DLD 2016: Το FortuneGreece.com στο μεγάλο φεστιβάλ καινοτομίας στο Τελ Αβίβ

DLD 2016: Το FortuneGreece.com στο μεγάλο φεστιβάλ καινοτομίας στο Τελ Αβίβ

Και φέτος η καρδιά της παγκόσμιας σκηνής των startups χτυπάει στο Ισραήλ – Η ελληνική παρουσία και οι μεγάλες εταιρείες.

Αποστολή στο Ισραήλ

Τι πρέπει να έχει μια χώρα για να ονομαστεί “startup nation”; Αυτός είναι ο τίτλος που «κουβαλάει» το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια στην πλάτη του με σημαντικές επιτυχίες, όσον αφορά στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Για ακόμη μια χρονιά η καρδιά των startups και της τεχνολογίας χτυπάει στο Τελ Αβίβ, στο παγκόσμιας εμβέλειας DLD Tel Aviv Innovation Festival 2016 το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις 25 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στο συνέδριο κάθε χρόνο συγκεντρώνονται εκατοντάδες εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτικών κεφαλαίων, επενδυτές «άγγελοι» (angel investors) και στελέχη κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών σε έναν χώρο κατάλληλο για networking, όπου όλα μοιάζουν πιο απλά για κάποιον που θέλει να επιχειρήσει. Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία,το DLD θα παρακολουθήσουν και φέτος περίπου 10.000 στελέχη από startups και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, εκ των οποίων οι μισοί προέρχονται από χώρες του εξωτερικού για να συμμετέχουν σε δεκάδες events, συναντήσεις και διαλέξεις.

Φέτος το παρόν αναμένεται να δώσουν μεγάλες εταιρείες όπως η Google,  η IBM, η Microsoft,η Amazon,  η PwC,  η Intel κ.α., ενώ οργανωμένη παρουσία θα έχουν και άλλες χώρες με παράδοση στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία. Ακόμη ξεχωρίζει η παρουσία της Κίνας στη φετινή διοργάνωση, καθώς το DLD φιλοδοξεί να ενώσει Κινέζους επενδυτές και επιχειρήσεις με αντίστοιχες επιχειρήσεις από το Ισραήλ, που δίνουν έμφαση στην καινοτομία σε διάφορους κλάδους, όπως αυτοί των ιατρικών υπηρεσιών, του AgTech, του CleanTech, του FinTech και του Mobile. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι για πρώτη φορά το 4YFN, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλατφόρμες για νεοφυείς επιχειρήσεις, θα “μεταφερθεί” από τη Βαρκελώνη και θα δώσει το παρόν στο Τελ Αβίβ, φέρνοντας τις δικές της startups στο DLD.

Η «καρδιά» της διοργάνωσης χτυπάει σε δύο επίπεδα. Το βασικό μέρος λαμβάνει χώρα στη HaTachana, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Τελ Αβίβ, με ιστορία 124 ετών, καθώς ήταν ο πρώτος τέτοιου είδους στη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα, σε έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο, όπου μεγάλες εταιρείες στήνουν τα περίπτερα τους, έτοιμες να υποδεχθούν δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο. Παράλληλα λίγο πιο δίπλα startups από όλο τον πλανήτη έχουν τον δικό τους χώρο για να εκθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Το απόγευμα μέρος της δράσης του event μεταφέρεται στην λεωφόρο Rothschild, η οποία βρίσκεται μόνο λίγα λεπτά μακριά από την παραλία του Τελ Αβίβ και είναι γεμάτη με καφέ και εστιατόρια στα οποία νέοι επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο ανταλλάσσουν ιδέες και σκέψεις για ένα καινούργιο project που μπορεί να γεννηθεί εκείνη τη στιγμή. Στο συγκεκριμένο δρόμο αναπτύσσεται ένα ολόκληρο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που αποτελείται από incubators, accelerators, χώρους συνεργασίας και φυσικά εκατοντάδες startups που ειδικεύονται σε τομείς όπως η ασφάλεια, το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οικονομικές υπηρεσίες και οι νέες τεχνολογίες (IoT, Cloud Services).

Το Ισραήλ έχει καταφέρει να δομήσει ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις. Στη χώρα έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης 250 πολυεθνικές. Μόνο το 2015, 69 startups πωλήθηκαν για 5,4 δισ. δολάρια. Την ίδια χρονιά, σημειώθηκε αύξηση κατά 60% στην χρηματοδότησή τους, φτάνοντας τα 3,6 δισ. δολάρια. Τα exits σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έφτασαν τα 5,4  δισ.  Σχεδόν 70 εταιρείες από το Ισραήλ έχουν εισαχθεί στο Nasdaq τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποτίμηση άνω των 35 δισ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου φεστιβάλ καινοτομίας της χώρας, συναντιούνται και εκπρόσωποι από 21 χώρες του κόσμου που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό Start Tel Aviv. Στόχος είναι να ανταλλάξουν μεταξύ τους απόψεις και εμπειρίες και παράλληλα να παρουσιάσουν τα projects τους σε ειδικούς, μέντορες και επενδυτές.

Στον αντίστοιχο διαγωνισμό Start Tel Aviv 2016, που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από την Πρεσβεία του Ισραήλ και τους ID-GC, μεγάλος νικητής ήταν η εταιρεία City Crop, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτών ανάμεσα σε οκτώ φιναλίστ, παρουσιάζοντας την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, η οποία βασίζεται στην υδροπονία και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο το χρόνο οπουδήποτε, ακόμα και στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας τη mobile εφαρμογή της εταιρείας.

Όλοι οι νικητές συναντώνται στο Tel Aviv στο πλαίσιο του DLD, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ειδικά workshops και παράλληλα να συναντηθούν με επενδυτές αλλά και entrepreneurs από περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Παράλληλα στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να συμμετέχουν, με πρωτοβουλία της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, οχτώ ελληνικές startups και επίσης ελληνικές εταιρείες από τη Θεσσαλονίκη που αναζητούν συνέργειες για τις δραστηριότητές τους.

Το FortuneGreece βρίσκεται και φέτος στο μεγάλο event της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη: 

CityCrop: Καλλιεργήστε εύκολα τη σαλάτα σας στο σπίτι