Επιστρέφει το «μισό δώρο» στο δημόσιο

Επιστρέφει το «μισό δώρο» στο δημόσιο

Θεσμοθετείται το Ενιαίο Μισθολόγιο και συνδέεται ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα.

Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού από το 2015 θα αλλάξουν όλα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού.

Μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα που σηματοδοτεί την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.

Από την πλευρά των δανειστών, στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, ένα σημαντικό τμήμα του κειμένου αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον δημόσιο τομέα, ενώ ο Πολ Τόμσεν επανέφερε σε δηλώσεις του το δίλημμα μεταρρυθμίσεις στο κράτος ή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα στις τελευταίες επαφές που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη την άνοιξη έθεσε το θέμα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αμείβεται ένας εκπαιδευτικός με 750 ευρώ τον μήνα και ο κλητήρας του υπουργείου Οικονομικών να λαμβάνει ακόμα και 1.700 ευρώ μισθό.

Οι μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Δημόσιο αφορούν:

1. Την αλλαγή της πολιτικής μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και τη θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, όπου οι εργαζόμενοι στο κράτος θα αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, τη θέση ευθύνης και την αποδοτικότητά τους.

2. Τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την αποδοτικότητα και την επίτευξη στόχων. Επανέρχεται ο 13ος μισθός ως ετήσιο μπόνους για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ οι μη παραγωγικοί υπάλληλοι θα έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους.

3. Θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ, που θα καταργήσει τις μετατάξεις. Αυτές θα πραγματοποιούνται πλέον μέσω ετήσιων διαγωνισμών υπό τον έλεγχο και τη μοριοδότηση της ανεξάρτητης αρχής.

4. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει μελέτη από την πλευρά της κυβέρνησης μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2015 η μεταφορά υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού σε ιδιώτες με στόχο τη μείωση του κόστους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όπως είναι η φύλαξη κτιρίων, η καθαριότητα των γραφείων κ.ά.

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «τρέχει» μία σειρά δράσεων που αφορούν τις αλλαγές στο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στους νέους υπουργούς προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν:

  • Την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Εισάγεται η διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ με συνέντευξη και γραπτές εξετάσεις. Εντός του έτους θα έχουν επιλεγεί οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και το 2015 θα επιλεγούν με τις ίδιες διαδικασίες οι διευθυντές και οι τμηματάρχες.
  • Την ολοκλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 9.000 απολύσεις, ενώ μέχρι το Φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα έχουν απολυθεί 4.000 υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα και δεν θα μπορέσουν να βρουν θέση για να επανατοποθετηθούν και περίπου 2.000 εργαζόμενοι από τις ΔΕΚΟ ύστερα από αξιολόγηση και μείωση δομών ή καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.
  • Την αξιολόγηση του προσωπικού σε όλο το Δημόσιο με το νέο σύστημα της ποσόστωσης για να μη λαμβάνουν όλοι «άριστα» όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό το μεταβατικό στάδιο αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε ακόμη:

Απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων ζητάει το ΔΝΤ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μπορούν να γίνουν επιμέρους εκπτώσεις

Προκηρύσσονται 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ

Σαμαράς: «Όχι στα νέα μέτρα, ναι στις ελαφρύνσεις»