Απόκριες στην Αθήνα

Απόκριες στην Αθήνα

Για τους καρναβαλιστές ανάμεσά μας (και είναι πολλοί αυτοί).

Θέλετε να απολαύσετε τις Απόκριες μαζί (ή χώρια) με τους αγαπημένους λιλιπούτειους καρναβαλιστές που πλημμυρίζουν και κατακλύζουν αυτή την εποχή τις πόλεις; Αν δεν τον έχετε τον δρόμο μέχρι την Πάτρα μέχρι το Ρίο (ή μέχρι το Ρίον-Αντίρριον)… Αν δεν είστε ούτε καν για μια Βενετία… σας έχουμε εμείς εδώ τρελό αθηναϊκό καρναβάλι.

Πλάκα, Πλατεία Βαρβακείου, Μοναστηράκι, Θησείο, Κουκάκι, Κυψέλη, Άγιος Παύλος, Λόφος Φιλοπάππου και πάλι από την αρχή. Φέτος όλη η πόλη γίνεται ένα καρναβάλι καθώς ο Δήμος Αθηναίων μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνει ένα mega δρώμενο που, στόχο έχει, θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους.

Η έναρξη έγινε την Τσικνοπέμπτη στην Πλατεία Βαρβακείου με συναυλία από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Ακολούθησαν συναυλίες στην Πλάκα καθώς και παρέλαση καρναβαλιστών.

Την Παρασκευή 21.2 το πρόγραμμα έχει την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου στην Πλατεία Καπνικαρέας, συναυλία τζαζ και λάτιν στις 5 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου αλλά και κατασκευή μασκών και μεταμφιέσεις για παιδιά 5 έως 12 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Στο 24ωρο video clip τραγουδούν και χορεύουν μέρα-νύχτα

Το Σάββατο 22.2 έχουμε πλουσιότερα δρώμενα τα οποία ξεκινούν από το πρωί στην πλατεία Αγ. Παύλου  με την Φιλαρμονική να παίζει αποκριάτικα τραγούδια, με dj με εργαστήρια κατασκευής μάσκας, με face painting και την καλλιτεχνική ομάδα Ανεμόσκαλα που θα διασκεδάσει τους προαναφερθέντες λιλιπούτειους καρναβαλιστές. Ακολουθεί Καραγκιόζης από τον Χαράλαμπο Ρουμελιώτη, συναυλίες σε κάθε άκρη του κέντρου ενώ το πρόγραμμα κλείνει με παρέλαση με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τις Μορφές Έκφρασης.

Την Κυριακή 23.2 έχουμε κυνήγι θησαυρού (αιτήσεις συμμετοχής στο καφέ Camp στην πλατεία Κοτζιά) που ξεκινά από την πλατεία Κοτζιά και καταλήγει στο Ρώσικη Εκκλησία στην οδό Φιλελλήνων με σημείο τερματισμού το Hard Rock Cafe. Έχουμε αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά από το πολιτιστικό κέντρο «Βαφειοχωρίου, break dance από την ομάδα ΒLAZE MASTER JAM INTERNATIONAL, εικαστικό δρώμενο με αποκριάτικες κατασκευές από το εργαστήρι «Τα μανταλάκια», καθώς και face-painting και ξυλοπόδαρους. Αποκριάτικες αναπαραστάσεις ηθών και εθίμων της Δωδεκανήσου αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελικής Χατζημιχάλη» Οι εκδηλώσεις της ημέρας θα συνεχίζονται σε όλη την Αθήνα μέχρι τις 7 το βράδυ που θα ξεκινήσει η πορεία με τις καντάδες και τα παραδοσιακά όργανα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις θα έχουμε στην Αθήνα καθημερινά, μέχρι και την Δευτέρα 3 Μάρτη που είναι και η Καθαρά Δευτέρα. Βλάχικοι γάμοι, τζαζ συναυλίες, συναυλία με τη σοπράνο και ηθοποιό Δέσποινα Τσολάκη και τέλος αποκορύφωμα με τα κούλουμα με λαγάνα και χαλβά που θα γίνει στο Λόφο Φιλιπάππου. Στην είσοδο του Λόφου το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με τους Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, και Νίκο Καραγιάννη.

Διαβάστε ακόμη: Μια… funky Αθήνα

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης θα γίνονται και διάφορα αποκριάτικα πάρτι στις γειτονιές και στα πολιτιστικά κέντρα. Την Παρασκευή 21.2 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Ελευθερίου, στις 22.2 στα Πολιτιστικά Κέντρα Κ. Πατησίων, Ευελπίδων, Κ. Πετραλώνων, Νορντάου, Λ. Αλεξάνδρας, Κυψέλης, Βαφειοχωρίου ενώ στις 23.2 μεγάλη γιορτή με τη Μουσικοχορευτική ομάδα ενηλίκων που αφορά και ΑΜΕΑ γίνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων στην Τσαμαδού.

