Αυτές είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Αυτές είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Τι θα συμβεί στην Ε.Ε το 2015. Πόσα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Κίνα; Θα νικήσει η Samsung ή η Apple; Δείτε τις απαντήσεις. 

Σας παρουσιάσαμε ΕΔΩ τις προβλέψεις του γκουρού της Σίλικον Βάλεϊ, Μαρκ Άντερσον, για τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας το 2015.

Να τι προβλέπει ο ίδιος και για την παγκόσμια οικονομία και τον κόσμο των επιχειρήσεων:

Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα
Η αυξημένη προσφορά ενέργειας από εναλλακτικές πηγές και σχιστολιθικό πετρέλαιο σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα 50-60 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες στο μισό σε σχέση με πέρυσι. Τρισεκατομμύρια δολάρια που είχαν δεσμευτεί για ενεργειακές δαπάνες είναι πλέον διαθέσιμα για γέφυρες, σχολεία και υποδομές. Πρόκειται για ένα δώρο προς όλο τον κόσμο.

Η Κίνα έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί
Η οικονομία της Κίνας καθοδηγείται από την πολιτική και όχι από τα χρήματα. Ο κινεζικός πληθυσμός δεν είναι χαρούμενος, εν μέσω μόλυνσης του περιβάλλοντος και έλλειψης εμπιστοσύνης για την ποιότητα των τροφίμων. Η ηγεσία της Κίνας είναι άριστα εκπαιδευμένη και έξυπνη, και άρα καταφέρνει να κρατάει τα πάντα στη θέση τους· θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να γκρεμιστεί η Κίνα. Όταν όμως συμβεί αυτό, ο θόρυβος από την πτώση θα είναι μεγάλος.

Η Ιαπωνία ισχυροποιείται
Παρόλη τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τα προβλήματα της Ιαπωνίας – φυσικές καταστροφές, γήρανση του εργατικού δυναμικού -, η χώρα τα πάει καλά στην πραγματικότητα. Το επιχειρηματικό της μοντέλο που βασίζεται σε εξαγωγές υψηλής ποιότητας, μια παγκόσμια παρουσία με εταιρείες όπως η Toyota, και ο σχετικά μικρός όγκος εισαγωγών σε σχέση με άλλες χώρες είναι παράγοντες ισχυροποίησης της ιαπωνικής οικονομίας.

Η Samsung συναντά δυσκολίες
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Samsung βασίζεται στην πώληση τροποποιημένων εκδοχών υπαρκτών εφευρέσεων, όπως το iPhone, και όχι σε πρωτογενείς εφευρέσεις. Με την άνοδο κινέζων ανταγωνιστών, όπως ο κατασκευαστής έξυπνων τηλεφώνων Xiaomi και με την κατάκτηση ενός ολοένα και μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς, η Samsung πρόκειται να τα βρει δύσκολα.

Η Ινδία φαίνεται μια χαρά
Οι πρόσφατες συνομιλίες Iνδών και Αμερικανών αξιωματούχων σηματοδοτούν στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ πρόκειται να δώσει τις «ευλογίες» της στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ινδίας, το οποίο έχει ήδη οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για μια στενότερη σχέση μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ στη Νότια Ασία, γεγονός που μάλλον δεν θα χαροποιήσει την Κίνα.

komision

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει μια πολιτιστική σύγκρουση
Η Γερμανία λαμβάνει τις περισσότερες αποφάσεις, και το ερώτημα είναι πώς και για πόσο θα το ανέχονται αυτό οι υπόλοιπες χώρες της βόρειας Ευρώπης, και ιδιαίτερα η Σουηδία, η Φιλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.

Η Αυστραλία δεν τα πάει και πολύ καλά
Η Κίνα κατέχει πλέον ένα μεγάλο κομμάτι των αυστραλιανών επιχειρήσεων. Όταν η Αυστραλία διέθετε τα χρήματα, δεν επένδυσε στις δικές της βιομηχανίες και πανεπιστήμια. Πλέον, η χώρα έχει μετατραπεί σε οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους, σε μια περίοδο όπου οι τιμές τους πέφτουν. Ο μεγαλύτερος πελάτης της είναι η Κίνα, και η Κίνα ενδιαφέρεται να έχει υπό την κατοχή της ακόμα περισσότερες εταιρείες στην Αυστραλία.