Ανταγωνισμός στον αέρα… με «μάχη» προσφορών

Ανταγωνισμός στον αέρα… με «μάχη» προσφορών

Σε «αγώνα» μεταξύ Aegean, Ryanair και easyJet εξελίσσεται η νέα τουριστική σεζόν, με τις εταιρείες να ρίχνουν νέες προσφορές και διασυνδέσεις στο «παιχνίδι».

Της Άννας Σακελλαρίου

Με περισσότερα δρομολόγια και νέες διασυνδέσεις προετοιμάζονται για τη νέα τουριστική σεζόν οι αεροπορικές εταιρείες, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο πόλεμος προσφορών. Οι πρωταγωνιστές Ryanair και Aegean θα «κονταροχτυπηθούν», σε πρώτη φάση, σε περιορισμένο αριθμό δρομολογίων εσωτερικού προς Χανιά, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται συνολική αύξηση της χωρητικότητας στην Ελλάδα φέτος μεταξύ 11% και 13%.

Την ίδια στιγμή η easyJet εντός του 2014 εγκαινιάζει εννέα νέα δρομολόγια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των δρομολογίων της από/προς την Ελλάδα σε 63 (+15%), με αντίστοιχη αύξηση προσφερομένων θέσεων κατά 20% έναντι αυτών του 2013.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ryanair, ανακοινώνοντας το χειμερινό της πρόγραμμα για το 2014, ανέφερε ότι σχεδιάζει τον διπλασιασμό των διασυνδέσεων Αθήνας-Λονδίνου και ξεκινώντας από τις 26 Οκτωβρίου θα συνδέει τις δύο πόλεις με δύο πτήσεις την ημέρα. Η νέα σύνδεση Αθήνα-Λονδίνο (Stansted) της Ryanair  ξεκίνησε από την 1η Aπριλίου σε ημερήσια βάση και με τιμή από 40,99 ευρώ για τον Απρίλιο και τον Μάιο για όσους έκλεισαν εγκαίρως.

Τα εισιτήρια χαμηλού κόστους είναι σημαντική αγορά και για τις δύο εταιρείες. Αν και η Aegean, δεν ανήκει στις χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες, οι ναύλοι Go-light, Flex και τα εισιτήρια από 12 ευρώ, εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τη Ryanair. Όπως, άλλωστε, είχε επισημάνει η Citi σε έκθεσή της-τον Δεκέμβριο- η μέση τιμή εισιτηρίου που διαμορφώνεται στα 90 ευρώ είναι ανταγωνιστική συγκριτικά με αυτήν που προσφέρουν οι Ryanair (50 ευρώ), easyJet (65 ευρώ), Norwegian (68 ευρώ) και Vueling (88 ευρώ).

Aegean Airlines
Η Aegean Airlines με  θυγατρική την Olympic και σταθερή ανάπτυξη και κερδοφορία ενισχυμένη  με νέα αεροσκάφη, προορισμούς και βάσεις είναι μια full service αεροπορική εταιρεία που πλέον είναι «ισχυρότερη από ποτέ». Οπως τονίστηκε από τα στελέχη της εταιρείας κατά την παρουσίαση της αναπτυξιακής στρατηγικής για το 2014, «ο ανταγωνισμός δεν μας απασχολεί, αρκεί εμείς να μεγαλώνουμε» .«Η αναμενόμενη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού προσελκύει στην Ελλάδα πολλές ξένες, ισχυρές, αεροπορικές εταιρείες οι οποίες προσδοκούν σε ένα κομμάτι της πίττας» τονίστηκε χαρακτηριστικά, «ωστόσο χωράμε όλοι».

