Συμβουλές επιχειρηματικότητας από τον CEO του TripAdvisor

Συμβουλές επιχειρηματικότητας από τον CEO του TripAdvisor

Από φέρελπις entrepreneur στον τζίρο του 1 δισ. δολαρίων. O Stephen Kaufer αποκαλύπτει τα μυστικά της δικής του πορείας.

To Tripadvisor.com είναι από τα δημοφιλέστερα και πιο αξιόπιστα ταξιδιωτικά sites στον κόσμο. Φιλοξενεί αξιολογήσεις και γνώμες ταξιδιωτών για κάθε πόλη, αξιοθέατο, ξενοδοχείο, εστιατόριο και κάθε σημείο ενδιαφέροντος σε κάθε χώρα του κόσμου, τα reviews έχουν ξεπεράσει τα 150 εκατ. Έχει πάνω από 20 εκατ. μέλη και δέχεται πάνω από 50 εκατ. επισκέψεις μηναίως.

Ο ιδρυτής και CEO Stephen Kaufer δίνει συμβουλές σε επίδοξους entrepreneurs για τον δύσκολο δρόμο που έχουν μπροστά τους και δίνει tips για το πώς να ξεπεράσουν βασικά εμπόδια.

Να είσαι πάντα έτοιμος για αλλαγή πορείας
Δημιούργησα την πρώτη μου startup όσο ήμουν ακόμα φοιτητής στο Harvard. Σημείωσε αμέσως επιτυχία και βρήκε χρηματοδότηση, αλλά σύντομα επαναπαυτήκαμε όλοι μας και πιαστήκαμε απροετοίμαστοι όταν η αγορά άλλαξε πορεία. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε ένα μοντέλος B2B, αλλά ούτε αυτό πέτυχε. Αλλάξαμε ξανά πορεία, συνεργαστήκαμε με την Expedia και πολύ σύντομα είχαμε έσοδα $70.000 το μήνα.

Αν και «μεγάλος», φέρσου σαν «μικρός»
Το TripAdvisor έχει 2.300 υπαλλήλους και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποκτήσει «συνήθειες» και διαδικασίες μεγάλων εταιρειών, με αποτέλεσμα να γίνει πιο δυσκίνητο. Προσπαθώ συνεχώς να λειτουργεί σαν να είχε λιγότερους από 100 υπαλλήλους. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται τάχιστα και πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και συνεχής επικοινωνία όλων των επιπέδων μεταξύ τους. Το εβδομαδιαίο μας product review meeting είναι ανοιχτό σε όλους και ο καθένας μπορεί να πει την άποψή του ή να ενημερώσει για τυχόν αλλαγές.

Μην σκέφτεσαι ότι «μπορεί να το θέλουν και αυτό»
Τι θέλει ο πελάτης/χρήστης/αναγνώστης; Ποτέ δεν θα πετύχεις αν δεν το μάθεις με βεβαιότητα. Στο Tripadvisor ξέρουμε ποιος χρειάζεται την υπηρεσία μας και για ποιο λόγο. Αν μπαίναμε στη διαδικασία να φανταστούμε τι άλλο θα ήθελαν τα πράγματα θα δυσκόλευαν πάρα πολύ. Η ιδέα για τη σημερινή μορφή του Tripadvisor μού ήρθε όταν προετοίμαζα ένα ταξίδι στο Μεξικό και δεν μπορούσα να βρω αξιόπιστη, από «πρώτο χέρι» πληροφορία από ταξιδιώτες. Οι αξιολογήσεις των χρηστών για τα δωμάτια, τα αξιοθέατα, τα εστιατόρια κ.λπ. ήταν κάτι που έλειπε και ξέραμε ακριβώς τι έπρεπε να καλύψουμε.

Πρέπει να γνωρίζεις πώς ακριβώς θα έρθουν τα έσοδα
Αν και η υπηρεσία ήταν από την αρχή δημοφιλής και πολύ χρήσιμη στους χρήστες, η εταιρεία έφτασε πολύ κοντά στην αποτυχία καθώς δεν είχαμε σκεφτεί τον τρόπο που όλο αυτό θα μεταφραστεί σε χρήματα. Πετύχαμε μόνο αφότου βρήκαμε τον τρόπο να κατευθύνουμε κίνηση και πελάτες σε ταξιδιωτικά site πωλήσεων όπως το Expedia. Πρέπει να γνωρίζεις από νωρίς ποιος είναι ο πελάτης σου και πόσα έχεις στόχο να σε πληρώσει.

Να είσαι πρόθυμος να τα δώσεις όλα
Entrepreneur που έχει την πρόθεση να εργάζεται 40-45 ώρες την εβδομάδα στην επιχείρησή του δεν είναι entrepreneur. Δεν γίνονται έτσι οι επιτυχημένες εταιρείες. Και το να τις διοικείς είναι πολύ δυσκολότερο από όσο φαίνεται. Πρέπει να κάνεις θυσίες, στις αρχές σπάνια είχα χρόνο να φάω με την οικογένειά μου. Το καλό είναι πως το πάθος που διοχετεύω για την επιτυχία της εταιρείας πιάνει τόπο. Το Tripadvisor έχει αλλάξει και έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που οι άνθρωποι ταξιδεύουν, ενώ ταυτόχρονα κάνει τζίρο $1 δισ. το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη:

Στα χέρια της TripAdvisor η Viator έναντι 200 εκατ. δολαρίων

TripAdvisor: Οι δέκα καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

Tripadvisor: Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Αυτοί είναι οι κορυφαίοι παγκόσμιοι προορισμοί