«Χαρτογραφώντας» τον παγκόσμιο πλούτο

«Χαρτογραφώντας» τον παγκόσμιο πλούτο

Οι διεθνείς τάσεις στον «χορό» των δισεκατομμυριούχων.

Μπορεί η οικονομική κρίση να μην αποτελεί παρελθόν και στο χείλος του δημοσιονομικού «γκρεμού» να συνωστίζονται ολοένα και περισσότερες χώρες. Παρ’ όλα αυτά, οι κροίσοι του πλανήτη ολοένα και αυξάνονται, με ρυθμούς 3% μόνον μέσα στο 2013. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το 0.003% των κατοίκων της γης ελέγχει σήμερα το 38% του παγκόσμιου ΑΕΠ, όπως αναφέρει το BBC.

Πέρυσι λοιπόν όσοι είχαν περιουσίες καθαρής αξίας από 30 εκατομμύρια δολάρια και άνω έφθασαν τους 199.235. Σε βάθος δεκαετίας, οι ζάμπλουτοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 59% από το 2003, με τάση διπλασιασμού στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της Αυστραλίας-Ασίας και της Αφρικής.

Αντίστοιχα, οι κροίσοι με περιουσίες αξίας 100 εκατ. δολ. έκαστος αυξήθηκαν κατά 62% την περίοδο 2003-2013. Οι δε σούπερ πλούσιοι, όσοι δηλαδή είναι δισεκατομμυριούχοι, έφθασαν σε αριθμό του 1.682, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 80%!

Ειδικά οι τελευταίοι αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση (38%) και μέσα στην επόμενη δεκαετία, φθάνοντας… αισίως μέχρι το 2023 τους 2.315 σε αριθμό!

 

Με μικρότερο, αν και σαφώς επιταχυνόμενο ρυθμό (28%) αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2023 και ο αριθμός όσων έχουν περιουσίες της τάξης των 30 εκατ. δολ. κι άνω. Εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τους 215.000, διασκορπισμένοι σε όλες τις ηπείρους. Σε αντίθεση όμως με την περασμένη δεκαετία, τα «πρωτεία» μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να ξαναπάρουν η βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) και η Ευρώπη -αν και λόγω των πληθωριστικών τάσεων, η αξία του εκατομμυρίου θα είναι διαφορετική από τη σημερινή.

 

Μεμονωμένα, σε επίπεδο χωρών, οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν μέχρι και το 2023 ως η χώρα των περισσότερων δισεκατομμυριούχων. Θα νιώθουν ωστόσο στο «σβέρκο» τους ακόμη πιο καυτή την «ανάσα» της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας.


Το πιο ανατρεπτικό ωστόσο στις σχετικές προβλέψεις είναι ότι στις τάξεις των «κροίσων» θα ρέει ολοένα και «νέο αίμα» κι όχι αποκλειστικά από πλευράς ηλικίας. Οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι ξεπερνούν πια σε αριθμό όσους κληρονόμησαν τις περιουσίες τους από τα οικογενειακά επιχειρηματικά «τζάκια». Ήδη, η αναλογία αυτή σήμερα είναι 2 έναντι 1!

Κάποια δεδομένα παραμένουν πάντως… αναλλοίωτα, τουλάχιστον προς το παρόν. Έτσι σήμερα σχεδόν 9 στους 10 με περιουσίες άνω των 30 εκατ. δολ. είναι άνδρες. Ανεξαρτήτως φύλου πάντως, η συντηρπτικοί πλειοψηφία των κροίσων είναι παντρεμένοι/ες. Μια, δυο φορές και βάλε…

Διαβάστε ακόμη: 

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι για ακόμα μια χρονιά

Πώς σκέφτονται οι πλούσιοι;

Ποιος θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του κόσμου;

Ποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος;