Corallia: Τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Corallia: Τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η νέα γενιά ενίσχυσης των επιχειρήσεων των οικοσυστημάτων gi-Cluster, mi-Cluster και si-Cluster.

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) είχαν τα μέλη των οικοσυστημάτων gi-Cluster, mi-Cluster και si-Cluster στην εκδήλωση “EIB Financial Instruments for scale-ups” που διοργανώθηκε από το Corallia και την EIB και φιλοξενήθηκε στους χώρους του α2-innohub, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της νέας γενιάς χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχει η Τράπεζα ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση καινοτόμων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις μορφές χρηματοδότησης που μπορούν να λάβουν από την ΕΙΒ στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση επιχειρηματικών κεφαλαίων και μικροχρηματοδοτήσεων για ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις, το εργαλείο «InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία» που αποτελείται από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων με στόχο τη στήριξη σχεδίων έρευνας και τεχνολογίας και η εξασφάλιση ρευστότητας στην τραπεζική αγορά προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία παρουσίασε ο κύριος Nicholas Jennett, Deputy Director General, EIB, Head of Investment Team for Greece καθώς και οι εκπρόσωποι της ΕΙΒ, κ.κ. Γιώργος Αρώνης, Head of the Athens Office και ο Ανδρέας Παπαδημητρίου, Investment Officer. Ο κύριος Jennett ανέφερε ότι η ΕΙΒ έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει υγιείς ή/και αναπτυσσόμενες καινοτόμες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση έως του 50% των αναπτυξιακών και επενδυτικών δαπανών τους. Το ελάχιστο ύψος της χρηματοδότησης που μπορεί να χορηγήσει η ΕΙΒ είναι 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, επεσήμανε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να δώσει μια νέα ώθηση στις επενδύσεις, υλοποιώντας το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ το οποίο προβλέπει την επόμενη τριετία να κινητοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις της τάξης των 315 δις ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις για τα εργαλεία χρηματοδότησης και τον τρόπο αξιοποίησης από τις επιχειρήσεις.

Ο κύριος Nicholas Jennett, ανέφερε σχετικά: «Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να γνωστοποιήσουμε στους επιχειρηματίες του χώρου ότι εφόσον έχουν ένα βιώσιμο επενδυτικό πλάνο είμαστε διαθέσιμοι όχι μόνο να το χρηματοδοτήσουμε αλλά να αναλάβουμε και να μοιραστούμε μαζί τους μέρος του ρίσκο της υλοποίησης του».

O Δρ. Jorge Sanchez, CSFO του Corallia, επεσήμανε: «Μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι ώριμες καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας, όπως πολλές από αυτές που δραστηριοποιούνται στα cluster που συντονίζει το Corallia, μπορούν να βρουν εργαλεία ανάπτυξης και υποστήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τα ώριμα επενδυτικά τους σχέδια. Η σημερινή συνάντηση έδωσε το έναυσμα κάποια από τα επενδυτικά σχέδια να βρουν το δρόμο τους για υλοποίηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που υλοποιεί το Corallia για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τα μέλη του οικοσυστήματος.