Η αθέατη πλευρά των CEOs

Η αθέατη πλευρά των CEOs

Ιστορίες τύχης, πείσματος και επιτυχίας.

Οι καταβολές του καθενός σαφώς και παίζουν ρόλο στην επαγγελματική ανέλιξή του. Όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι σημερινοί CEOs προέρχονται από «τζάκια», στηρίχθηκαν στις οικογενειακές γνωριμίες τους ή ότι γενήθηκαν με τη «βούλα» της επιτυχίας. Ιδού λοιπόν τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που παρουσιάζει το BBC ως παράδειγμα έμπνευσης και θάρρους…

 

Αυτοσχεδίασε τον δρόμο προς τα πάνω
Μετά βίας τελείωσε το κολέγιο. Δεν παρακολούθησε ποτέ κάποιο μάθημα για επιχειρήσεις. Δεν είχε γνωριμίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Και χρειάστηκε να περάσει από πολλές δουλειές -πωλητής ιταλικών δερμάτιων ρούχων, ξεναγός, καμαρότος σε ένα νορβηγικό τάνκερ και πορτιέρης σε ένα 4αστερο ξενοδοχείο- μέχρι ο Φρεντ Κουκ να φθάσει να είναι σήμερα ένας ζωντανός θρύλος στον τομέα των δημόσιων σχέσεων, ως συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος στη GolinHarris: μίας από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρίας PR στον κόσμο, με 45 γραφεία σπαρμένα ανά την υψήλιο.

«Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι με λίγη προετοιμασία και πολλή δημιουργικότητα, μπορώ να καθοδηγήσω τον κόσμο σε ανεξερεύνητα μονοπάτια», λέει. Το μότο του για την επιτυχία είναι ο αυτοσχεδιασμός, «να δημιουργεί κανείς κάτι ιδιαίτερο, με απλά συστατικά που βρίσκει διαθέσιμα», όποιο επάγγελμα κι εάν τελικά ακολουθήσει…

 

Μεθοδικές προσπάθειες, μεγάλες επιβραβεύσεις
Για να μπορέσει να σπουδάσει στο Harvard Business School, η Κάθριν Γιπ χρειάστηκε να δουλέψει ώρες ατελείωτες κάνοντας λάντζα στο φημισμένο εστιατόριο Faneuil Hall της Βοστώνης. Παρά το ότι δεν ήταν η δουλειά των ονείρων της, επεδείκνυε ζήλο και προθυμία, που γρήγορα επιβραβεύτηκαν με μία προαγωγή, στη θέση πίσω από το ταμείο. Εκεί έμαθε πολλά επί του πρακταίου: από λογιστική έως το πώς να διοικείται οικονομικά μία επιχείρηση.

«Πιστεύω ότι το σημαντικότερο για έναν υπάλληλο είναι να μην σκέφτεται ποιο είναι το όφελος που μπορεί να αποκομήσει, αλλά το πώς θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του», λέει. Αυτό ακριβώς έκανε η ίδια, που χρόνια αργότερα, χαρή στη σκληρή προσωπική δουλειά και στην επινοητικότητά της, έγινε πρόεδρος της KYG International -μίας επενδυτικής και συμβουλευτικής εταιρίας με έδρα το Χονγκ-Κονγκ- και η πρώτη γυναίκα ιδρυτικό μέλος των Pacific Alliance Group και VinaCapital Group (δύο από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στην Ασία).

 

Όλα είναι μία εμπειρία
Από την εποχή που δούλευε μπάρμαν ή εργάτης σε εταιρία συσκευασίας φρούτων στον νότο της Γαλλίας, τα πάντα για τον Ρίτσαρντ Έαρλ ήταν μία περιπέτεια γεμάτη εμπειρίες. Κάπως έτσι λοιπόν βρέθηκε το 1991 στο Περθ της Αυστραλίας, έχοντας μόνον 300 δολάρια, το εισιτήριο της πτήσης του κι ένα δυνατό χαγκόβερ. Με ανοιχτό μυαλό, έπιασε δουλειά σε μία εταιρία λογισμικού, προσπαθώντας να κάνει τη διαφορά, προτείνοντας διαρκώς νέες ιδέες. Πολλοί συνάδελφοί του αντιδρούσαν, κατηγορώντας τον ότι «χαλά την πιάτσα».

Κι έτσι, στα μέσα της δεκατίας του ’90 ο Ρίτσαρντ αποφάσισε να χαράξει τη δική του πορεία, ιδρύοντας με έδρα το Σίδνεϊ την Talent International: μία παγκοσμίου εμβέλειας σήμερα εταιρία «στρατολόγησης» νέων ταλέντων στον τεχνολογικό τομέα. «Έκτοτε», λέει, «δεν κοίταξα ούτε μία φορά πίσω»..

 

Ποτέ μην λες όχι σε μία ευκαιρία
Μπασκετμπολίστας στα φοιτητικά του χρόνια στο Seton Hall University της Νέας Υόρκης, όπου σπούδαζε επικοινωνία, ο Στίβεν Ουάλντις λίγο-πολύ σκόνταψε πάνω στην ευκαιρία που θα του άλλαζε τη ζωή. Προέκυψε όταν έκανε την πρακτική του στη Ρυθμιστική Επιτροπή Ιπποδρομιών του Νιου Τζέρσεϊ και ο υπεύθυνος του τμήματος τεχνολογίας του ανέθεσε τη δοκιμή ενός νέου λογισμικού.

«Το διασκέδασα τόσο πολύ, που «κόλλησα» με την τεχνολογία και αποφάσισα να αλλάξω εντελώς καριέρα», λέει ο Στίβεν, σήμερα CEO στην τεχνολογική Synchronoss. Πέρυσι, οι αποδοχές του ήταν 557.230 δολάρια, εκτός φυσικά μπόνους και επιδομάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Συμβουλές επιχειρηματικότητας από τον CEO του TripAdvisor

Οι γυναίκες «εγγυώνται» την επιχειρηματική επιτυχία

Η νέα λίστα 40 under 40 αποκλειστικά στο FortuneGreece