Αυτό είναι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα

Αυτό είναι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò (Ä) óõíïìéëåß ìå ôïí õðïõñãü Ïéêïíïìéêþí Åõêëåßäç Ôóáêáëþôï (Á) óôç óõæÞôçóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ ãéá ôçí «ÄéáðñáãìÜôåõóç êáé Óýíáøç ÄáíåéáêÞò Óýìâáóçò ìå ôïí Åõñùðáúêü Ìç÷áíéóìü Óôáèåñüôçôáò (ESM)», óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò, ÓÜââáôï 11 Éïõëßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Το σχέδιο νόμου εμπεριέχει δύο άρθρα. Το πρώτο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής και το δεύτερο τα μέτρα.

Κατατέθηκε στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα. Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».

Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ΄ ανώτατο όριο δέκα ώρες.

Τι προβλέπει η κοινοβουλευτική διαδικασία

Στις 10 το πρωί της Τετάρτης ξεκινάει η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη μία ώστε μέχρι τις δύο να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για τα νομοσχέδια που εισάγονται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα διαχειριστεί το νέο Ταμείο τη δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ

Ποιες οι βασικές διαφορές σε σχέση με ό,τι είχε διαρρεύσει

Η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με ό,τι είχε διαρρεύσει προηγουμένως.

Στο διορθωμένο κείμενο αναφέρεται ότι επιβάλλεται ΦΠΑ 23% στα μαθήματα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που γίνονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια, ενώ τα αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι και άλλα βότανα ) εντάσσονται τελικώς στο 13% και όχι στο 23%.

Για τις εφημερίδες ο συντελεστής 6,5% αυξάνεται στο 13%, ενώ καταργείται από την 1η Οκτωβρίου η έκπτωση φόρου 30% στους συντελεστές ΦΠΑ των τουριστικών νησιών και από την 1η Ιουνίου 2016 σε όλα τα νησιά.

Ο συντελεστής 13% για τα ξενοδοχεία θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο.

Η αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29% αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες και εν γένει τα Νομικά Πρόσωπα, όχι όμως τις «μικρές» (Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες). Η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τις Α.Ε. ενώ για τις «μικρές» αυξάνεται αρχικώς από το 55% στο 75% και το 2016 στο 100%.

Τα ασφάλιστρα γλιτώνουν από το ΦΠΑ όχι όμως και την αύξηση του φόρου που επιβάλλεται σήμερα.

Ειδικότερα:

-Οι επιχειρήσεις (με διπλογραφικά βιβλία) θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% από 26% που είναι σήμερα ενώ δεν προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, για τις επιχειρήσεις αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% από 80% που είναι σήμερα, ενώ για τις ομόρρυθμες – ετερρόρυθμες και αστικές εταιρίες προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται για το 2015 στο 75%.

-Από τον Οκτώβριο αυξάνεται στο 13% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

-Αυξάνεται ο συντελεστής του φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).

-Ισχύουν, όπως αρχικώς, οι ρυθμίσεις για το φόρο πολυτελείας.

Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Ο φόρος υπολογίζεται επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από το φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπου τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση. Επίσης αυξάνεται ο επιβαλλόμενος φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω, για αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης στο 13% (από 10%) επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Τα ανωτέρω ισχύουν από το φορολογικό έτος 2015 και μετά.

-Αυξάνονται τα ποσοστά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Όλοι οι νέοι φόροι που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Έσοδα

Η κυβέρνηση, από τα φορολογικά μέτρα, προσδοκά έσοδα 3,175 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

-2,390 δισ. ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ (795 εκατ. το 2015)

-75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων

– 410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων

– 48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης

– 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (221 εκατ. ευρώ για το 2015)

– 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων.

Όλοι οι νέοι φόροι που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Δεν υπάρχουν οι διατάξεις για τις πρόωρες συντάξεις

Χωρίς τις διατάξεις για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 01.07.2015 έως το τέλος του 2021 είναι η τελική εκδοχή του σχεδίου νόμου για την κύρωση της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015, θα λάβουν σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους και μόλις συμπληρώσουν τα 67, θα λάβουν και το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης.

Με αυτή τη διάταξη, εφόσον δεν υπάρξει τροπολογία – προσθήκη με τις προηγούμενες διατάξεις για τις πρόωρες, αλλάζει άρδην τόσο το ασφαλιστικό τοπίο, όσο και η συμφωνία που προέβλεπε περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στο σχέδιο νόμου έχει απαλειφθεί τελικά και η διάταξη που προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων από το κράτος εξαιρέσεων, και την εναρμόνιση της χρηματοδότησης με το ύψος των εισροών του ΙΚΑ.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό

Στο νομοσχέδιο υπάρχει η διάταξη που προβλέπει την συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων αλλά και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ από 01.01.2015. Από την ίδια ημερομηνία, πόροι όλων των εντασσομένων ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ είναι οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Από 01.01.2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του 2015.

Επίσης, από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6%. Παράλληλα παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις και από την ίδια ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.

Όπως αναφέρεται, με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθούν έως τις 31 Ιουλίου 2015, ρυθμίζονται θέματα εφαρμογής των προηγούμενων άρθρων, που αφορούν τους όρους ένταξης ταμείων ή τομέων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης, τις λεπτομέρειες και την διαδικασία εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με την ισχύουσα στο ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Δείτε εδω το πολυνομοσχέδιο