρκελ

Έτσι έφθασε ο Ντιαμπί στη Γερμανία, στα 24 του, γνωρίζοντας μόνον δύο λέξεις στα γερμανικά: την ονομασία της αυτοκινητοβιοηχανίας BMW και του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Μπουντεσλίγκα! Έκτοτε, δεν κοίταξε ποτέ πίσω.

Έπειτα από εννέα μήνες εκμάθησης της γερμανικής στη Λειψία, πήρε το 1986 μεταγραφή με υποτροφία στο πανεπιστήμιο «Μαρτίνος Λούθηρος» στο Χάλε -μέχρι και σήμερα γελά με την αρχική του παρανόηση ότι οι εγκαταστάσεις είχαν ονομαστεί τιμής ένεκεν από τον ήρωά του, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αντί του θεμελιωτή του Προτεσταντισμού.

Έτσι πέρασαν οι μήνες και τα χρόνια. Ο Σενεγαλέζος πήρε διδακτορικό στη Χημεία. Παντρεύτηκε μία Γερμανίδα αρχιτέκτονα -με την οποία έχουν σήμερα δύο παιδιά. Έγινε Γερμανός υπήκοος το 1991. Εντάχθηκε στο SPD το 2008 και την επόμενη χρονιά εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Χάλε, επικεντρώνοντας τη δράση του σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η νεολαία, το περιβάλλον και η οικολογία.

Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ: Καμία αλλαγή στην γερμανική πολιτική για την ευρωζώνη

Από το 2009 έως και το 2011 ήταν πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Μετανάστευσης, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια μετανάστες στη Γερμανία. Τα τελευταία δύο χρόνια διετέλεσε σύμβουλος για την κοινωνική ενσωμάτωση στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της τοπικής κυβέρνησης στη Σαξονία Άνχαλτ.

Τώρα, με μότο του το «Vielfalt schafft Werte» («η διαφορετικότητα δημιουργεί αξίες»), δηλώνει ότι ως βουλευτής στη Μπούτσεντανγκ θα εργαστεί για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα καθορίζει κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία, καθώς και για τη βελτίωση των διαδικασιών ένταξης των μεταναστών στη εγχώρια κοινωνία.