CNN: Θα προκαλέσουν οι ελληνικές εκλογές νέα κρίση χρέους;

CNN: Θα προκαλέσουν οι ελληνικές εκλογές νέα κρίση χρέους;
People watch a live televised debate between former primer minister and leftist Syriza party leader Alexis Tsipras and the conservative New Democracy leader Vangelis Meimarakis, in Syntagma Square in the center of Athens, Greece, September 14, 2015. Greece's two dominant politicians on Monday ruled out working with each other in a coalition, casting doubt on whether a stable government will emerge from an election that polls indicate neither of them can win outright. In the final televised debate before Sunday's national ballot, leftist Syriza party leader Tsipras and his conservative rival Meimarakis said they would broadly honour the country's bailout commitments while fighting to cushion their impact. REUTERS/Paul Hanna - RTS13U2

Για τρίτη φορά οι κάλπες ανοίγουν στην Ελλάδα και η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Της Ιβάνα Κοτάσοβα 

Οι προβλέψεις για τις νέες εκλογές δείχνουν μεγάλη μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, με τα δύο κόμματα να δείχνουν ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία στη βουλή.

Και οι δυο παρατάξεις έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές ούτως ώστε να λάβουν τα χρήματα της συμφωνίας του Ιουλίου.

Οπότε όλα είναι μια χαρά; Όχι, δεν είναι.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια κυβέρνηση η οποία θα επαναφέρει την οικονομία σε σωστή τροχιά και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στα παράλιά της. Κι ως αποτέλεσμα, αυτές οι εκλογές είτε θα βγάλουν μια κυβέρνηση συνεργασίας, είτε –το χειρότερο- θα οδηγήσουν σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση.

Αν δεν προκύψει άμεσα νέα κυβέρνηση, τότε το ρίσκο να καταρρεύσει η συμφωνία με τους Ευρωπαίους είναι πολύ μεγάλο. Αυτό θα αφήσει την Ελλάδα ανίκανη να εξυπηρετήσει ένα χρέος προς το ΔΝΤ το οποίο φτάνει τα 3,2 δις ευρώ έως το τέλος του έτους.

«Η Ελλάδα είναι ασταθής και το μεγαλύτερο ζήτημα τώρα είναι το πόσο καιρό θα καταφέρει να διατηρήσει στην πορεία του το πρόγραμμα διάσωσης αλλά και το πόσες ακόμη ευρωπαϊκές χώρες θα σταθούν στο πλευρό της Γερμανίας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην πορεία και χαθούν οι στόχοι», δήλωσε ο Γκάμπριελ Στερν, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών ερευνών στο Oxford Economics.

Το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο απέτρεψε την οικονομική κατάρρευση και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όμως το ΔΝΤ δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται «σημαντική» μείωση του χρέους της. Χωρίς αυτή, δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει μακροπρόθεσμα τα χρέη της.

Η Ευρώπη αρνείται να μιλήσει για κάτι τέτοιο και δηλώνει ότι πρώτα από όλα προηγείται η επικείμενη αξιολόγηση. Κι όσο περισσότερο καθυστερεί, τόσο στενεύουν τα περιθώρια για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει.

«Το οικονομικό κλίμα χειροτέρεψε, οι εξαγωγές μειώθηκαν και είναι πολύ πιθανό να δούμε την οικονομία να επιστρέφει σε βαθιά ύφεση», είπε στο CNN ο Ραούλ Ρουπαρέλ, διευθυντής του Open Europe.

Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 2,3% και κατά 1,3% το 2016, με την ανεργία να βρίσκεται σταθερά πάνω από το 25% και τους μισθούς να συρρικνώνονται διαρκώς.