Διαθεσιμότητα και κινητικότητα στο προσκήνιο

Διαθεσιμότητα και κινητικότητα στο προσκήνιο
Φωτογραφία ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ξεκίνημα με τους καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γιατρούς.

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας τέθηκαν από χθες 2.000 καθηγητές των 53 τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα τεχνικά και τα επαγγελματικά λύκεια.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της στην Αθήνα. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Οι περισσότερες οργανικές θέσεις, 388, χάθηκαν με την κατάργηση της ειδικότητας της Νοσηλευτικής, ακολουθούν οι Βρεφονηπιοκόμοι με 355 και οι ειδικότητες Αισθητικής με 211.

Στις προθέσεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ωστόσο, είναι το 60% με ειδικότητες υγείας να απορροφηθούν σε αυτόν τον τομέα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το μέτρο αυτό θα ευεργετηθούν περίπου 1.000 καθηγητές.

H ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει συνέχιση των κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την Τετάρτη στις 7.00 το απόγευμα, οπότε το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών καλεί όλες τις ομοσπονδίες των κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που βρίσκονται σε κινητοποίηση να συναντηθούν στα γραφεία της προκειμένου να «οργανωθεί από κοινού ο αγώνας ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις».

Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί 24ωρη πανελλαδική απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απήθυνε έκκληση μη πραγματοποίησης της απεργίας.

«Στο σχέδιο της κινητικότητας του υπουργείου Υγείας δεν περιλαμβάνονται γιατροί» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις πληροφορίες για συγχώνευση νοσοκομείων.

«Η συγχώνευση που είδε το φως της δημοσιότητας, στον αριθμό που παρουσιάζει, οι υπηρεσίες υπολόγιζαν και τους γιατρούς. Αλλά σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως, οι γιατροί δεν περιλαμβάνονται στην κινητικότητα», κατέστησε σαφές ο υπουργός Υγείας.

Το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με ανακοίνωση του στον υπουργό Υγείας, σχολιάζοντας ότι «οι χιλιάδες διαθεσιμότητες που ανοίγουν ουσιαστικά και το δρόμο για απολύσεις, είναι η μόνη πραγματικότητα που θα αποβεί ολέθρια για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και θα οδηγήσει σε ένα εξαθλιωμένο σύστημα υγείας».

Επίθεση στον υπουργό Υγείας εξαπέλυσε και η αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ και τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Οι «άχρηστοι» τελικώς μένουν και οι επικεφαλής τους προΐστανται των Υπουργείων», σχολίασε η κ. Χρυσοβελώνη.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΔΗΜΑΡ «ο ξαφνικός θάνατος υπηρεσιών, όπως η κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης, δεν συνιστούν ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα. Η κινητικότητα πρέπει να αποσυνδεθεί πλήρως από τις απολύσεις και να αφορά αποκλειστικά στην ορθολογική κατανομή του προσωπικού».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φωτογραφία: Άλκης Κωνσταντινίδης