«Δεν επιβάλλουμε τίποτε σε κανέναν» δηλώνει ο Πούτιν

«Δεν επιβάλλουμε τίποτε σε κανέναν» δηλώνει ο Πούτιν

Η Ρωσία δεν επιδιώκει την παγκόσμια ηγεμονία, επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος στην ετήσια ομιλία του στο Κρεμλίνο για την κατάσταση της χώρας.

«Δεν επιδιώκουμε να μας ονομάσουν υπερδύναμη, κάτι που γίνεται αντιληπτό ως επιδίωξη παγκόσμιας και περιφερειακής ηγεμονίας», δήλωσε σήμερα από το βήμα του Κρεμλίνου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας με τον τρόπο αυτόν σε εκείνους που του προσάπτουν προσπάθεια χειραγώγησης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε μια προσπάθεια άσκησης μεγαλύτερου «ελέγχου» προς τη γειτονική της Ρωσίας χώρα έναντι της Ευρ. Ένωσης.

«Δεν επιβάλλουμε τίποτε σε κανέναν, αλλά αν οι φίλοι μας το επιθυμούν, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε από κοινού», είπε ο Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, ενώπιον βουλευτών και κυβερνητικών αξιωματούχων, λέγοντας ακόμη πως η Μόσχα έχει προσκαλέσει το Κίεβο στην τελωνειακή ένωση στην οποία έχουν ενταχθεί προς το παρόν, εκτός από τη Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει, πριν ακόμη από την άρνησή της στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως παρατηρητής σε όλες τις συναντήσεις της «τρόικας» (Ρωσία-Λευκορωσία-Καζακστάν). Τονίζοντας ότι η Αρμενία και το Κιργιστάν βρίσκονται προ των θυρών της τελωνειακής ένωσης των χωρών που ανήκαν κάποτε στη Σοβιετική Ένωση, ο Πούτιν είπε ότι το πρόγραμμά της βασίζεται «στην αρχή της ισότητας και σε πραγματικά οικονομικά συμφέροντα».

Διαβάστε ακόμη: Η πολιτική αστάθεια των αναπτυσσόμενων αγορών

Αναφερόμενος στο σχέδιό του για μία Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία θα περιλάβει όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με κέντρο τη Μόσχα, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία σκοπεύει να το προωθήσει «χωρίς να έλθει σε αντίθεση με άλλα σχέδια ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Ευρώπης».

Παραδεχόμενος για πρώτη φορά ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας είναι ενδογενή, δεσμεύθηκε να μην υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τις δημόσιες δαπάνες κατά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο τον περασμένο χρόνο. Μέχρι σήμερα το Κρεμλίνο απέδιδε στην δυσμενή παγκόσμια οικονομική συγκυρία την επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας.

«Πρέπει να είμαστε σαφείς: οι κύριοι λόγοι της οικονομικής επιβράδυνσης δεν είναι εξωτερικοί, αλλά εσωτερικοί. Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες οικονομίες στον κόσμο, ωστόσο, υπολειπόμεθα των ανεπτυγμένων χωρών κατά δύο τρίτα έως τρία τέταρτα σε σημαντικούς δείκτες όπως η παραγωγικότητα»», είπε ο Πούτιν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή των «προεδρικών διαταγμάτων του Μαΐου», τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν τον διπλασιασμό των αμοιβών των εκπαιδευτικών και των γιατρών μέχρι το τέλος της εξαετούς προεδρικής του θητείας. Πρόσθεσε όμως ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα συνδυασθούν με τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη: Γεωπολιτικό πόκερ παίζει η Ρωσία