Τι είδους λευκές συσκευές προτιμούν οι Έλληνες;

Τι είδους λευκές συσκευές προτιμούν οι Έλληνες;
Οι αναιμικές πωλήσεις ψυγείων – καταψυκτών συμπαρασύρουν τον κλάδο

Με τζίρο 14,8 δις αποχαιρέτισε το 2023 η BSH Home Appliances Group, με τη διοίκηση να θέτει ως στόχο για τα επόμενα χρόνια την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας προβαίνοντας σε επενδύσεις και δαπάνες ρεκόρ στην έρευνα και ανάπτυξη.

«Ακολουθούμε μια στρατηγική προσέγγιση για το μέλλον, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη καινοτομιών σε προϊόντα, την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς επίσης και την ενεργή υποστήριξη στους πελάτες και συνεργάτες μας» ανέφερε  ο Dr. Matthias Metz, Chief Executive Officer, BSH.

Στην ελληνική αγορά, η BSH Οικιακές Συσκευές, αναπτύσσει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των μαρκών και των προϊόντων της με βάση την πλήρη κατανόηση των μεταβαλλόμενων προσδοκιών των καταναλωτών.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2023 αυξήθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το 2022, συνεχίζοντας έτσι να διατηρεί την 1η θέση στην αγορά των οικιακών συσκευών. Το 2023, όπως και το 2022, χαρακτηρίστηκε από αυξητικά ποσοστά και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά από πλευράς τεμαχίων στην κατηγορία των ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την εξαργύρωση των vouchers που έλαβαν οι δικαιούχοι για την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νεότερες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Όπως δήλωσε ο CEO της BSH Οικιακές Συσκευές, κ. Γιάννης Γρατσώνης, στόχος του ομίλου είναι να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα. «Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας στο σπίτι. Όταν κάποιος αγοράζει προϊόν δικό μας, αγοράζει και ένα after sales που τον ακολουθεί παντού σε όλη την Ελλάδα, για όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Στις μεγάλες συσκευές είναι τα 15 έτη εγγύησης και στις μικρές τα 10 χρόνια».

Τα ψυγεία κρατούν κάτω όλη την αγορά

Μεγάλη δυναμική καταγράφει η κατηγορία μαγείρεμα +14% (εστίες, ελεύθερες κουζίνες και απορροφητήρες), στο +6% κινούνται τα πλυντήρια πιάτων, άνοδο 2% σημειώνουν οι μικροσυσκευές, ενώ ενισχυμένη κατά 3% είναι και η κατηγορία φροντίδα ρούχων. Η μόνη κατηγορία που φαίνεται, όχι μόνο να έχει «παγώσει», αλλά να ακολουθεί την κατιούσα συμπαρασύροντας την ανάπτυξη του κλάδου συνολικά είναι η ψύξη, η οποία υποχώρησε κατά 3% απότοκο της μεγάλης αύξησης που σημειώθηκε το 2022 χάρη στα επιδοτούμενα προγράμματα ανακύκλωσης, τα οποία ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2022 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Γρατσώνη, εκδόθηκαν 352.000 κουπόνια για την απόκτηση νέων ψυγείων και εξαργυρωθήκαν περίπου τα 250.000, ενώ σε ότι αφορά τους καταψύκτες εκδόθηκαν 95.000 κουπόνια και αξιοποιήθηκαν κοντά στα 60.000.

«Τα μεγαλύτερα και ακριβότερα ψυγεία κινήθηκαν μέσα στο 2022, στην αρχή εφαρμογής του προγράμματος, τάση που δεν συνεχίστηκε το 2023. Πέρυσι οι καταναλωτές επέλεξαν πιο οικονομικά ψυγεία και μικρότερου μεγέθους».

Το ά τρίμηνο του 2024 η πορεία του τζίρου του ομίλου είναι ανοδική, ενώ όπως υπογράμμισε ο κ. Γρατσώνης έχουν διατηρήσει τους ίδιους τιμοκαταλόγους στην χονδρική. «Η αύξηση είναι οργανική και όχι λόγω πληθωρισμού. Νούμερο ένα brand σε πωλήσεις είναι η Bosch, ακολουθεί η PITSOS, η Siemens και η NEFF. Σίγουρα ήταν σημαντική η συμβολή του «Ανακυκλώνω, Αλλάζω συσκευή» στη διαμόρφωση του τζίρου, ο οποίος το 2023 ήταν στα 190 εκατ. ευρώ, όμως η εκτίμησή μου είναι πως η πορεία της αγοράς το 2024 θα είναι αρνητική με πτώση σχεδόν 20% -25% στο σύνολο για τις μεγάλες οικιακές συσκευές. Αν βγουν από την εξίσωση τα ψυγεία και οι καταψύκτες, τότε μιλάμε για άνοδο  +5% με +7%. Σε όλες τις κατηγορίες θα είμαστε πάνω, αλλά μας ρίχνουν τα ψυγεία».

Πρόσθεσε πως το μερίδιο αγοράς της BSH ανέρχεται στη χώρα μας σε 31% με 33%, με το brand να κρατάει τα σκήπτρα στην κατηγορία της σκούπας, με διαφορά από τους ανταγωνιστές.

Τα νέα καταναλωτικά trends

Την ίδια ώρα, οι οικοδομικές άδειες και οι ανακαινίσεις οδηγούν σε συνεχή αύξηση στον εντοιχισμό και καταγράφεται ζήτηση στο εντοιχισμένο ψυγείο. Επιπρόσθετα, στην κατηγορία τεχνολογίας το κοινό στόχος πέφτει ηλικιακά, με αποτέλεσμα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό αγοραστών, που είναι tech savvy, να δείχνει προτίμηση σε έξυπνες συσκευές.

«Οι περισσότερες ερωτήσεις των πελατών μας αφορούν το home connect, πώς γίνεται η σύνδεση μεταξύ συσκευών και τι κερδίζω αν το κάνω».

Αρκετά εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν για τα πλυντήρια – στεγνωτήρια, όπου στη χώρα μας οι πωλήσεις σε μηνιαία βάση ανέρχονται σε 10.000. Όπως εξήγησε ο κ. Γρατσώνης η χρήση τζακιού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αφρικανική σκόνη, κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά να επενδύουν σε συσκευές που θα τους εξασφαλίζουν γρήγορο και εύκολο στέγνωμα στη μπουγάδα. Μάλιστα τα σύγχρονα στεγνωτήρια έχουν πολύ χαμηλή ενεργειακή κλάση και καταναλώνουν λιγότερο από μισή κιλοβατώρα για έναν κύκλο πλύσης.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο όμιλος απασχολεί 240 εργαζόμενους σε Ελλάδα και Κύπρο και διαθέτει 6 γραφεία – αποθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: