Επόμενη στάση στη μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος: Σιγκαπούρη

Επόμενη στάση στη μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος: Σιγκαπούρη

Ξεκίνησε τις εργασίες του το Interpol World 2015 και το FortuneGreece.com σας μεταφέρει από κοντά τα γεγονότα.

Αποστολή στη Σιγκαπούρη: Βασίλης Σαμούρκας

Στη σκιά των τριών πύργων του επιβλητικού ξενοδοχείου Marina Bay Sands και σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες εμπορικές ναυτικές διαδρομές του πλανήτη, τη Σιγκαπούρη, ξεκίνησε η προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας διαμοιρασμού της γνώσης του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Το πρωί της 13ης Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τελετή του Interpol World 2015, «Προωθώντας την καινοτομία για τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας».

Υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, το Interpol World 2015 έχει στόχο να προωθήσει για πρώτη φορά τη συνεργασία των παγκόσμιων αρχών καταπολέμησης του εγκλήματος, των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Interpol, και του ιδιωτικού τομέα γύρω από την ψηφιακή ασφάλεια, με σκοπό να προωθηθούν άμεσες λύσεις για την καταπολέμηση της όλο και περισσότερο αυξανόμενης ψηφιακής εγκληματικότητας.

Σε συνδυασμό με δύο ακόμη παγκόσμια συνέδρια που λαμβάνουν χώρα στο ίδιο εντυπωσιακό κτιριακό σύμπλεγμα του συνεδριακού κέντρου του Marina Bay Sands, τα Interpol Global Complex for Innovation και το 22ο συνέδριο των Ασιατικών Μελών της Interpol, περισσότεροι από 8000 συμμετέχοντες από 200 επιχειρήσεις και 30 χώρες συγκεντρώθηκαν για να προωθήσουν την ανάγκη της αμιγούς σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών επιχειρηματιών για τη βελτίωση της διαδικτυακής ασφάλειας σε κρατικό, σε επιχειρηματικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος της Interpol, Mireille Ballestrazzi, τόνισε ότι η συλλογική απάντηση στην τρομοκρατία γέννησε την ανάγκη της προώθησης ενεργειών πολύ καλά οργανωμένων εγκληματικών ομάδων οι οποίες δρουν στο διαδίκτυο και απειλούν τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες, τις κυβερνήσεις ή ακόμη και τις ίδιες τις διωκτικές αρχές.

«Το συνέδριο Interpol World μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να κινητοποιήσουμε τις κυβερνήσεις των χωρών και τις τοπικές αρχές, καθώς και τους δημόσιους και ιδιωτικού φορείς για να μοιραστούμε τις τεχνικές μας ειδικεύσεις, αλλά και εμπειρίες ούτως ώστε να καταλήξουμε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται», τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Σιγκαπούρης, S. Iswaran, μίλησε για την εξάπλωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα όλων μας· μια εξέλιξη η οποία δημιουργεί νέες απειλές για την ασφάλεια των χρηστών. «Πολλές φορές η αντιμετώπιση του ψηφιακού εγκλήματος έρχεται πολύ αργά», τόνισε, σημειώνοντας την υποχρέωση πιο στενής συνεργασίας όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στη συλλογή πληροφοριών και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των οργανωμένων κυβερνοεπιθέσεων.

«Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την τεχνολογική εξέλιξη, την παγκοσμιοποίηση αλλά και την αστική ανάπτυξη των λεγόμενων μέγα-πόλεων. Το γεγονός αυτό ανέδειξε ένα νέο κύμα απειλών οι οποίες είναι ικανές να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε.

Στη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στάθηκε και ο τρίτος βασικός ομιλητής της έναρξης του Interpol World 2015 -και γενικός γραμματέας της Interpol- Jürgen Stock. «Η τεχνολογία θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες προκλήσεις κι όσο εξελισσόμαστε για να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και τις επιχειρήσεις μας πιο κερδοφόρες, τόσο θα συναντούμε περισσότερους εγκληματίες οι οποίοι αναζητούν εκείνο το κενό που θα τους κάνει να πετύχουν τους σκοπούς τους», εκτίμησε.

Ο γενικός γραμματέας της Interpol στάθηκε επίσης στο ρόλο του Interpol World, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί «το παραπάνω βήμα που θα φέρει στον ίδιο χώρο την καινοτομία των επιχειρήσεων και την εμπειρία των διωκτικών αρχών». Με τη συνέργεια αυτή, σημείωσε, η διοργάνωση θα επιχειρήσει να ταυτοποιήσει το ρίσκο και τα τρωτά σημεία μιας νέας αναδυόμενης τεχνολογίας πριν ακόμη καταστεί η ίδια στόχος των κυβερνοεγκληματιών».

Ο Jürgen Stock στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία ενός πρωτότυπου διεθνούς κέντρου όπου οι διωκτικές αρχές της Interpol συνεργάζονται στενά με τον ιδιωτικό τομέα για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, το Interpol Global Complex of Innovation (ICGI).

