«Δεν είμαστε yes men της τρόικας, ούτε ήρωες»

«Δεν είμαστε yes men της τρόικας, ούτε ήρωες»

Για «εθνικό καρκίνωμα του λαϊκισμού» κάνει λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με συνέντευξη του στην «Καθημερινή» αναφέρει ότι ο νόμος για τους πλειστηριασμούς προστατεύει τόσο τους δανειολήπτες όσο και τις τράπεζες. «Η βασική τομή που κάνει αυτή η ρύθμιση είναι ότι καλύπτει εξωδικαστικά μια σειρά από συμπολίτες μας, με μια βασική προϋπόθεση, να δίνουν μία μίνιμουμ καταβολή για να επανεκκινήσει η σχέση τους με τις τράπεζες και να ξεκοκκινίσουν τα δάνειά τους. Άρα είναι καλό και για τους ίδιους και για το τραπεζικό σύστημα» δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε οι yes men της τρόικας, αλλά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε οι ήρωες της μιας εβδομάδας ή του ενός μηνός» σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και προσθέτει πως αρκετές αντιδράσεις οφείλονται μόνον στο «εθνικό καρκίνωμα του λαϊκισμού».

Διαβάστε ακόμη: Υπερψηφίστηκε με 152 «Ναι» το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

«Καλύπτουμε με τον νόμο Κατσέλη και τον νόμο 4161 δικαστικά τα χαμηλά στρώματα. Καλύπτουμε όλα τα μεσαία, και πάνω από τα μεσαία στρώματα και με την τελευταία ρύθμιση που φέραμε, υπό μία προϋπόθεση: ότι θα δίνουν ένα μικρό ποσοστό του εισοδήματός τους, το 10% οι ασθενέστεροι απ’ αυτούς. Είναι 82-83 ευρώ τον μήνα αν έχεις εισόδημα 10.000 ευρώ τον χρόνο για να σώσεις το σπίτι σου. Κάποιος που μένει σε νοίκι δίνει πολύ περισσότερα για να αποφύγει την έξωση. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες και η παράταξή μας οφείλει να δώσει σταθερά τη μάχη εναντίον του λαϊκισμού».

Ως προς τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, επιμένει ότι εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο, ενώ υπογραμμίζει ότι καλύφθηκαν τα τρία τέταρτα της διαδρομής και επιμένει «δεν είναι η ώρα να λιποψυχήσουμε».