Πέραν του Δήμου Αθηναίων όμως έχουμε και άλλο πρόγραμμα που αφορά περισσότερο τα παιδιά. Θαυμάσιο παράδειγμα τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Μουσείου Μπενάκη. Το ένα γίνεται στις 22 και 23.2 στο Κτήριο Πειραιώς κοστίζει 5 ευρώ κατά άτομο και αφορά στον Γιάννη Τσαρούχη. Με τίτλο «Γιάννης Τσαρούχη. Εικονογράφηση μια Αυτοβιογραφίας.

Στο πρώτο Μέρος (1910-1940) τα παιδιά καλούνται να παίξουν ένα παιχνίδι ρόλων με αφορμή τις Αποκριές όπου θα ψυχανεμιστούν τι θα έλεγαν στον ζωγράφο κάποια θέματά του όπως ο «Σκεπτόμενος», οι «Ποδηλάτες», η «Μέδουσα» αν ζωντάνευαν ξαφνικά.

Διαβάστε ακόμη: Σε ποιες πόλεις ταξιδεύουν οι περισσότεροι τουρίστες;

Εξαιρετικά και τα λαϊκά παιχνίδια στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα που θα γίνουν το Σάββατο 22.2  στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα. Το θέμα είναι… τι άλλο; Είναι το αγαπημένο θέμα του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, οι χαρταετοί. Οι Χαρταετοί στον ουρανό του Γκίκα είναι η περίφημη ιδέα τα για αυτό το αποκριάτικο εργαστήριο. Αφορά παιδιά 6 έως 8 ετών ενώ το κόστος είναι και εδώ στα 5 ευρώ.

Στο αποκριάτικο παιχνίδι και ο Ελληνικός Κόσμος με ένα τρελό ξεφάντωμα για το Σαββατοκύριακο 23 και 24.2 που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Δράκοι, λιοντάρια, μάγισσες, πειρατές παρέα με κομέντια ντε λα άρτε αλλά και τρία διαφορετικά εργαστήρια για παιδιά όπου θα μπορούν να φτιάξουν τη δική τους μοναδική στολή.

Το ένα ονομάζεται «Από την κορφή ως τα νύχια… μεταμόρφωση» και θα φτιάξουν τις δικές τους πολύχρωμες πατούσες! Το κόστος είναι στα 3 ευρώ. Το επόμενο κοστίζει 4 ευρώ και φέρει τον τίτλο «Απόκριες α λα Ιταλικά». Σε αυτό οι μικροί μας άνθρωποι θα δημιουργήσουν μάσκες. Το τελευταίο είναι το «Ήρθαν οι απόκριες… διάλεξε αξεσουάρ». Εδώ θα κάνουν μεταμφιέσεις κάθε λογής σε χρόνο dt. Η συμμετοχή κοστίζει 3 ευρώ και σε αυτό το σημείο να πούμε και τα καλά τα νέα. Μπορείτε να πάρετε εισιτήριο για όλα τα εργαστήρια στην τιμή των 8 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Καλύτερη πόλη για να ζεις (ξανά) η Βιέννη

Με αφορμή τις Απόκριες όμως, έχουμε και Συμφωνική ορχήστρα στην Τεχνόπολη. Την Τετάρτη 26.2 θα παρακολουθήσουμε μια υπέροχη συναυλία από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων με την συμμετοχή μεγάλων σολίστ του λυρικού θεάτρου. Χοροί, άριες, οπερέτες και καντσονέτες από τους σολίστ Γιάννη Γεωργιάδη στο βιολί, τις σοπράνο Τζίνα Πούλου και Μαρία Μαυρομάτη και τους τενόρους Δημήτρη Αλεξανδρίδη και Σταύρο Σαλαμπασόπουλο. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Ελευθέριος Καλκάνης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αλλά την Κυριακή 23 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα, έχουμε και το «Αποκριάτικο Όνειρο» στο Θέατρο Ολύμπια. Από τον μεγάλο Κερκυραίο συνθέτη και μαέστρο Ιωσήφ Ριτσιάδη, που πέθανε το 1979 και σε εξαιρετικό κείμενο του Τίμου Μωραϊτίνη, μια ιστορία που δείχνει τις πολλές όψεις της Αθήνας εν καιρώ καρναβαλιού. Στην ερμηνεία οι φοβεροί και τρομεροί μονωδοί της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής, Μίνα Πολυχρόνου, Φίλιππος Δελλατόλας, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Νίκος Συρόπουλος και Ζωή Απειρανθίτου. Κι εδώ η είσοοδος είναι ελεύθερη.