ΕΕ: Ο όρος «ΠΓΔΜ» θα χρησιμοποιείται επίσημα μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας

ΕΕ: Ο όρος «ΠΓΔΜ» θα χρησιμοποιείται επίσημα μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας
epa06815088 Greece Prime Minister Alexis Tsipras (L) with Macedonian Prime Minister Zoran Zaev (2-L) speak with EU members Frederica Mogerini (2-R) and EU enlargement commissioner Johannes Hahn (R), in Oteshevo FYR of Macedonia, 17 June 2018. The foreign ministers of Greece and the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), Nikos Kotzias and Nikola Dimitrov, and the UN Secretary General's Special Envoy for the name dispute signed a historic agreement on 17 June 2018 for resolving the decades-long issue during a lakeside signing ceremony in Prespes, where the borders of Greece, FYROM and Albania meet. EPA/NAKE BATEV

Η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι διευκρίνισε την ορολογία που θα ακολουθηθεί - Συγχαρητήρια Γκουτιέρες για τη συμφωνία.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον όρο πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη χθες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αυτό ανέφερε σήμερα η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η συμφωνία υπεγράφη, όμως υπάρχουν ακόμα κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωσή της. Στην επίσημη επικοινωνία μας, θα εξακολουθούμε να αναφερόμαστε στη χώρα αυτή ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό κάνουμε σε όλες τις ανακοινώσεις μας μέχρι τώρα», ανέφερε η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι και προσέθεσε:

«Μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές, θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στην εν λόγω χώρα με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που είναι και το όνομα με το οποίο εντάχθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

Γκουτιέρες: Συγχαρητήρια για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας

Τα θερμά του συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τον ρόλο τους στην «ιστορική συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή στις Πρέσπες», εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γκουτέρες ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των δύο πρωθυπουργών να τηρήσουν την ισχυρή δέσμευσή τους για την επικύρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας. Εκφράζει μάλιστα τη δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τις προσπάθειες τους.

Δείτε ακόμη: «Bραδυφλεγής βόμβα» το Σκοπιανό για το πολιτικό σκηνικό