Δυο μεγάλοι κερδισμένοι από το Brexit

Δυο μεγάλοι κερδισμένοι από το Brexit
epa05175545 British Pounds in London, Britain, 22 February 2016. Sterling suffered its worst fall in over a year over fears that Britain might decide to leave the EU. EPA/ANDY RAIN

Ένα ποτήρι ουίσκι κι ένα τσιγάρο δίνει την απάντηση.

 

Βάλτε ένα ποτήρι ουίσκι κι ανάψτε ένα τσιγάρο, λένε μεταφορικά οι αναλυτές της Goldman Sachs οι οποίοι θεωρούν ότι δύο από τους μεγάλους κερδισμένους του Brexit είναι η Diageo (Johnny Walker, Guinness) και η British American Tobacco, εταιρεία των Lucky Strike, Dunhill και Pal Mall.

Η επενδυτική τράπεζα αναβάθμισε τις τοποθετήσεις της στις δύο επιχειρήσεις παρά τις τελευταίες εξελίξεις. Κι ενώ οι μετοχές τους έπεσαν ελαφρώς την περασμένη Παρασκευή και τη Δευτέρα, στις δύο επόμενες συνεδριάσεις δείχνουν περισσότερο ενισχυμένες παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Μιτς Κόλετ, οι μετοχές της Diageo και της British American Tobacco ανεμένεται να κερδίσουν περισσότερο και να προσφέρουν υπερκέρδη μετά το Brexit. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Diageo θα επωφεληθεί από την πτώση της λίρας, καθώς το 90% της παραγωγής της εξάγεται. Επομένως, με τη φτηνότερη λίρα θα προσφέρει πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Όσον αφορά την εταιρεία καπνικών προϊόντων, ο Κόλετ θεωρεί ότι οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερο βάρος στο «βρετανικό» μέρος του ονόματος, παρά στο «αμερικανικό». Όμως μόνο το 1% των πωλήσεων αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και το 20% την Ευρώπη.

Η British American Tobacco αποτελεί τον κύριο μέτοχο της αμερικανικής εταιρεία τσιγάρων Reynolds American, ενώ κατέχει το 30% του μετοχικού μεριδίου της ινδικής εταιρείας ITC Limited.

Επιπλέον ο Κόλετ θεωρεί πως οι αποδόσεις των μετοχών των δύο επιχειρήσεων προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες από τα περισσότερα κρατικά ομόλογα. Η απόδοση της British American Tobacco βρίσκεται στο 2,4% και της Diageo στο 3,8%. Αντιστοίχως, το 10ετές βρετανικό ομόλογο βρίσκεται κάτω από το 1%, ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό είναι στο 1,5%. Σε Γερμανία και Ελβετία οι αποδόσεις είναι αρνητικές.