Αντιμέτωπη με μήνυση ύψους 1,8 δισ. ευρώ η ηγεσία της Porsche

Αντιμέτωπη με μήνυση ύψους 1,8 δισ. ευρώ η ηγεσία της Porsche

Επτά hedge funds κατηγορούν την αυτοκινητοβιομηχανία πως τα «ξεγέλασε» το 2008, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα κατέθετε πρόταση εξαγοράς της Volkswagen. 

Επτά επενδυτικοί οίκοι υπέβαλαν μήνυση κατά του προέδρου της Porsche Βόλφγκανγκ Πόρσε και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Φέρντιναντ Πιχ, ζητώντας αποζημίωση συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την ανεπιτυχή προσφορά εξαγοράς της Volkswagen.

Οι μηνυτές κατηγορούν την ηγεσία της Porsche για εξαπάτηση των αγορών στο διάστημα που προηγήθηκε της προσφοράς πρότασης για την εξαγορά της Volkswagen το 2008. Η Porsche τότε είχε αρχικά αρνηθεί πως θα κατέθετε προσφορά για την εξαγορά της VW, ωστόσο αργότερα αποκάλυψε πως της ανήκε ή είχε ήδη αποκτήσει έρεισμα στο 74% περίπου των μετοχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμη: H Porsche και ο μετεωρίτης

Ορισμένα hedge funds είχαν «ποντάρει» στο ότι οι μετοχές της Volkswagen θα έπεφταν, αφού δεν θα υπήρχε κάποια αξιόλογη πρόταση εξαγοράς. Η αποκάλυψη, όμως, από την Porsche για το μερίδιο που κατείχε στην VW δημιούργησε πίεση στην αγορά των μετοχών της VW δίχως προηγούμενο, αναγκάζοντας τους επενδυτές να τις αγοράσουν για να καλύψουν τις τοποθετήσεις τους.

Η Porsche, που έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί για την ίδια πρακτική, αρνείται από την πλευρά της πως διέπραξε κάποια παράβαση.

«Η Porsche SE και τα μέλη του Δ.Σ. της θα χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας.

Σε μία δραματική ανατροπή, το 2009 η Volkswagen εξαγόρασε τελικά η ίδια ποσοστό 49,9% της Porsche, ενώ το 2012 υπέγραψε νέα συμφωνία με την οποία εξαγόρασε το υπολλειπόμενο 50,1% της Porsche έναντι 4.46 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Η Porsche παρουσιάζει την εντυπωσιακή Macan