Alpha Bank: Αισιοδοξία για το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ

Alpha Bank: Αισιοδοξία για το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα μετά από μια σειρά επαφών της τράπεζας με θεσμικούς επενδυτές, σε Λονδίνο, Μιλάνο και Φρανκφούρτη.

Στις αγορές με καλλυμένο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας βγαίνει η Alpha Bank, με τα μηνύματα από τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και να ενισχύουν την εκτίμηση πως το επιτόκιο του ομολόγου θα κινηθεί κάτω του 3%. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της διοίκησης για αύξηση της ρευστότητας και τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA από το σημερινό επίπεδο των 7 δισ. ευρώ.

To βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα μετά από μια σειρά επαφών της τράπεζας με θεσμικούς επενδυτές, σε Λονδίνο, Μιλάνο και Φρανκφούρτη. Την έκδοση «τρέχουν» οι Barclays, Citi, Commerzbank, J.P. Morgan και NatWest Markets και αναμένεται να αξιολογηθεί με B3 από τη Moody’s και με B από τη Fitch.

Μετά και την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας που μηδένισε τον ELA ήδη από τα τέλη του 2017, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες δρομολογούν την απεξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό άντλησης ρευστότητας και την επάνοδό τους στην κανονικότητα εντός του 2018.

Η Alpha Bank έχει περιορίσει την εξάρτησή της από τον έκτακτο μηχανισμό στα 7 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ σε ανάλογο επίπεδο έχει υποχωρήσει και η εξάρτηση της Eurobank από το ευρωσύστημα, επιτυγχάνοντας τη μείωση κατά 5 δισ. ευρώ εντός του 2017. Η Πειραιώς αντίστοιχα έχει περιορίσει την εξάρτησή της από τον ELA στα 4,2 δις ευρώ σήμερα από 7,8 δισ. ευρώ στο τέλος του εννεαμήνου, ενώ η Εθνική έχει μηδενίσει την εξάρτησή της.