Η φιλοσοφία της εταιρείας σε ό,τι αφορά τους ναύλους, στηρίζεται στη λογική «όσο πιο νωρίς, τόσο πιο φθηνά, και ο επιβάτης έχει την δυνατότητα να προγραμματίσει το ταξίδι του πολύ νωρίτερα εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές», εξήγησε ο αντιπρόεδρός της Ευτύχης Βασιλάκης. Το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά  125.000 οι επιβάτες εσωτερικού, ενώ το  2014 η Aegean θα διαθέσει στο επιβατικό κοινό συνολικά 13 εκατομμύρια θέσεις. Η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της σε ισχυρές για την Ελλάδα αγορές, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και της Ρωσίας, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού.

Ryanair
Η Ryanair, όπως έχει συχνά ανακοινώσει, έχει φιλόδοξες επεκτατικές βλέψεις και προσδοκά να γίνει η νούμερο 1 εταιρεία της Ελλάδας έως το 2018, υποσκελίζοντας την Aegean Airlines. O διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι, είπε πρόσφατα «έχουμε στόχο την αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 2 εκατ. ετησίως. Με δεδομένο ότι θα διακινήσουμε, στην Ελλάδα, φέτος περί τα 4 εκατ. επιβάτες, το 2015 υπολογίζουμε σε 6 εκατ. και τη διετία 2017-18 σε 10 εκατ.», συμπλήρωσε.

Η επένδυση της ιρλανδικής εταιρείας στην Ελλάδα ανέρχεται συνολικά στα 300 εκατ. δολάρια, με τη δημιουργία 3 βάσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.  Σύμφωνα με τον κ. Ο’ Λίρι, ο μέσος ναύλος της Ryanair ανέρχεται στα 48 ευρώ, ενώ των Aegean – Olympic στα 110 ευρώ, με αποτέλεσμα η εξοικονόμηση των Ελλήνων ταξιδιωτών, από τη δραστηριοποίηση της Ryanair, να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τον όμιλο της Aegean. Η Ryanair ανακοίνωσε ότι οι προκρατήσεις των πτήσεων από την Αθήνα παρουσιάζουν ρεκόρ, με την εταιρεία να υπολογίζει ότι οι πληρότητες θα ξεπερνούν το 80%.

Easyjet
Η Easyjet με σταθερά αυξανόμενο δίκτυό της, ενδυναμώνει περαιτέρω τη σύνδεση σημαντικών ευρωπαϊκών αγορών με τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 54% των διατιθεμένων θέσεων αφορά το Ην. Βασίλειο, ενώ το 25% την Ιταλία και το 12% τη Γερμανία.

Παράλληλα, η easyJet εξακολουθεί να αυξάνει τις συχνότητες των πτήσεων από κύριους προορισμούς του δικτύου της, όπως Ρώμη-Fiumicino, και διευρύνει την εποχικότητα σε άλλους, στοιχείο που αποτελεί κύριο παράγοντα στην ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Στέφανος Βακιρτζής, Regional Ground Operations Manager της easyJet δήλωσε: «Από το 1998 που η easyJet εγκαινίασε την δραστηριότητα της στην Ελλάδα, διατήρησε σταθερή ανοδική πορεία, προσφέροντας όλο και περισσότερες συνδέσεις με κύριες Ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές, σε 12 πόλεις/προορισμούς της Ελλάδας. Με τις συντονισμένες ενέργειές μας, παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευση μας για προώθηση του ελληνικού τουρισμού, μεταφέροντας περισσότερους από δύο εκατ. επιβάτες από και προς την Ελλάδα το 2014.

H easyJet συνεχίζει να επενδύει συστηματικά στη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών της και στη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών της, με μια σειρά από μοναδικές & καινοτόμες υπηρεσίες, όπως, Flight tracker, Mob App για κράτηση θέσεων, baggage tracker, κτλ) , πάντα με ασφάλεια και προσιτές/ανταγωνιστικές τιμές».

Διαβάστε ακόμη:

Ενισχύει την παρουσία της σε Ελλάδα και εξωτερικό η Aegean

Easyjet vs Ryanair: Αερομαχίες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα

Εννέα νέα δρομολόγια από την Easyjet

2014: Xρονιά ανατροπών για τις μεταφορές στην Ελλάδα