Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί – Τις πρώτες πρωινές ώρες η επιστροφή τους στην Ελλάδα

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί – Τις πρώτες πρωινές ώρες η επιστροφή τους στην Ελλάδα

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους χωρίς περιοριστικούς όρους τους Κούκλατζη-Μητρετώδη που κρατούνταν στη φυλακή της Αδριανούπολης επί 167 ημέρες.

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη εν αναμονή της δίκης τους, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλεον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Αύριο επομένως πρόκειται να μεταβεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Έτσι με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνει απόψε στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο που θα παραλάβουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Υπολογίζεται το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη μετά τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες 1.00 π.μ. – 3π.μ.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών, θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης. 

Παυλόπουλος: Στοιχειώδης πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους της Τουρκίας η απελευθέρωση των δύο αξιωματικών

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Οι Κούκλατζης και Μητρετώδης κρατούνταν επί 167 ημέρες στη φυλακή της Αδριανούπολης, μετά τη σύλληψή τους στις 3 Μαρτίου από τουρκικές δυνάμεις, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή. Οι τουρκικές Αρχές είχαν όλο αυτό το διάστημα απορρίψει τα διαδοχικά αιτήματα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους γονείς των δύο στρατιωτικών

Με τους γονείς των δύο στρατιωτικών επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά της απελευθέρωσής τους. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τους τόνισε ότι πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους και τους ευχήθηκε από δω και πέρα μόνο χαρές. Οι γονείς, με τη σειρά τους, τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Πολιτείας.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων συνέβαλαν οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών αρχών και μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών ως πρώτο ζήτημα κατά τη συνάντησή τους.

«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη. «Ευχαριστούμε τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας», συμπλήρωσε.

Κυβέρνηση: Νίκη της διπλωματίας – Ενίσχυση της ελληνοτουρκικής φιλίας

«Μεγάλη χαρά που Άγγελος και Δημήτρης είναι ελεύθεροι. Καλώς να έρθουν στην πατρίδα» αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Πολλά συγχαρητήρια στον πρέσβη μας Π.Μαυροειδή, στον ΠΥΒ Α. Μπαλτά και στην πρόξενο Σ.Θεοχαρiδη. Ευχαριστήρια σε όσους βοήθησαν από τουρκική πλευρά. Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της Βραδιάς» επισημαίνει στην ίδια ανάρτηση ο κ. Κοτζιάς.

Λιτή και συμβολική ήταν αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην αναγγελία της είδησης ότι αποφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία από την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

«Η αποφυλάκιση και η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα είναι δίκαιη ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης. Αποτελεί στοιχείο που θα συμβάλλει στις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών, της καλής γειτονίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» τονίζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης. «Οι δύο στρατιωτικοί μας επέδειξαν υπομονή, σθένος, λεβεντιά και οφείλω να τους συγχαρώ. Οι προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά μας και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλαν στο να απελευθερωθούν τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη. Τους περιμένουμε να τους υποδεχθούμε με χαρά και τιμή» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουβέλης.

«Αθόρυβη η ελληνική διπλωματία εκεί που χρειάζεται και αποτελεσματική» γράφει στο Twitter για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Επίσης, ο κ. Κουίκ παραθέτει και την ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: «Μεγάλη χαρά που Άγγελος και Δημήτρης είναι ελεύθεροι. Καλώς να έρθουν στην πατρίδα. Πολλά συγχαρητήρια στον πρέσβη μας Π.Μαυροειδή, στον ΠΥΒ Α.Μπαλτά και στην πρόξενο Σ.Θεοχαρiδη. Ευχαριστήρια σε όσους βοήθησαν από τουρκική πλευρά. Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της Βραδιάς».

ΝΔ: Ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Ελληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγχαίροντας προσωπικά τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

«Ψυχή και Πίστη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μας, συγκίνηση για τις οικογένειές τους. Μια χαρμόσυνη είδηση σε ένα μαύρο καλοκαίρι» σχολίασε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο τομεάρχης Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία στην Ελλάδα.

Ως «μια πολύ ευχάριστη είδηση που μας χαροποιεί και μας συγκινεί», χαρακτηρίζει την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης. Ο κ. Κεφαλογιάννης, που είχε επισκεφθεί ως εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης, αναφέρει στην δήλωση του ανάμεσα στα άλλα: «Παραμονή της Παναγίας, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης επιστρέφουν στην Πατρίδα και στις οικογένειες τους. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί με υψηλό φρόνημα αντιμετώπισαν επί 167 ημέρες την περιπέτεια της παράνομης κράτησης τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. Με απαράμιλλο ήθος και στωικότητα όλο αυτό το διάστημα υπέμεναν την περιπέτεια των παιδιών τους οι δυο οικογένειες. Καλωσορίζουμε με χαρά και συγκίνηση τον Άγγελο και τον Δημήτρη στην Πατρίδα».

Οικουμενικός Πατριάρχης: Μεγάλο δώρο της Παναγίας 

Ως ένα μεγάλο δώρο της Παναγίας χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν επί 5 μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο, όπως επισήμανε.

