Amazon: Η δραστηριότητα των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχει ακούσει κανείς

Amazon: Η δραστηριότητα των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχει ακούσει κανείς
Photo:

Amazon δεν είναι τελικά μόνο το ηλεκτρονικό εμποριο.

Η Amazon εμπλέκεται σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται ραγδαία και που πολύ σύντομα θα μπορούσε να αξίζει 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Και όχι, δεν είναι αυτή που σκέπτεστε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την Amazon ως ένα τεράστιο πολυκατάστημα. Όμως, άλλες επιχειρήσεις αρχίζουν να βλέπουν στην Amazon μια αποθήκη υποδομών cloud που μπορούν να νοικιάζουν.

Η Amazon Web Services περιλαμβάνει δίκτυο διακομιστών, τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων και πλατφόρμες εικονικής υπολογιστικής, και πρόκειται να συνεισφέρει στην Amazon πωλήσεις αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο φέτος.

Και η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2017. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκτινάξει την αξία της Amazon Web Services στα 160 δισεκατομμύρια δολάρια, αξία μεγαλύτερη από εκείνη κάθε άλλης δραστηριότητας της Amazon.

Η ίδια η Amazon φαίνεται ότι συμμερίζεται την πρόβλεψη της Deutsche Bank. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, δήλωσε στο CNBC τον περασμένο Απρίλιο ότι η Amazon Web Services θα μπορούσε κάποια μέρα να ξεπεράσει σε αξία το τμήμα λιανικών πωλήσεων.

Η ανάπτυξη της Amazon Web Services είναι πραγματικά αξιοσημείωτη.

Η Amazon την ξεκίνησε πριν από μόλις 9 χρόνια και του χρόνου πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις. Η Apple χρειάστηκε 19 χρόνια για να ξεπεράσει αυτό τον όγκο πωλήσεων, σημειώνουν αναλυτές. Για τη Microsoft, επίσης, απαιτήθηκαν 22 χρόνια και για την Oracle 23 χρόνια.

Η Amazon Web Services δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις υπολογιστικές λειτουργίες τους στα κέντρα δεδομένων της Amazon. Οι πελάτες, δηλαδή, στρέφονται στην Amazon για την προστασία των δεδομένων και του λογισμικού τους.

Και οι τιμές της Amazon παραδοσιακά είναι χαμηλότερες από το κόστος που θα είχε μια εταιρεία αν λειτουργούσε τις δικές της ιδιόκτητες «φάρμες» διακομιστών.