Delphi Economic Forum: Kάνοντας πράξη την ψηφιακή επιχείρηση

Delphi Economic Forum: Kάνοντας πράξη την ψηφιακή επιχείρηση

Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ψηφιακό περιβάλλον, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δημιουργώντας την ψηφιακή επιχείρηση». Αυτός ήταν ο τίτλος της συζήτησης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στην οποία συμμετείχαν ο Ανδρέας Ξηροκώστας της SAP, ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης της Alpha Bank, ο Peter Fuzes της Oracle, o Ηλίας Αθανασίου των ΕΛΤΑ και ο Νίκος Δημάκος της KPMG.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η μετάβαση των επιχειρήσεων στο ψηφιακό περιβάλλον, τα απαραίτητα εργαλεία, η εκπαίδευση των εργαζόμενων, τα οφέλη και οι κίνδυνοι από αυτή τη διαδικασία.

Την συζήτηση συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune.

«Ήδη έχουμε εισέλθει στην ψηφιακή επιχείρηση. Η καινοτομία είναι κάτι που δεν εντέλλεται. Δεν μπορούμε να πιέσουμε κάποιον να γίνει καινοτόμος. Πρέπει να κρατήσεις την ταυτότητα σου, αλλά να γίνεις σύγχρονος και αν είναι δυνατόν να βγεις πιο μπροστά. Όταν λείπουν τα μέσα, χρειάζεται η διαφορετικότητα για να κερδίσουμε την επόμενη μέρα» ανέφερε ο Ανδρέας Ξηροκώστας, Managing Director Greece, Cyprus and Malta SAP.

«Η Ελλάδα έμεινε λίγο πίσω. Υπάρχουν όμως εταιρείες που έχουν κάνει βήματα και ήδη ξεχωρίζουν. Το όραμα δεν είναι αρκετό, χρειάζεται σχέδιο. Αυτοί που θα τα καταφέρουν θα είναι οι προσηλωμένοι. Την ώρα που αισθάνεσαι ότι είσαι στην κορυφή, τότε πρέπει να αλλάξεις. Για να μην σε αλλάξουν», συμπλήρωσε ο κ. Ξηροκώστας.

O Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Executive General manager, Chief digital officer & retail banking products, Alpha Bank ανέφερε σχετικά:  «Στις τράπεζες εδώ και χρόνια πολλά πράγματα γίνονται ψηφιακά. Για παράδειγμα ένα μεγάλο ποσοστό κάνει ψηφιακές συναλλαγές. Στις τηλεπικοινωνίες δεν το κάνει. Οι τράπεζες διέρχονται έναν μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 3% των εσόδων επενδύεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Είμαστε λίγο πιο δύσκολα γιατί κάποιος πρέπει να πάρει απόφαση να επενδύσει, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων».

Και συμπλήρωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μαραθώνιος. Το φυσικό κατάστημα θα συνεχίζει να υπάρχει και θα επικεντρώνεται στην πώληση και στη συμβουλή και λιγότερο στη συναλλαγή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι μετασχηματισμός πριν τον ψηφιακό. Άρα μιλάμε για σοβαρή αλλαγή κουλτούρας. Χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική. Οι επενδύσεις και το budget είναι το τελευταίο. Η δομή και κουλτούρα είναι το άλφα και το ωμέγα για να πετύχει».

O Peter Fuzes, Public Sector Industry Leader & Central Europe, Middle East & Africa, Oracle τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος που να μην αγγίζουν οι νέες τεχνολογίες.  «Στην οικονομία σήμερα η ψηφιακή πλευρά είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα και στρατηγική στην εταιρεία. Για να γίνει μετασχηματισμός πρέπει να υπάρχει σαφής θεώρηση σε επίπεδο στρατηγικής. Απόλυτη στήριξη και προσήλωση από το top management. Πρέπει να υπάρχει και η υποστήριξη της σωστής τεχνολογίας. Σήμερα έχουμε το blockchain, την τεχνητή νοημοσύνη. Σε πέντε χρόνια ποιος ξέρει τι». Παράλληλε επισήμανε ότι βλέπει «έλλειψη ταλέντου» όταν πηγαίνει στους πελάτες. «Παλεύουν για να προσλάβουν τους κατάλληλους ανθρώπους. Υπάρχει κενό δεξιοτήτων και αυτό οφείλεται και στον τρόπο που οι επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους, αλλά και στο σύστημα εκπαίδευσης».

«Είμαστε το πιο παραδοσιακό business στο πάνελ» είπε ο Ηλίας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ.

«Η δική μας σχέση είναι διττή με την τεχνολογία. Το 40% των πελατών μας επισκέπτονται τις σελίδες μας. Αυτό βοηθά να προσφέρουμε ουσιώδεις και πιο φθηνές υπηρεσίες. Το στοίχημα για τα ΕΛΤΑ είναι να μπουν με επιτυχία στη νέα ψηφιακή φάση. Έχουμε ένα δίκτυο 700 καταστημάτων και 700 πρακτορείων. Η τεχνολογία θα είναι καταλύτης για τις εξελίξεις στον κλάδο μας. Βλέπουμε κόσμο με καλή μόρφωση, αλλά χωρίς εμπειρία. Η κουλτούρα είναι πολύ σημαντική».

«Ψηφιακή επιχείρηση είναι αυτή που μπορεί να συνδυάσει τις διάφορες τεχνολογίες, να διαφοροποιηθεί στους πελάτες της με τα προϊόντα της», είπε ο Νίκος Δημάκος, Γενικός Διευθυντής KPMG.

«Η ψηφιακή εταιρεία πρέπει να έχει απλές διαδικασίες, χαμηλό κόστος λειτουργίας και ξεκάθαρη στρατηγική τοποθέτηση. Είναι και ζήτημα κουλτούρας, αλλά σε πρώτη φάση είναι ζήτημα στρατηγικής. Είναι διστακτικές οι ελληνικές εταιρείες και για να επενδύσουν σε κάτι πρέπει να είναι 100% σίγουρες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θέλει πιο γρήγορο τρόπο, να συνδυάσεις, να πειραματιστείς. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτός, να δει ότι αν δεν προχωρήσει σε απαραίτητες ενέργειες, θα μείνει εκτός αγοράς».