ΔΝΤ: Τελευταία ευκαιρία για το ελληνικό χρέος το Eurogroup της 24ης Μαΐου

ΔΝΤ: Τελευταία ευκαιρία για το ελληνικό χρέος το Eurogroup της 24ης Μαΐου

Το Ταμείο θα παραμείνει στη μεταμνημονιακή Ελλάδα ακόμη κι αν δεν βρεθεί λύση τώρα, σημείωσε ο εκπρόσωπός του.

 

Στην επιβεβαίωση ότι τα χρονικά περιθώρια για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος τελειώνουν, προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ο παράγοντας του Ταμείου επανέλαβε για μια ακόμη φορά τα λόγια του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας ότι το Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι και η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί μια ουσιαστική λύση ούτως ώστε να «ξεκλειδώσει» η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις, «ο χρόνος τελειώνει, αν καταλήξουμε πολύ γρήγορα σε συμφωνία και οι πολιτικές παραμείνουν στην σωστή πορεία τότε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε κάτι στο διοικητικό μας συμβούλιο».

Διαβάστε ακόμη: Mέτρα για το χρέος μέχρι την άλλη Πέμπτη ή «Grexit» για το ΔΝΤ

Αφού επανέλαβε για άλλη μία φορά τους δύο πυλώνες που πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ (συμφωνία για χρέος και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων), ο εκπρόσωπος του Ταμείου επισήμανε ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι συνεχόμενες. «Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί αλλά κάποιες διαφωνίες παραμένουν. Πρέπει να έρθουν σύντομα σε συμφωνία διότι το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. Υπάρχει ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση, σε αυτό το πρόγραμμα» είπε και επανέλαβε ότι το χρονικό ορόσημο είναι το επόμενο Eurogroup.

«Χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιο χρόνο με βάση τις διαδικασίες μας, όπως η συζήτηση και η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες εταίρους μας. Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε συμφωνία για το ελληνικό χρέος».

Ο Τζέρι Ράις υπενθύμισε ότι ενώ το Ταμείο έχει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα από το πρόγραμμα του 2014, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις και τις διεργασίες». Μάλιστα, προέβη και σε μία υπόθεση λέγοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετάσχει στη μετα-μνημονιακή εποπτείας της Ελλάδας (post-program monitoring), όπως κάνει με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: Η «ήσυχη λύση» της Μέρκελ για την Ελλάδα… μόνο ησυχία δεν φέρνει