Αυτές είναι οι πιο φιλόξενες χώρες για να ιδρύσεις τη startup σου

Αυτές είναι οι πιο φιλόξενες χώρες για να ιδρύσεις τη startup σου

Η χώρα όπου εδρεύει μια επιχείρηση επηρεάζει τόσο τις οικονομικές πτυχές της όσο και τις δυνατότητες ανάπτυξής της.

Η έδρα της επιχείρησής σας είναι καθοριστική για τη χαρτογράφηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου και την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Η τοποθεσία επηρεάζει τις οικονομικές πτυχές μιας επιχείρησης, αλλά και ό,τι αφορά τη στελέχωση και τις δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτουν οι υπάλληλοι. Επιπλέον, επιδρά στον τρόπο επέκτασης της επιχείρησης και στους πιθανούς συνεταίρους.

Οι χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός νέου κύματος επιχειρηματιών που επιθυμούν να κινηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσδοκία αυτών των χωρών είναι ότι θα στεγάσουν τους μελλοντικούς επιχειρηματικούς γίγαντες- όπως συνέβη με τη Silicon Valley. Η σύντομη λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει πέντε ευρωπαϊκές χώρες που είναι φιλικές προς τους επιχειρηματίες και αποτελούν εξαιρετικούς κόμβους για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Ηνωμένο Βασίλειο

Παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί λόγω Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει βασικός παίκτης στον κόσμο των νεοσύστατων επιχειρήσεων. Με το Λονδίνο στον πυρήνα του, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί γραφεία ενός σημαντικού αριθμού εταιρειών startup που αξίζουν πάνω από 1 δισ. δολάρια και διαθέτει μια ευρεία γκάμα ταλαντούχων σχεδιαστών, προγραμματιστών και μηχανικών.

Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται του τομέα επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου στην Ευρώπη, με επενδύσεις που έφτασαν το ποσό των 4,5 δισ. λιρών το 2017, σύμφωνα με τον επενδυτή Gil Dibner.

Επιπλέον, η Paymentsense, μια πάροχος υπηρεσιών εμπορικών συναλλαγών, διαπίστωσε ότι ο τομέας των τεχνολογικών startup του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναπτυχθεί κατά 5,9% τα τελευταία πέντε χρόνια, αποδεικνύοντας περαιτέρω ότι η Βρετανία πρωτοστατεί στις τεχνολογικές startup.

Όσον αφορά τη φορολογία, ο συντελεστής φόρου εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόλις 19%, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να τον μειώσει περαιτέρω στο 17% μέχρι το 2020. Οι εταιρείες με φορολογητέο κύκλο εργασιών άνω των 85.000 λιρών πρέπει να εγγραφούν για ΦΠΑ.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία έχει ένα από τα πιο φιλικά περιβάλλοντα για τις startup επιχειρήσεις όσον αφορά την τοποθεσία και τη φορολογία, και γι’ αυτό θεωρείται ως η ιδανική έδρα νεοσύστατων επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί γραφεία εταιρειών όπως η Facebook, η Twitter και η Google, οι οποίες απολαμβάνουν τη χαμηλή εταιρική φορολογία της χώρας.

Επιπλέον, οι επενδύσεις σε ιρλανδικές εταιρείες τεχνολογίας διπλασιάστηκαν την περίοδο 2014-2016, αγγίζοντας τα 888 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Ιρλανδική Ένωση Επιχειρηματικών Κεφαλαίων.

Ο συντελεστής φόρου εταιρειών στην Ιρλανδία βρίσκεται επί του παρόντος στο 12,5% – μικρότερο από τους αντίστοιχους συντελεστές των περισσοτέρων άλλων χωρών στην Ευρώπη, κάτι που κάνει τη χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Γερμανία

Η Γερμανία είναι εναλλακτικά μια εξαιρετική επιλογή για την εγκατάσταση της έδρας μιας επιχείρησης, καθώς φιλοξενεί εκατοντάδες startup, κυρίως στο Βερολίνο. Εταιρείες όπως η Soundcloud, η Splash και η Dubsmash ξεκίνησαν από τη Γερμανία και σάρωσαν στους κλάδους τους, με τη Soundcloud να διαθέτει πλέον πάνω από 177 εκατομμύρια τραγούδια στην πλατφόρμα της.

Επιπλέον, επικρατεί η πεποίθηση ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των νεοσύστατων επιχειρήσεων στη Γερμανία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πολλά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως οι ελεύθερες μετακινήσεις, δεν θα υπάρχουν πια.

Όσον αφορά τη φορολογία, ο φόρος εταιρειών είναι 15% στη Γερμανία, ενώ οι εταιρείες υπόκεινται επίσης και σε εμπορικούς φόρους. Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ σε έσοδα δεν χρειάζεται να πληρώνουν ΦΠΑ.

Σουηδία

Όντας η «γενέτειρα» εταιρειών όπως η Spotify, η Majong και η Klarna, είναι σαφές ότι η Σουηδία, με πληθυσμό μόλις λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια, αποτελεί σημαντικό παίκτη στον χώρο των startup.

Μία μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιομηχανικών Οικονομικών, την οποία συνέγραψαν οι Fredrik Andersson, Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck και Lars Persson, υποστηρίζει ότι «μια σημαντική αιτία της έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Σουηδία τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα κατά τη δεκαετία του 1990 και μετρίασαν διάφορα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα τα οποία υπήρχαν μέχρι τότε». Η μελέτη ισχυρίζεται, επίσης, ότι η Σουηδία έχει επίπεδο επιχειρηματικότητας μεγαλύτερο και από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Σουηδία σήμερα έχει συντελεστή φόρου εταιρειών 22%. Ωστόσο, επιδιώκει να μειώσει τον συντελεστή στο 20,6% μέχρι το 2021, με σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Φινλανδία

Η Φινλανδία, μια χώρα με πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων, είναι ένα από τα ιδανικά μέρη για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση. Η χώρα έχει δημιουργήσει εταιρείες όπως η εταιρεία παιχνιδιών για κινητά Supercell και η εταιρία παιχνιδιών Rovio- δύο βασικοί παίκτες στον κόσμο των τυχερών παιχνιδιών.

Η Φινλανδία φιλοξενεί ήδη αρκετές εξαιρετικά επιτυχημένες εταιρείες, αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, καθώς οι ξένες επενδύσεις σε φινλανδικές startup αυξήθηκαν στα 208 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 33%.

Επί του παρόντος, η Φινλανδία έχει συντελεστή φόρου εταιρειών 20%, ο οποίος μειώθηκε από το 24,5% που ήταν το 2014.