Η πειρατεία «σώζει τα κέρδη»

Η πειρατεία «σώζει τα κέρδη»

Υπάρχει τηλεοπτική ζωή μετά την τηλεόραση;

Η απάντηση είναι προφανώς κι ότι υπάρχει. Το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Netflix έστριψε αυτό το νόμισμα και κέρδισε. Εκατό εκατομμύρια δολάρια.

Αυτός είναι κι ο λόγος που τα φετινά βραβεία ΕΜΜΥ θα ζήσουν μια ιδιαιτερότητα. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες βρίσκεται, για πρώτη φορά, μία αμιγώς διαδικτυακή σειρά. Πρόκειται για το «House Of Cards», πολιτικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Σπέισι.

Το ρίσκο της Netflix, εταιρεία η οποία παρέχει on-demand streaming υπηρεσίες, ήταν εξωπραγματικά μεγάλο. Επένδυσε εκατό εκατομμύρια δολάρια για τις δύο πρώτες σεζόν της σειράς και κατάφερε μέσα σε δεκατρία επεισόδια να κάνει απόσβεση ολόκληρου του ποσού. Το δε «House of Cards» έσπασε το ρεκόρ θέασης στην ιστορία της εταιρείας.

Γίγαντες εναντίον «trolls»

Η δημοφιλία του εγχειρήματος έφερε στην Netflix δύο εκατομμύρια συνδρομητές μόνο στις ΗΠΑ κι ένα επιπλέον εκατομμύριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όλα αυτά, όταν κάθε αμερικανική σειρά –συμπεριλαμβανομένου, φυσικά και του «House Of Cards»- βρίσκεται το αμέσως επόμενο λεπτό της προβολής της, στις λίστες των torrent sites.

Επομένως, στο δίλημμα διαδίκτυο ή τηλεόραση, η απάντηση είναι: κανένα από τα δύο. Για τον απλούστατο λόγο ότι πάνω από όλα υπερέχει η αναγνωρισιμότητα.

Κι αν στην περίπτωση του «House Of Cards», σπουδαίο ρόλο έπαιξε το έξυπνο άνοιγμα στα εκατομμύρια διαδικτυακών τηλεθεατών, που είτε δεν είναι συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης, είτε επιλέγουν να περιμένουν μερικές ώρες παραπάνω μέχρι να δουν το επόμενο επεισόδιο, στο φαινόμενο «Game of Thrones» τα torrents ήταν αυτά που έστειλαν τη ζήτηση στα ουράνια.

Όπως είπε κι ο ίδιος ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής μεταφοράς των επικών βιβλίων «A song of ice and fire», Ντέιβιντ Πετράρκα, η πειρατεία ήταν αυτή που έβαλε ένα ακόμη λιθαράκι στην τεράστια επιτυχία των τριών πρώτων σεζόν της σειράς.

«Nerd» σημαίνει business

Για την ακρίβεια, το «Game of Thrones» υπήρξε η πιο «πειρατικά πολυκατεβασμένη» τηλεοπτική σειρά του 2012.

Ποια ήταν η απάντηση του Μάικλ Λομπάρντο, υπεύθυνου προγράμματος της HBO, εταιρείας παραγωγής που φιλοξενεί τις επικές ιστορίες του Τζορτζ Μάρτιν; Ότι η πειρατεία έκανε μάλλον καλό στις πωλήσεις των DVD’s.

Βέβαια, ο σκηνοθέτης της σειράς επανήλθε, λέγοντας ότι είναι 100% κατά της πειρατείας, ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο –όπως το χαρακτήρισε- όμως όλοι γνωρίζουν ότι η πρώτη σκέψη που περνά από το ανθρώπινο μυαλό καταδεικνύει τις περισσότερες φορές τις πραγματικές προθέσεις.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η HBO δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από την επιρροή των πειρατικών torrents στα έσοδά της, μιας και μετρά πάνω από 26 εκατ. συνδρομητές στις ΗΠΑ και περίπου 60 εκατ. σε όλο τον κόσμο. Μεγέθη που της επιτρέπουν να προχωρά σε τόσο μεγάλες επενδύσεις.

Επομένως, στο κρίσιμο ερώτημα αν η πειρατεία σκοτώνει την τσέπη των θεαμάτων, η πραγματική απάντηση βρίσκεται στο βαθμό προσαρμοστικότητας των εταιρειών παραγωγής στα νέα δεδομένα του «τηλεοπτικού διαδικτύου».