Ελληνικές παραδοσιακές πίτες στα αμερικανικά ράφια

Ελληνικές παραδοσιακές πίτες στα αμερικανικά ράφια

Οι ιδρυτές της Demetra Pies διδάσκουν τα μυστικά της ελληνικής διατροφής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ελληνικές παραδοσιακές πίτες τοποθετεί στα ράφια των Αμερικάνικων supermarket η Demetra Pies, η εταιρεία που έγινε γνωστή και μέσω της βράβευσήw της στο διαγωνισμό ReInspire Greece, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας επιχειρηματικότητας 2013.

Αν και οι περισσότεροι διαβάζοντας το άρθρο θα σκεφτούν πως πίσω από την επιχείρηση κρύβονται μαμάδες και γιαγιάδες που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές με τις λαχταριστές πίτες τους, τελικά θα εκπλαγούν μαθαίνοντας πως η DemetraPies είναι δημιούργημα τεσσάρων συμφοιτητών από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ορμώμενοι από την αγάπη τους για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, διαδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τις ελληνικές πίτες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο Γιώργος Μπάλλας, ο Γεράσιμος και ο Δημήτρης Σκαλτσάς και ο Αλέξανδρος Τούλιας προσφέρουν παραδοσιακή σπανακόπιτα, τυρόπιτα και χορτοφαγική σπανακόπιτα υπό το brand «Demetra Pies» και διεκδικούν σημαντικό μερίδιο από την αμερικανική αγορά κατεψυγμένων τροφίμων.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Από την Αντίπαρο στο Disrupt μέσω Αμερικής! 

Το όνομα, όπως σωστά θα έχετε μαντέψει παραπέμπει στη θεά Δήμητρα, γνωστή και στους Αμερικάνους, θεότητα του θέρους και της γεωργίας. «Η Αμερική είναι ένα σύνολο από 50 πολιτείες, συνεπώς μιλάμε για μια τεράστια αγορά τροφίμων, αρκετά δομημένη, που διακρίνεται από υψηλό ανταγωνισμό και έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος στο fortunegreece.com

Κατά κοινή ομολογία η Αμερική θεωρείται πρόσφορο έδαφος για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων από τον κλάδο των τροφίμων. Αρκετά  ελληνικά προϊόντα όπως για παράδειγμα λάδια, ελιές, φέτα, γιαούρτι, αναψυκτικά και snacks αναζητούν την τύχη τους εκτός Ευρώπης και έχουν εθίσει τους Αμερικάνους στα προϊόντα made in Greece.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνικά βότανα «εξάγουν» Μεσόγειο στο εξωτερικό!

Η παραγωγή των προϊόντων Demetra Pies γίνεται στην Ελλάδα σε πιστοποιημένη εγκατάσταση δυναμικότητας δεκάδων τόνων σε μηνιαία βάση, με εγχώριες πρώτες ύλες. Φρέσκο σπανάκι, εκλεκτής ποιότητας φέτα και μυζήθρα και προσεγμένα άλευρα είναι το μυστικό της επιτυχίας. «Δεν κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητα των υλικών μας. Η ποιότητα και η γεύση είναι αυτά που θα κρατήσουν εν τέλει το προϊόν στο ράφι» δηλώνει ο Γεράσιμος.

Σκληρή δουλειά και προσήλωση στο στόχο είναι η βασική αρχή που ακολουθούν οι τέσσερις νέοι επιχειρηματίες. Ο τρίτος της παρέας, ο Αλέξανδρος, παραιτήθηκε από μεγάλο επενδυτικό σχήμα στη Γερμανία όπου και εργαζόταν, μετεγκαταστάθηκε από τον Νοέμβριο του 2013 στη Νέα Υόρκη και έχει αναλάβει τις πωλήσεις. Ο ίδιος τονίζει πως «Η καθημερινή στενή επαφή με τους διανομείς και τα τελικά σημεία πώλησης είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε εταιρεία τροφίμων που θέλει να πουλήσει στην Αμερική».

Διαβάστε ακόμη: Ο «μαύρος χρυσός» της Κορινθιακής γης

Σταθμός στην ιστορία της εταιρείας ήταν αναμφίβολα  η βράβευση της Demetra Pies στο διαγωνισμό ReInspire Greece. Όπως τονίζουν οι ιδρυτές της εταιρείας η δημοσιότητα μέχρι στιγμής μόνο θετικά έχει λειτουργήσει. Η έκταση που πήρε ο διαγωνισμός στα κοινωνικά δίκτυα και στα media είχε ως αποτέλεσμα οι Demetra Pies να γίνουν αναγνωρίσιμες ακόμα και στην Αμερικάνικη αγορά. Ήδη αμερικανικά supermarket έχουν επικοινωνήσει μαζί τους μέσω email και ζητούν δειγματισμό προϊόντων. Όσο για το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ θα αξιοποιηθεί για να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα της εταιρείας.

Η ομάδα μην έχοντας συμπληρώσει ούτε χρόνο λειτουργίας έχει ήδη κλείσει την πρώτη παραγγελία για τέλη Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη παραγγελία θα εξυπηρετήσει τα πρώτα σημεία πώλησης στην περιοχή της Νέας Υόρκης και θα αναδείξει την ανάγκη για εισαγωγή νέων γεύσεων και κωδικών καθώς και τον όγκο των μελλοντικών παραγγελιών για το 2014. Πρωταρχικοί στόχοι για το 2014 είναι η αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες της εταιρείας, η συνέπεια και η ικανοποίηση του καταναλωτικού κοινού.

Τα πλάνα της εταιρείας δε περιορίζονται μόνο στις ΗΠΑ. Ενδιαφέρον για DemetraPies έχει εκδηλωθεί από Γαλλία και Αγγλία, προτάσεις οι οποίες εξετάζονται από τη διοίκηση με προσοχή και θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της.