Ανησυχία για τις «συνωμοσίες» βουλευτών επικρατεί στο γραφείο της Τερέζα Μέι

Ανησυχία για τις «συνωμοσίες» βουλευτών επικρατεί στο γραφείο της Τερέζα Μέι
epa07289416 A handout video-grabbed still image from a video made available by UK parliament's parliamentary recording unit showing British Prime Minister Theresa May during a Prime Ministers Questions (PMQs) in London, Britain, 16 January 2019. Britain's Prime Minister May is facing a confidence vote in parliament after she lost the The Meaningful Vote parliamentary vote on the EU withdrawal agreement on 15 January. EPA/PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT MANDATORY CREDIT: PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Παράλληλα, τη Δευτέρα παρουσιάζεται το Plan B για το Brexit.

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας χαρακτήρισε σήμερα «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις υποτιθέμενες συνωμοσίες κοινοβουλευτικών με στόχο να αφαιρέσουν από την Τερέζα Μέι τη δικαιοδοσία να ηγείται των διαπραγματεύσεων για το Brexit την εβδομάδα που αρχίζει.

Ο Τύπος γράφει σήμερα ότι βουλευτές προτίθενται να καταθέσουν τροπολογίες αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να εμποδίσουν τα σχέδια της Μέι σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι άκρως σημαντικό οι εκλεγμένοι πολιτικοί να σεβαστούν αυτήν την ετυμηγορία», δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού. «Κάθε απόπειρα να αφαιρεθεί η δικαιοδοσία από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις νομικές απαιτήσεις μιας συντεταγμένης εξόδου σε αυτή την ιστορική στιγμή είναι εξαιρετικά ανησυχητική», πρόσθεσε. «Οι βουλευτές που θέλουν να σεβαστούν το Brexit οφείλουν να το υπερψηφίσουν, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το Κοινοβούλιο να εμποδίσει το Brexit», που προβλέπεται να ισχύσει από τις 29 Μαρτίου, τόνισε η εκπρόσωπος.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς αύριο, Δευτέρα, ενώπιον των βουλευτών ένα νέο σχέδιο για το Brexit μετά τη μαζική απόρριψη στις 15 Ιανουαρίου από τους βουλευτές της συμφωνίας που η ίδια είχε επιτύχει με τις Βρυξέλλες στο τέλος του 2018. Έκτοτε η Τερέζα Μέι άρχισε διεργασίες με την αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας συναίνεσης για μια νέα συμφωνία, αλλά αυτές δείχνουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Λίαμ Φοξ προειδοποίησε εξάλλου σήμερα, μιλώντας στην εφημερίδα The Sunday Telegraph, για τον κίνδυνο ενός «πολιτικού τσουνάμι» αν οι βουλευτές δεν καταφέρουν να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 που ζητούσε αποχώρηση από την ΕΕ.

Επέκρινε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τους υποστηρικτές ενός Brexit χωρίς συμφωνία, όπως ζητεί η αντιπολίτευση των Εργατικών, κρίνοντας ότι «το πιο ανόητο πράγμα που μπορείς να κάνεις» σε μια διαπραγμάτευση είναι «να δείξεις το πιο δυνατό χαρτί σου».

Times: Η Μέι θα επιδιώξει διμερή συμφωνία με την ιρλανδική κυβέρνηση για το backstop

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προτίθεται να επιδιώξει να συνάψει ένα διμερές σύμφωνο με την ιρλανδική κυβέρνηση ώστε να αφαιρέσει από τη συμφωνία Λονδίνου- Βρυξελλών για το Brexit το επίμαχο σημείο του backstop, του μηχανισμού ασφαλείας που αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, αναφέρουν οι Sunday Times.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι βοηθητικά στελέχη της Μέι εκτιμούν ότι μια συμφωνία με την Ιρλανδία θα αμβλύνει την αντίθετη στάση απέναντι στο σχέδιο Brexit της Βρετανίδας πρωθυπουργού που τηρεί το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, αλλά απορρίπτει τη συμφωνία της για την έξοδο από την ΕΕ, αλλά και από βουλευτές του Συντηρητικού της κόμματος.

Ωστόσο, η ιρλανδική έκδοση της ίδιας εφημερίδας, επικαλείται μια ανώτερη πηγή της ιρλανδικής κυβέρνησης, που τονίζει ότι μια πρόταση διμερούς συμφωνίας «δεν είναι κάτι που εξετάζουμε», ενώ μια δεύτερη ανώτερη πολιτική πηγή αναφέρει ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα είχε τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν υπήρχε κάποιο άμεσο σχόλιο για το δημοσίευμα από το γραφείο της Μέι, ούτε από την ιρλανδική κυβέρνηση.

Πολλοί Συντηρητικοί και μέλη του DUP είναι αντίθετοι στο backstop, το οποίο οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι αποτελεί εγγύηση για να αποφευχθούν σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.