Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία

Κάμερον: Το Ισλαμικό Κράτος είναι η «σοβαρότερη απειλή που έχουμε γνωρίσει ποτέ - Δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο οι ΗΠΑ.

To επίπεδο συναγερμού ασφαλείας αυξήθηκε από «σημαντικό» σε «σοβαρό» -μία βαθμίδα πριν από το υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα συναγερμού στη Βρετανία- εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής που συνδέεται με τη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι.

Η αλλαγή του επιπέδου σημαίνει ότι μία επίθεση είναι «πιθανή σε υψηλό βαθμό» χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για μία «άμεσα επικείμενη» απειλή, διευκρίνισε το υπουργείο.

«Η αύξηση του επιπέδου συνδέεται με την τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ, όπου τρομοκρατικές οργανώσεις σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον χωρών της Δύσης. Σε ορισμένα από αυτά τα σχέδια εμπλέκονται πιθανόν ξένοι μαχητές που έχουν επισκεφθεί αυτήν την περιοχή προερχόμενοι από τη Βρετανία και τη Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις» υπογράμμισε η Μέι σε ένα δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας περισσότεροι από 500 Βρετανοί έχουν φύγει για τη Συρία ή το Ιράκ τα τελευταία χρόνια και η Scotland Yard απηύθυνε την Τρίτη μια έκκληση στους πολίτες να τη βοηθήσουν να εντοπίσει «δυνητικούς τρομοκράτες».

«Είμαστε αντιμέτωποι στη Βρετανία με μια πραγματική και σοβαρή απειλή που συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία. Καλώ τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να καταγγέλλουν κάθε ύποπτη ενέργεια στην αστυνομία» επέμεινε η υπουργός.

Κάμερον: Το Ισλαμικό Κράτος είναι η «σοβαρότερη απειλή που έχουμε γνωρίσει ποτέ
Η τρομοκρατία «δεν είναι καινούργιο πρόβλημα στη Βρετανία» δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και υπενθύμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τα παραδείγματα των επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 και πιο πρόσφατα της «βάρβαρης δολοφονίας» του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι.

«Όμως με το Ισλαμικό Κράτος, είμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή που έχουμε γνωρίσει ποτέ» υπογράμμισε ο Κάμερον μιλώντας από τη Ντάουνινγκ Στριτ, λίγη ώρα αφού η Βρετανία αύξησε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε διεθνές επίπεδο στο «σοβαρό», το δεύτερο υψηλότερο στη σχετική κλίμακα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΙΚ, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να θεσπίσει νέες προτάσεις νόμων, που θα δυσκολεύουν τους Βρετανούς υπηκόους να ταξιδεύουν στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών εξτρεμιστών και θα διευκολύνουν την κατάσχεση διαβατηρίων ή ακόμη και την αφαίρεση της υπηκοότητας.

Ο Κάμερον ανέφερε ότι θα εξηγήσει λεπτομερώς τα σχέδιά του κυρίως για την κατάσχεση των διαβατηρίων στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

«Θα κάνω μία ανακοίνωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα. Αυτή θα περιλαμβάνει περαιτέρω βήματα με στόχο να εμποδίζουμε τα πρόσωπα να ταξιδεύουν, με τη βοήθεια μιας νέας νομοθεσίας που θα κάνει ευκολότερη τη διαδικασία κατάσχεσης των διαβατηρίων των πολιτών».

Είναι προφανές ότι «υπάρχουν κενά στο οπλοστάσιό μας» σε δικαστικό επίπεδο, επέμεινε εξάλλου απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην έκκληση της υπουργού Εσωτερικών Τερέσα Μέι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου οι βρετανικές αρχές να εμποδίσουν τους δυνητικούς τζιχαντιστές να φύγουν από τη Βρετανία για να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε μάλιστα τα επίσημα στοιχεία που κάνουν λόγο για «τουλάχιστον 500 Βρετανούς που έχουν φύγει για τη Συρία και ενδεχομένως για το Ιράκ» προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Με το Ισλαμικό Κράτος βρισκόμαστε μπροστά από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εδρεύει μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αλλά που προσπαθεί να ιδρύσει και να διευρύνει, με βίαιο τρόπο, το δικό της τρομοκρατικό κράτος. Μπορεί να βρεθούμε με ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου. Αυτή η φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα εξτρεμιστικό χαλιφάτο αντιπροσωπεύει μία απειλή για την ίδια μας την ασφάλεια στη Βρετανία» προσέθεσε ο ίδιος.

Ακόμα και αν η Scotland Yard δηλώνει «έτοιμη» να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο, οι αρχές φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επιθέσεις κατά την επιστροφή τους στο βρετανικό έδαφος.

Αυτή η απειλή συνιστά, σύμφωνα με τον Κάμερον, την «πλέον σοβαρή» την οποία έχει ποτέ αντιμετωπίσει η Βρετανία. Η απειλή αυτή προέρχεται από την «ιδεολογία που έχει δηλητηριάσει ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός» τον οποίο θα πρέπει «πιθανόν να πολεμήσουμε κατά τη διάρκεια ετών εάν όχι δεκαετιών» προειδοποίησε ο ίδιος.

«Η απειλή αυξάνεται» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές ενέργειες, όπως έκανε το Λονδίνο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές ενέργειες, όπως έκανε η Βρετανία λόγω της απειλής που συνιστά η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν αναμένω, σε αυτό το στάδιο, να εξεταστεί κάποια αλλαγή στην κλίμακα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζος Έρνεστ.

Το 2011 οι ΗΠΑ κατήργησαν την πεντάβαθμη κλίμακα συναγερμού και την αντικατέστησαν με το Εθνικό Συμβουλευτικό Σύστημα περί Τρομοκρατίας (NTAS). Όταν έγινε η αντικατάσταση αυτή το επίπεδο συναγερμού στις ΗΠΑ ήταν «αυξημένο», κάτι που αντιστοιχεί σε έναν «σημαντικό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης».

Ο διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον σημείωσε από την πλευρά του ότι το επίπεδο συναγερμού δεν θα αλλάξει γιατί επί του παρόντος οι υπηρεσίες, όπως το FBI, δεν έχουν υπόψη τους κάποια «συγκεκριμένη, αξιόπιστη απειλή» που να προέρχεται από τρομοκράτες του Ισλαμικού Μετώπου.

Ο Έρνεστ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τζιχαντιστές του ΙΚ σχεδιάζουν να επιτεθούν στις ΗΠΑ και σημείωσε ότι η απειλή για τη Βρετανία είναι μεγαλύτερη επειδή ο αριθμός των Βρετανών που συρρέουν για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών είναι υψηλότερος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν Κούρδο μαχητή

Οι μαρτυρικές ώρες των ομήρων στα «χέρια» των τζιχαντιστών

Μπάρακ Ομπάμα εφ’ όλης της ύλης