Αίγυπτος: Ώρα μηδέν

Αίγυπτος: Ώρα μηδέν

O στρατός στράφηκε εναντίον των υποστηρικτών του Μόρσι – Πληροφορίες για νεκρούς.

Ξεκίνησε η επιχείρηση από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου για την διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι με χρήση δακρυγόνων σε δύο πλατείες του Καΐρου, ενώ από ιατρική πηγή έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί.

Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο στο πρακτορείο Reuters για 15 νεκρούς. «Είναι η έναρξη της επιχείρησης για τη διάλυση των διαδηλωτών», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την επιχείρηση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων.  Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις σκότωσαν 30 ανθρώπους κατά την επιχείρηση διάλυσης των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο και καλεί τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους μετά τη “σφαγή”.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Mena μετέδωσε ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν την επιχείρηση εκκαθάρισης των δύο πλατειών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Στρατιωτικό ελικόπτερο πετά επάνω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ενώ σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα έχουν καλύψει την περιοχή.

Κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά των οπαδών του Μόρσι
Την Τρίτη ένα μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πορείας, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Η ισλαμική ομάδα κατηγορεί αστυνομικούς, οι οποίοι φορούσαν πολιτικά, για το θάνατο του υποστηρικτή του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Η δολοφονία πιθανώς να οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ της Αδελφότητας, που απαιτεί την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία και την προσωρινή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τον στρατό.

Νωρίτερα, χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατοίκους, οι οποίοι τους πέταξαν πέτρες και μπουκάλια, αποκαλώντας τους «τρομοκράτες». Οι αστυνομικές αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν την διαδήλωση στο Κάιρο.

«Με τις διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουμε μπροστά», είπε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ένας διαδηλωτής. «Ο μόνος δρόμος είναι προς τα πίσω. Ο Μόρσι πρέπει να επιστρέψει», είπε.

Περισσότερα από 300 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 3 Ιουλίου, οπότε και ο Μόρσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Διαβάστε ακόμη: Αίγυπτος: «Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100»