Αυτή η χώρα θέλει να δώσει σε κάθε πολίτη 10.000 δολάρια το χρόνο

Αυτή η χώρα θέλει να δώσει σε κάθε πολίτη 10.000 δολάρια το χρόνο
Photo:

Υπό μελέτη επίδομα «800 ευρώ για όλους» αντί ασφάλισης στην Φινλανδία. 

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας εξετάζει πρόταση για να δώσει σε όλους τους πολίτες ένα βασικό εισόδημα 800 ευρώ τον μήνα σαν επίδομα και να διακόψει όλα τα επιδόματα πρόνοιας. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Φινλανδικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο εξετάζει την πρόταση αυτή, έδειξε ότι το 69% υποστηρίζει την ιδέα του βασικού εισοδήματος. Σύμφωνα με την πρόταση, κάθε Φινλανδός θα δικαιούται 800 ευρώ αφορολόγητα τον μήνα, το οποίο θα στοιχίζει στην κυβέρνηση 52,2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση τον Νοέμβριο του 2016.

Με αυτήν την κίνηση η φινλανδική κυβέρνηση προβλέπει ότι θα έχει έσοδα, από τα οποία θα επωφεληθεί το κράτος, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η δαπανηρή γραφειοκρατία. Πρόκειται για μια αλλαγή που μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να αναζητήσουν εργασία, καθώς περίπου το 9,5% των Φινλανδών είναι άνεργοι.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, η οποία εξελέγη στις αρχές του έτους, σχεδιάζει να οριστικοποιήσει την πρόταση αυτή το 2016 και να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα πιλοτικά το 2017. Ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ευημερία και την εθνική κοινωνική ασφάλιση, επί του παρόντος, έχει αφοσιωθεί στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος.

Η πρόταση της κυβέρνησης έχει πάντως δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση σε όλο τον κόσμο, και παρά την υποστήριξη που έχει από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης υπάρχουν και απόψεις που μιλούν για κατάργηση του Σκανδιναβικού μοντέλου πρόνοιας με έναν πλάγιο όσο και ελκυστικό τρόπο.

Ως αντιστάθμισμα για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, οι Φινλανδοί θα χάσουν κάποιες από τις κοινωνικές παροχές που έχουν αυτή την στιγμή, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας ή κάποιες παροχές στον τομέα της υγείας.