Επίθεση των ΗΠΑ με 59 πυραύλους σε αεροπορική βάση στη Συρία

Επίθεση των ΗΠΑ με 59 πυραύλους σε αεροπορική βάση στη Συρία

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ρωσίας και η στήριξη Μέρκελ-Ολάντ στις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στόχευσαν συριακά μαχητικά, έναν αεροδιάδρομο και σταθμούς ανεφοδιασμού στην επίθεση με πυραύλους που έγινε σε συριακή αεροπορική βάση, είπε αμερικανός αξιωματούχος. Η επίθεση ήταν η απάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πάνω από 59 πυραύλους “Τόμαχοκ”. “Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ” ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Αμφίβολη η συμμαχία ΗΠΑ – Ρωσίας στη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ξεκαθάρισε, πως οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν την άδεια της Ρωσίας. “Δεν ζητήσαμε την άδεια Μόσχας”, είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, ο αμερικανικός Στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις, με πολλαπλές συνομιλίες, ότι πρόκειται να βομβαρδίσει συριακή αεροπορική βάση και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις μπορούν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία. Όπως μάλιστα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, δήλωσε πως “η συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία είναι αμφίβολη”.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει επιβεβαίωση για τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων κι ενός πτεράρχου, ενώ υπάρχουν δεκάδες τραυματίες. Η αεροπορική βάση έχει “καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά”. Τα αεροσκάφη, η πίστα, οι αποθήκες καυσίμων και το κτίριο της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν κονιορτοποιηθεί.

Πούτιν: Η αμερικανική επιχείρηση έβλαψε σοβαρά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτηρίζει την αμερικανική επιχείρηση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», βασισμένη σε «κατασκευασμένο πρόσχημα» και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία ως επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και βασισμένη σε κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις».

«Ο πρόεδρος Άσαντ φέρει την πλήρη ευθύνη»

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης για την οποία κατηγορείται το συριακό καθεστώς, τόνισαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Μέρκελ και Ολάντ σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον τους είχε ενημερώσει προτού εξαπολύσει τα πλήγματα, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση.

Συριακό πρακτορείο: Εννέα άμαχοι νεκροί από την επίθεση

Εννέα άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική πυραυλική επίθεση, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του SANA, οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε χωριά κοντά στην αεροπορική βάση. Το πρακτορείο μετέδωσε πως άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν και κατοικίες στην περιοχή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ο κυβερνήτης της Χομς Ταλάλ Μπαράζι είχε δηλώσει νωρίτερα πως επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση. Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν πρόκειται για χωριστούς απολογισμούς νεκρών.