Ειδικότερα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σχοινούδι της Ίμβρου, όπου τέλεσε τον εσπερινό, δήλωσε: Αδερφοί μου, φαίνεται ότι η Παναγία, με την ευκαιρία της εορτής Της, θέλησε να μας στείλει ένα μεγάλο δώρο. Μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι αφέθησαν ή αφήνονται ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνταν επί 5 μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο». Το πλήθος των πιστών που παρακολουθούσε τον εσπερινό επιδοκίμασε την αναγγελία της είδησης και εκείνη τη στιγμή η φωνή του κ.κ. Βαρθολομαίου «έσπασε» από μεγάλη συγκίνηση.

Ένωση Στρατιωτικών: Άγγελε και Δημήτρη, επιδείξατε υψηλό ηθικό και ψυχική δύναμη

«Αγαπητοί συνάδελφοι – Άγγελε και Δημήτρη, εσείς επιδείξατε υψηλό ηθικό και ψυχική δύναμη, εμείς σας περιμένουμε με σεβασμό και τιμή». Αυτό επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών σε ανακοίνωση της, με αφορμή την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας, που υπογράφουν ο πρόεδρος της Δημήτρης Ρώτας και ο γενικός γραμματέας της Γιώργος Θεοδώρου, υπογραμμίζεται: «Με ανακούφιση η Ομοσπονδία μας πληροφορήθηκε την είδηση της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών συναδέλφων μας. Ευχόμαστε τη γρήγορη επιστροφή τους στην πατρίδα, στην υπηρεσία, στις οικογένειες τους και το αίσιο τέλος της περιπέτειάς τους».

Αβραμόπουλος: Σημαντικό βήμα για τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χαιρετίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει πως «ανυπομονούμε για την επιστροφή τους» και χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, και συνολικά της ΕΕ.

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, προσβλέπουμε στην επιστροφή τους. Σημαντικό βήμα για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και συνολικά της ΕΕ» γράφει στο Twitter κ. Αβραμόπουλος.

Βούτσης: «Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα»

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγ. Μητρετώδη και Δ. Κούκλατζη, απέστειλε το εξής μήνυμα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του γραφείου Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης: «Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα και να σας σφίξουμε πάλι στην αγκαλιά μας. Καλή λευτεριά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε επισκεφθεί τους δύο στρατιωτικούς στις 16 Μαΐου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.

Γεννηματά: Μία σημαντική, θετική εξέλιξη μετά από πέντε μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης

Την «απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από πέντε μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης», χαιρετίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τη σημαντική, θετική εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους, τονίζει η κ. Γεννηματά και συγχαίρει τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν.

«Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα» επισημαίνει καταληκτικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Θεοδωράκης: Η κίνηση της Τουρκίας συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεών μας

«Η παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών επιτέλους τερματίστηκε ύστερα από 168 μέρες. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεών μας» σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην ίδια ανάρτηση επισημαίνει πως «το σθένος που επέδειξαν τα δυο παιδιά και οι οικογένειές τους είναι κάτι που συγκίνησε όλους τους Έλληνες. Μπράβο τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων αξιωματικών αποτελεί το τέλος μιας μεγάλης αδικίας

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων αξιωματικών αποτελεί το τέλος μιας μεγάλης αδικίας. Θα συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. ‘Αγγελε και Δημήτρη σας ευχαριστούμε εσάς και τις οικογένειές σας για την υπομονή και την αξιοπρέπεια που δείξατε. Καλή επιστροφή» έγραψε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε ανάρτηση του στο twitter.

«Ο συνεχής αγώνας, η διεθνής κινητοποίηση, η ενωτική προσπάθεια να γυρίσουν τα δύο παιδιά μας στην πατρίδα, το στράτευμα και τις οικογένειες τους, απέδωσε καρπούς! Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!» έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΚΚΕ: Θετική εξέλιξη που δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Ένωση Κεντρώων: Υποψιαζόμαστε ότι έγινε συναλλαγή για την απελευθέρωση των στρατιωτικών

«Χαιρόμαστε ασφαλώς, που οι δυο στρατιωτικοί μας, που κρατούντο παρανόμως στις φυλακές της Τουρκίας, απελευθερώνονται, αλλά υποψιαζόμαστε όμως ότι έγινε συναλλαγή για την απελευθέρωση τους, μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης με την αποπομπή των δυο μουφτήδων από τη Θράκη και την εκλογή νέων αρεστών στον Ερντογάν» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων. Σε ανακοίνωσή της, προσθέτει: «Εκτιμούμε ότι η υπόθεση αυτή θα εξελιχθεί ως ωρολογιακή βόμβα, εις βάρος της χώρας μας στην Θράκη»

ΛΑΕ: Χαιρετίζουμε από καρδιάς την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χαιρετίζει η Λαϊκή Ενότητα. «Αυτήν την ώρα χαιρετίζουμε από καρδιάς την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά από τόσους μήνες άδικης κράτησης και ταλαιπωρίας. Η χαρμόσυνη σημερινή είδηση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας επισκιάζει τα πάντα και κάθε άλλη σκέψη και κάθε άλλο σχόλιο, δεν είναι γι’ αυτές τις στιγμές χαράς και χαμόγελου για όλον τον ελληνικό λαό» σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Δείτε ακόμη: Πώς σχολιάζει ο Διεθνής Τύπος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών