Χρέος και σε δολάρια

Χρέος και σε δολάρια

«Μηχανές ζεσταίνει» το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση δολαριακών ομολόγων.

Τάσος Δασόπουλος

Την ιδέα της έκδοσης ομολόγων σε δολάρια φαίνεται ότι «ξαναζεσταίνει» το οικονομικό επιτελείο, μετά τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης με επενδυτικές τράπεζες συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, εγκρίθηκε πίστωση 10.000 ευρώ για την δημιουργία πληροφοριακού δελτίου από τον ΟΔΔΗΧ το οποίο θα υποβληθεί στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ( Securities and Exchange Commission ) SEC ώστε να είναι η δυνατή η έκδοση δολαριακών ομολόγων.

Η κίνηση αυτήέρχεται σε συνέχεια των επαφών που είχε προ ημερών ο κ. Χουλιαράκης στην ΗΠΑ με επενδυτικούς οίκους όπως η Alden Global Capital LLC , η Amber Capital LP, η Artha Capital Management Inc ,η Caravel Management LLC η Cleargate Capital LL, η Fred Alger Management Inc, ηKnighthead Capital Management LLC, η Oaktree Capital Management LP, η SkyBridge Capital II LLC η Soros Fund Management LLC, η Timessquare Capital Management LLC η Tudor Investment Corporation, η Goldman Sachs, η Bank of America-Meryll Linch, και η Discovery Investment.

Όπως φαίνεται το υπουργείο Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ( QE ) της ΕΚΤ μέσα στο 2017 θέλει να προετοιμαστεί να δοκιμάσει την τύχη των ελληνικών ομολόγων με δοκιμαστικές εκδόσεις όχι μόνο σε ευρώ αλλά και σε δολάρια.

Τεχνικά η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην εξασφάλιση καλύτερων όρων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο μπορεί να χαρακτηριστεί πρόωρη αφού ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το οποίο θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα τόσο από ειδική μελέτη βιωσιμότητας της ΕΚΤ όσο και από αντίστοιχη έκθεση του ΔΝΤ .

Και τα δύο αυτά στοιχεία ( η ένταξη στο QE και η πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους ) θα κινήσουν τα νήματα για την βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης ( Moody’s, Fitch , και S& P) που αξιολογούν ακόμη τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κατηγορία που στην γλώσσα της αγοράς ονομάζεται «σκουπίδια» .

Μάλιστα την καχυποψία σε σχέση με επενδυτικές τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους συντηρεί και το γεγονός ότι και οι τρείς οίκοι βρίσκονται ακόμη σε στάση αναμονής παρά την συμφωνία της 24ης Μαΐου στην οποία περιλαμβάνονταν και η ρύθμιση του χρέους

Μια βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού χρέους όμως θα είναι η απόλυτη σταθερά για την τοποθέτηση αμερικανών επενδυτών πριν στα κρατικά ομόλογα. Βέβαιο είναι πάντως ότι πρώτοι θα προσέλθουν αυτοί που επενδύουν σε ομόλογα μεγάλου ρίσκου αφού οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενέχουν ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα .

Πάντως είναι δεδομένο ότι για μια τέτοια κίνηση η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη τόσο των θεσμών όσο και της ΕΚΤ .

Μια ιδέα από παλιά

Η ιδέα για την έκδοση ομολόγων σε δολάρια δεν είναι καινούργια . Ο τέως Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ είχε ρίξει στο τραπέζι την συγκεκριμένη ιδέα στις αρχές του 2010 όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε σαφώς χειρότερη οικονομική κατάσταση και οι πόρτες των αγορών είχαν αρχίσει να κλείνουν.

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι μετά από μια αποτυχημένη έκδοση 20ετούς ομολόγου μέσω του οποίο η Ελλάδα ζητούσε να αντλήσει από τις αγορές 7 δις ευρώ και τελικά συγκεντρώθηκαν προσφορές 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε και σε ένα roadshow της ελληνικής οικονομίας αντίστοιχο αυτού που έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Νέα Υόρκη είχε γίνει και τον Απριλίου του 2010 με αποστολή που είχε επικεφαλή τον τότε υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο τότε υπουργός μετά της επαφές του με επενδυτικές τράπεζες είχε μετριάσει σαφώς τις προσδοκίες τονίζοντας ότι θα εξεταστεί αν θα γίνει η έκδοση ομολόγων σε δολάρια. Τελικά η ιδέα απορρίφθηκε αφού οι συνθήκες επιδεινώθηκαν δραματικά και ήρθε στις αρχές Μαΐου το πρώτο μνημόνιο.

Πηγή: news247.gr