Διάλογο με τη Μαδρίτη και αναστολή κήρυξης ανεξαρτησίας, ανακοίνωσε ο ηγέτης της Καταλονίας

Διάλογο με τη Μαδρίτη και αναστολή κήρυξης ανεξαρτησίας, ανακοίνωσε ο ηγέτης της Καταλονίας
epa06257357 Catalan President Carles Puigdemont addresses the region's parliament in Barcelona, Spain, 10 October 2017. Puigdemont has proposed to suspend declaration of independence for few weeks to hold talks with Spanish government. EPA/QUIQE GARCIA

Η Μαδρίτη θεωρεί ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν κύρηξε εμμέσως την ανεξαρτησία της περιοχής και θεωρεί την πρότασή του μη αποδεκτή.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανέστειλε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε “επιτυχημένο”, αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόν είπε ότι η “σύγκρουση” με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

Ανένδοτη η Μαδρίτη

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι “μη αποδεκτή”, όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

“Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (…) δεν είναι αποδεκτή” είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.