Ένα ελληνικό ράφι στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ

Ένα ελληνικό ράφι στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ

Πέντε ελληνικές εταιρείες τροφίμων μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και ζουν το «αμερικανικό όνειρο».

Τη δημιουργία του «ελληνικού ραφιού» στην αμερικανική αγορά έχει βάλει μπροστά η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (Hellenic Initiative) προχωρώντας σε συνεργασία με πέντε επώνυμες ελληνικές εταιρείες παραγωγής με σκοπό την οργανωμένη προώθηση προϊόντων Made in Greece στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως ανέφερε σήμερα ο Μιχάλης Πρίντζος, που ανέλαβε πρόσφατα εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για τη χώρα μας, «στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε την τάση για την μεσογειακή διατροφή που υπάρχει στην αμερικανική αγορά και να την επικεντρώσουμε και να την εξειδικεύσουμε στην ελληνική μεσογειακή διατροφή».

Στα πλαίσια αυτά θα προωθηθούν δύο εταιρίες από τον χώρο του ελαιόλαδου, η Γαία και η Terra Creta, η Παπαδημητρίου από την Μεσσηνία με το ομώνυμο βαλσαμικό ξύδι, η εταιρεία ζυμαρικών Μέλισσα – Κίκιζας και το Μέλι Αττική. Όπως εξηγεί ο κ. Πρίντζος «επιλέχθηκαν μεγάλου μεγέθους εταιρείες ώστε να έχουν την δυνατότητα σε περίπτωση επιτυχίας του εγχειρήματος να έχουν την παραγωγική δυνατότητα να καλύψουν αυτή τη ζήτηση». Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, Μάιλς Πρέσλερ, τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που πέντε ελληνικές εταιρείες τροφίμων όχι απλά προωθούνται από κοινού στην αμερικανική αγορά αλλά καλούνται να συνεργαστούν ακόμη κι αν διαθέτουν κοινά προϊόντα για την επίτευξη του σκοπού αυτού».

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στους τρεις πυλώνες που θα κινηθεί η Ελληνική Πρωτοβουλία η οποία βρίσκεται στα πρώτα βήματα της -συστάθηκε πριν από 15 μήνες από Έλληνες επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας- και έγινε ευρύτερη γνωστή πέρυσι με τα πρώτα Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας όπου συγκέντρωσαν 898 εγγεγραμμένους χρήστες από τους οποίους 400 τελικά κατέθεσαν business plan και τους 293 από αυτούς να πληρούν τους όρους που είχε θέσει η επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη: Και εγένετο οnegreece.org

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τα περσινά βραβεία, πέρα από τα νούμερα, είναι ότι οι τέσσερις νικητές είτε τρέχουν ήδη τις επιχειρήσεις τους είτε το αργότερο μέχρι Μάιο που θα δοθούν τα νέα βραβεία θα τις έχουν θέσει σε λειτουργιά. Στοιχείο που είναι ενδεικτικό της εντατικής και οργανωμένης δουλειάς που γίνεται από την Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Όμιλο Libra που έχει αναλάβει τη διαχείριση του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας καθώς και την χρηματοδότηση του με 5 εκατ. δολάρια ετησίως. .

Το Βραβείο φέτος θα διανείμει στους νικητές 700 χιλ. ευρώ ενώ η Ελληνική Πρωτοβουλία σε συνεργασία με το κολέγιο Ανατόλια και το Alba, δημιουργούν ένα Κέντρο Επιχειρηματικότητας, που σκοπεύει να καθοδηγεί και να «εκπαιδεύει» στοχευμένα νέους επιχειρηματίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει o Τζίμι Αθανασόπουλος, ο οποίος διευθύνει το θεσμό των βραβείων, «στην Ελληνική Πρωτοβουλία δεν πιστεύουμε ότι το πιο ισχυρό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός, η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα».

Εκτός από το «ελληνικό ράφι», προωθείται και η δημιουργία ενός private equity που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Το ύψος των διαχειριζόμενων κεφαλαίων του fund ορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, και πέραν των οικονομικών αποδόσεων η επενδυτική του επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη του τη όσο το δυνατό μεγαλύτερη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ήδη το fund έχει συγκεντρώσει 15 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή των βασικών μελών-επιχειρηματιών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Διαβάστε ακόμη: Χατζηδάκης: 69 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε 4 funds για επενδύσεις

Επίσης, ο οργανισμός επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός προγράμματος μετεκπαίδευσης στελεχών σε μεγάλες αμερικανικές και διεθνείς επιχειρήσεις του δείκτη Fortune 500 με σκοπό την επιστροφή τους στην Ελλάδα και την μεταλαμπάδευση των εμπειριών και γνώσεων που θα αποκομίσουν.

Τέλος, o τρίτος πυλώνας αφορά στην φιλανθρωπική δράση όπου η Πρωτοβουλία διέθεσε ένα 1 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013 και ανάλογο ποσό αναμένεται να διαθέσει το 2014 σε διάφορες οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τις πλέον αδύναμες ομάδες από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελληνική Πρωτοβουλία έχει προσαρτήσει ως μέλη της και υποστηρικτές της, περισσότερα από 35 ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν. Στα ιδρυτικά μέλη όπως οι κ.κ. A. Λιβέρης, Γ. Δαυίδ, Γ. Λογοθέτης, M. Κent, Γ. Στάμας έχουν προστεθεί και η Α. Huffington, ο δισεκατομμυριούχος John Catsimatides, που έγινε γνωστός από την υποψηφιότητα του για το χρίσμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης, η οινοπαραγωγός από την Γαλλία C. Mentzelopoulos, οι εν Ελλάδι εγκαταστημένοι Πάνος Μαρινόπουλος και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και πολλοί άλλοι.