Επιμένει στο εισιτήριο των 25 ευρώ ο υπουργός Υγείας

Επιμένει στο εισιτήριο των 25 ευρώ ο υπουργός Υγείας

Σε έσοδα 40 εκατ. ευρώ δηλώνει ο Α. Γεωργιάδης πως προσβλέπει η κυβέρνηση από το μέτρο και κάλεσε όσους αντιδρούν «να βρουν ισοδύναμα».

Μπορεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, ωστόσο ο υπουργός Υγείας  Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνησε μιλώντας στο Mega πως δεν θα υποχωρήσει στο θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το κράτος υπολογίζει σε έσοδα 40 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου. Το ποσό θα καταβάλλεται μόνο εάν ο ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο, ενώ στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής των 25 ευρώ, το χρέος θα «μεταφέρεται» στην εφορία.

Νωρίτερα, από την πρωινή εκπομπή του Ant1, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την απόφαση για την επιβολή του 25ευρου, λέγοντας: «Επιμένω και ιδεολογικά. Όλοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη δεκαετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα για τους απόρους».

Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την Υγεία

Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ: «Δεν χρειάζεται να αντιδικήσουμε. Αν το ΠΑΣΟΚ λεει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο, το οποίο έχουμε ψηφίσει δυο φορές, και τον Νοέμβριο του 2012 και στο μεσοπρόθεσμο, πρέπει να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα. Δεν μπορεί να γίνεται με όρους τηλεοπτικής ή ιδεολογικής αντιπαράθεσης ο διάλογος, αλλά να γίνεται πρακτικά».

«Έχουμε δώσει τα ισοδύναμα στον κ. Γεωργιάδη. Χρησιμοποιεί μια φθηνή δικαιολογία ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από το 2012. Θα σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο έχει θέσει το θέμα αυτό και τότε, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι εξετάζει την απόσυρση του μέτρου ή ότι θα δει τα ζητήματα των εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η πλειοψηφία των πολιτών. Αυτή η απόφαση, έτσι όπως βγήκε προχθές, είναι αυθαίρετη, διότι δεν υπήρξε συζήτηση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας που ζήτησε ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί το μέτρο για εισιτήριο σε περίπτωση νοσηλείας.

Κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για διγλωσίας και πρόσθεσε: «Άλλα λέει στον έναν και άλλα στον άλλον… Το θέμα αυτό έχει τεθεί ψηλά. Πιστεύω ότι θα πάει στο επίπεδο των δύο πολιτικών αρχηγών, του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά, αλλά με το που θα ανοίξει η Βουλή, εμείς θα αναλάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