Αποχαιρετούν τη Σερβία οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες

Αποχαιρετούν τη Σερβία οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες

Τις θυγατρικές τους στη Σερβία πωλούν οι τέσσερις συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι της χώρας.

Αποχαιρετούν σταδιακά την αγορά της Σερβίας οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις που αποτελούν “δεσμεύσεις” προς τους θεσμούς και συμπεριλαμβάνονται στα business plans που έχουν καταθέσει με αφορμή τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Ήδη ορισμένες από αυτές, όπως της Alpha Bank, έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Πληροφορίες από το Βελιγράδι , που σχετίζονται με δηλώσεις ανώτατων στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο σερβικό Τύπο, αναφέρουν ότι είναι έτοιμες προς πώληση οι θυγατρικές και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η Vojvodjanska banka, της  οποίας ο έλεγχος ανήκει στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς Σερβίας, η Eurobank και η Alpha Bank Σερβίας αναζητούν αγοραστές .

Ειδικότερα η πώληση της Alpha Bank Serbia είναι προ των πυλών καθώς η συμφωνία επίκειται να κλείσει σύντομα , σύμφωνα με το μη εκτελεστικό μέλος του ΤΧΣ, Ράντοβαν Τζελάσικ.

Αν για κάτι ενδιαφέρεται πιο πολύ το ΤΧΣ είναι για την πώληση της Vovodjanska banka, του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και για τη σερβική θυγατρική της Πειραιώς. Προφανώς αυτό ισχύει λόγω του ότι το Ταμείο ελέγχει ποσοστό 38.92% στην Εθνική και 25.95% στον Όμιλο Πειραιώς.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τζελασικ, τα έσοδα από την πώληση είναι αναγκαία όχι μόνο για το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος, αλλά και για τους Έλληνες φορολογούμενους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Alpha Bank το Ταμείο έχει μόνο το 11,01 % και στην Eurobank,  μόλις το 2,38%, χωρίς δικαιώματα ψήφου και στις δύο αυτές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται οτι στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης είχε τεθεί ως όρος η αναδιάρθρωση των τεσσάρων συστημικών ομίλων, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ  άλλων, τη μείωση της διεθνούς παρουσίας τους.

Η Eurobank έχει ήδη πουλήσει τη θυγατρική της στην Ουκρανία  -Universal Bank – καθώς και τις θυγατρικές της σε Πολωνία και Τουρκία. Επίσης η Alpha Bank διέθεσε προς πώληση το δίκτύο της στη Βουλγαρία, το οποίο τον περασμένο Μάιο, απέκτησε η Eurobank, μέσω της εκεί θυγατρικής της, Post Bank.

Στη ΝΑ Ευρώπη , οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρουσία σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ.

Πηγή: news247.gr