Bloomberg: Το 2019 η συμφωνία για το Brexit

Bloomberg: Το 2019 η συμφωνία για το Brexit
epa06376221 British and European flags in front the European Commission headquarters during a meeting of British Prime Minister Theresa May and President Jean-Claude Juncker on Brexit Negotiations in Brussels, Belgium, 08 December 2017. Reports state that Theresa May is in Brussels after talks on the issue of the Irish border where she will meet with European Commission President Jean-Claude Juncker and EU negotiator Michel Barnier. EPA/OLIVIER HOSLET

Αξιωματούχοι από τη Βρετανία εκτιμούν πως η η συμφωνία για το Brexit δεν θα επιτευχθεί μέχρι τον Οκτώβριο, όπως επιθυμεί ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Βρετανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν να υπάρξει συμφωνία για το Brexit μέχρι το τέλος του έτους και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκτιμούν πως το πραγματικό deadline για την επίτευξη συμφωνίας είναι ο Ιανουάριος του 2019, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, από καιρό έχει πει πως θέλει η συμφωνία αποχώρησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να υπάρχει χρόνος η συμφωνία να εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Ευρώπης και της Βρετανίας. Όμως ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, έχει αφήσει να εννοηθεί δημοσίως πως ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό.

Σημειώνεται πως ο χρόνος της αποχώρησης είναι σημαντικός, καθώς η όποια καθυστέρηση θα παρέτεινε την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, που θέλουν να γνωρίζουν υπό ποια εμπορικά καθεστώτα θα λειτουργούν την ημέρα του Brexit, τον Μάρτιο του 2019.