Άνοιγμα στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από την ΕΛΙΝΟΙΛ

Άνοιγμα στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από την ΕΛΙΝΟΙΛ

Στη Θεσσαλία θα λειτουργήσει το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου της εταιρείας.

 

Αλλαγή πλεύσης σημειώνει η ΕΛΙΝΟΙΛ έπειτα από 65 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Βλέποντας τα μερίδια της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του φυσικού αερίου να ανεβαίνουν αισθητά, η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ κάνει άνοιγμα στις εν λόγω αγορές έχοντας ως στόχο τη μετατροπή της σε ολοκληρωμένο όμιλο ενέργειας με ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Αλιγιζάκης, η εποχή επιτάσσει νέο στρατηγικό σχεδιασμό και γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς οι αλλαγές θα συνεχίσουν να συντελούνται. «Προχωράμε σε στρατηγικές κινήσεις και υιοθετούμε καινούρια φιλοσοφία για να σταθούμε ανταγωνιστικά στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Η κρίση εξαφάνισε το 45% της αγοράς και οδήγησε σε κλείσιμο σημαντικού αριθμού εταιρειών και πρατηρίων», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπενθύμισε πως από τους 11 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2008 οι πωλήσεις έπεσαν κοντά στα 7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2018, όπου η αγορά τη χρονιά που μας πέρασε έκλεισε με πτώση της τάξης του 3%.

Ο όμιλος της ΕΛΙΝΟΙΛ κατάφερε μέσα σε αυτό το διάστημα να μειώσει τα λειτουργικά κόστη, χωρίς να προβεί σε απολύσεις, εφαρμόζοντας δύο πετυχημένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή προχώρησε σε αλλαγή  εμπορικής στρατηγικής. Δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια το brand ΕΛΙΝΟΙΛ εξάγει λιπαντικά σε 120 λιμάνια, έχει παρουσία σε 17 χώρες, διαθέτει δίκτυο 620 πρατηρίων, δυο εργοστάσια στερεών καυσίμων και αναμένεται να θέσει τον προσεχή Απρίλιο σε λειτουργία το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου CNG στη Θεσσαλία, με το επόμενο να προγραμματίζεται στην Αθήνα.

Επιπρόσθετα, από το 2010 μπήκε δυναμικά και στον κλάδο των κατασκευών αναλαμβάνοντας μικρά σούπερ μάρκετ και υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ πλέον στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και τα ξενοδοχεία. «Ήταν δύσκολο μέσα στην κρίση να πείσουμε ξένες εταιρείες να εμπιστευτούν την τροφοδοσία τους σε μια ελληνική. Παρόλα αυτά καταφέραμε από τους 114.000 μετρικούς τόνους το 2013 να αυξήσουμε τις πωλήσεις το 2018  σε 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, γεγονός που επέτρεψε να ανοίξουν σημαντικές γραμμές χρηματοδότησης από τράπεζες του εξωτερικού».

Το 2018 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 6,25 δισ. ευρώ από 1,763 δισ. το 2014 και 6,77 δισ. ευρώ το 2017. Ο κ. Αλιγυζάκης πρόσθεσε πως η προεκλογική περίοδος βύθισε τον Ιανουάριο την αγορά της βενζίνης κατά 10% και κατά 8% το πετρέλαιο και ξεκαθάρισε πως η ΕΛΙΝΟΙΛ δεν σχεδιάζει την είσοδό της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ούτε στις ΑΠΕ.

Στο επίκεντρο τίθενται τα καύσιμα νέας γενιάς Crystal με τον κ. Αλιγυζάκη να εκτιμά ότι η αμόλυβδη θα έχει στο μέλλον αντίστοιχες πωλήσεις με το diesel.

«Τα παραδοσιακά καύσιμα χάνουν μερίδιο από την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Η άποψή μου είναι πως η Ελλάδα είναι ακόμα μακριά διότι δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Αλιγυζάκης ο οποίος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική συνεργασία που έχει συνάψει στον ηλεκτρισμό με την εταιρεία ΗΡΩΝ.

Τέλος ανακοίνωσε πως η ΕΛΙΝΟΙΛ σε μια προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου αποφάσισε να ξεκινήσει από το Μάρτιο τη διεξαγωγή ποιοτικών ελέγχων με δικά της μυστικά οχήματα, με πιστοποίηση που θα προέρχεται από την bureau veritas και τη Lloyd’s register. Ο έλεγχος θα είναι αυστηρός και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις τα πρατήρια θα αφαιρούνται από το δίκτυο της.