Ένας νεκρός από πυρά σε στρατιωτική βάση της Συμφερόπολης

Ένας νεκρός από πυρά σε στρατιωτική βάση της Συμφερόπολης

«Έγκλημα πολέμου», χαρακτήρισε το περιστατικό ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας - Δείτε τι μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη.

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κι δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον ουκρανικής βάσης στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, τη Συμφερόπολη. Ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε στο Reuters ότι δεν είναι σαφές ποιος διέπραξε την επίθεση και ότι αυτή έγινε από μέλη «μιας άγνωστης δύναμης, πλήρως εξοπλισμένης και με καλυμμένα πρόσωπα».

Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. «Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας.

Μέχρι τώρα οι Ουκρανοί στρατιώτες καλούνταν να «μη απαντήσουν στις προκλήσεις» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν καταλάβει την Κριμαία εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ένας σπουδαστής της σχολής ναυτικών δοκίμων, ο Σ. Κακούριν, σκοτώθηκε από μια σφαίρα στο στήθος στη διάρκεια της επίθεσης. Ο πλοίαρχος Β. Φεντούν τραυματίστηκε στον λαιμό και το χέρι και ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και το πόδι από χτυπήματα με γκλομπ.

«Οι δράστες φορούσαν στολές Ρώσων στρατιωτών και έφεραν αυτόματα όπλα και ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ευθύνεται προσωπικά για το αίμα των Ουκρανών στρατιωτών που χύθηκε», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Οι τοπικές παραστρατιωτικές ομάδες ενόπλων ανέλαβαν τη φύλαξη της βάσης, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις Ουκρανίας και Ρωσίας συμφώνησαν ανακωχή έως την Παρασκευή.

Δείτε τι μεταδίδει από την Κριμαία ο Σωτήρης Δανέζης

Οργισμένη αντίδραση από την μεταβατική κυβέρνησης της Ουκρανίας
«Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία πέρασε σήμερα σε «στρατιωτική φάση».

«Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών», είπε, σημειώνοντας ότι το «έγκλημα πολέμου» στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι δεν παραγράφεται.

Στη Συμφερόπολη ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πολλούς ένοπλους άνδρες να διεισδύουν σε μια ουκρανική βάση που είχαν περικυκλώσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Μια ριπή από αυτόματο όπλο αντήχησε λίγο μετά από το εσωτερικό. Δύο ασθενοφόρα έφθασαν στο σημείο λίγο μετά, όμως ο φωτογράφος δε μπόρεσε να προσεγγίσει την είσοδο της βάσης.

Λαβρόφ: Οι κυρώσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες
Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας είναι «απαράδεκτες» και δεν θα μείνουν αναπάντητες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε στο Κρεμλίνο τη συμφωνία για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά την κατακραυγή από το Κίεβο και τη Δύση.

«Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι απολύτως απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κέρι.

Πούτιν: Η Κριμαία επιστρέφει εκεί που ανήκει
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου, στην Κόκκινη Πλατεία, ότι η Κριμαία, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας, επιτέλους επιστρέφει εκεί όπου ανήκει.

«Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν στις δικές τους ακτές, στη βάση τους, στη Ρωσία!», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε ένα πλήθος που φώναζε ρυθμικά «Ρωσία!» και «Πούτιν!», λίγη ώρα αφότου υπέγραψε ένα κείμενο με το οποίο η χερσόνησος εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ακυρώθηκε η συνάντηση Πούτιν – φαν Ρομπάι
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι ακύρωσε την επίσκεψη που αναμενόταν να πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Η αποστολή ακυρώθηκε διότι την δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι», επεσήμανε η πηγή αυτή.

Βλέψεις προς τις εκτάσεις των Τατάρων
Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν πίσω ορισμένες εκτάσεις τις οποίες κατέλαβαν «παρανόμως» οι Τάταροι της περιοχής, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χερσονήσου, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.

«Θα τους ζητήσουμε να απελευθερώσουν ένα τμήμα των εδαφών (που κατέχουν) γιατί το χρειαζόμαστε για τα κοινωνικά προγράμματά μας», είπε ο Τεμιργκάλιεφ στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Όπως υποστήριξε, πολλές εκτάσεις, κυρίως στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της χερσονήσου, «έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Τατάρους».

Οι Τάταροι, η μουσουλμανική μειονότητα που αποτελεί το 12-15% του πληθυσμού της περιοχής, μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Το 1944 οι Τάταροι της Κριμαίας, χαρακτηρισμένοι ως συνεργάτες των Ναζί, εξορίστηκαν μαζικά στην κεντρική Ασία, κατ’ εντολή του Ιωσήφ Στάλιν. Τους δόθηκε η άδεια να επιστρέψουν στη χερσόνησο μετά το 1989. Σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταστάθηκαν σε εκτάσεις που δεν τους ανήκαν πλέον αφού μετά τον διωγμό τους είχαν δοθεί σε άλλους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: 

Ο Πούτιν «καλωσόρισε» την Κριμαία στη Ρωσία

Η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία της Κριμαίας

Διεθνείς αντιδράσεις στην ομιλία Πούτιν και την ένωση Κριμαίας-Ρωσίας