Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα κυριότερα επιτόκιά της η ΕΚΤ

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα κυριότερα επιτόκιά της η ΕΚΤ

Μειώνεται στα 86,9 δισ. ευρώ ο ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά στη Μάλτα, αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να διατηρήσει τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ειδικότερα σε πιθανές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μειώνεται στα 86,9 δισ. ευρώ ο ELA
Μειώνεται περαιτέρω, κατά 1 δισ. ευρώ, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 86,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Mέχρι το τέλος του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Με επιστολή-απάντηση σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή Εύας Καΐλη, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι επισημαίνει πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Αναλυτικά η απόφαση του Μάριο Ντράγκι:

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης όποιας μορφής χαλάρωσης αυτών, αποτελούν ζήτημα που άπτεται της εθνικής αρμοδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ.

Σχετικά με την αναφορά σας στο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του τρέχοντος προγράμματος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών στις ελληνικές τράπεζες και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα της, και συνεπώς για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2015 και θα βασιστεί στη συνολική αξιολόγηση που διενεργείται επί του παρόντος υπό την ευθύνη της ΕΚΤ.