Σκοπός του εγχειρήματος αυτού που ξεκίνησε κι επίσημα τη λειτουργία του πριν από μία μόλις εβδομάδα, είναι να κάνει πράξη την ανάγκη πραγματοποίησης της επιθυμίας κρατών και διωκτικών αρχών να αντλήσουν τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος.

Ρόλο-κλειδί σε αυτή τη συνεργασία παίζει η Kaspersky Lab. Όπως τόνισε στο FortunGreece.com ο επικεφαλής Επικοινωνίας σε Ρωσία και Αναδυόμενες Οικονομίες, Mikhail Vasin, η παρουσία της Kaspersky τονίζει το πνεύμα της επιχείρησης για την υπηρέτηση ενός σκοπού ο οποίος ξεπερνά τα όρια της επιχειρηματικής δράσης και στρέφει την προσοχή του στην καταπολέμηση ενός κοινού εχθρού ο οποίος απειλεί την ασφάλεια όλων. Ο κ. Vasin σημείωσε πως η ενέργεια της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης να παράσχει στην Interpol τις σύγχρονες κτιριακές υποδομές δίνοντάς της παράλληλα την απόλυτη ελευθερία κινήσεων υπό τον καθεστώς στο οποίο βρίσκονται όλες οι πρεσβείες ξένων χωρών στη νησιωτική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα δείγματα γραφής της ανεξάρτητης αυτής προσπάθειας.

Σε μια αποκλειστική παρουσίαση μερικών από τα εργαστήρια και τις αίθουσες δράσης στις οποίες ενεργεί η Interpol, βρέθηκαν ελάχιστα μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και το FortuneGreece.com.

Σε μια από τις παλαιότερες περιοχές του κέντρου της Σιγκαπούρης και πολύ κοντά στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, βρίσκονται τα νεόκτιστα γραφεία του ICGI. Η ασφάλεια του κτιρίου θυμίζει αυστηρούς ελέγχους διαβατηρίων σε κάποιο διεθνές αεροδρόμιο. Κι όλα αυτά, στις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις μιας υπηρεσίας η οποία στην πρώτη της εβδομάδα λειτουργίας απέδειξε την αξία της καταπολεμώντας ένα από τα πλέον απειλητικά malware (Simda Botnet). «Για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια της εμπειρίας μου στο κυβερνοέγκλημα καταφέραμε να καταπολεμήσουμε μια τόσο σοβαρή απειλή τόσο άμεσα», τόνισε στο FortuneGreece.com ο Brad Marden, Συντονιστής Ερευνητικής Υποστήριξης του Ψηφιακού Εγκλήματος στο ICGI.

Η έρευνα, γνωστή κι ως “Sigma botnet investigation”, ανέδειξε ένα κενό ασφαλείας στο οποίο οι εγκληματίες έπαιρναν απομακρυσμένα τον έλεγχο σε έναν υπολογιστή επιτρέποντας την κλοπή προσωπικών δεδομένων κι εγκατάστασης κακόβουλων προγραμμάτων. Μάλιστα, το πρόβλημα κατάφερε μέσα σε ελάχιστες μέρες να γενικευτεί, μολύνοντας περισσότερους από 770.000 υπολογιστές σε 190 χώρες παρουσιάζοντας μερικά μοναδικά στοιχεία όπως προκαθορισμένα κωδικοποιημένες IP. Επιπλέον, απατεώνες πλήρωναν για να αγοράσουν ανά 1.000 τους μολυσμένους υπολογιστές προσφέροντας την ευκαιρία για κέρδος και στους ίδιους αλλά και τους κυβερνοεγκληματίες.

«Οι περισσότερο μολυσμένες χώρες ήταν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Τουρκία», τόνισε ο Brad Marden. Η αποκάλυψη του προβλήματος και η αντιμετώπιση του πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη της Interpol, της Kaspersky, της εταιρείας ασφάλειας Trend Micro και της Microsoft, εντός ελάχιστων ημερών από την εμφάνισή του. Όπως είπε στο FortuneGreece.com αξιωματούχος της Interpol, η κίνηση αυτή έδειξε πως σε συγκεκριμένους τομείς είναι προτιμότερο για όλους να αναζητούμε το κοινό καλό, κάτι το οποίο όλο και περισσότερες εταιρείες του χώρου της ασφάλειας δικτύων και της τεχνολογίας, όπως η Kaspersky Lab, προωθούν ήδη.

Εντός του κτιρίου του ICGI οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ και συγκεκριμένων συνεργατών της Interpol στο φετινό συνέδριο, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο 20 από τα 190 κράτη-μέλη διατηρούν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να επιχειρήσουν με σκοπό την καταπολέμηση αλλά και την πρόληψη κατά του κυβερνοεγκλήματος. Τα πρόσωπα και οι χώρες τις οποίες εκπροσωπούν διαφέρουν ανάλογα με την περίσταση αλλά και την επί μέρους εξειδίκευση τους.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ICGI, έως και 12 υποθέσεις με όλα τα αναλυτικά τους δεδομένα μπορούν να τρέχουν παράλληλα για την περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων που εκκρεμούν στις τρεις γιγαντοοθόνες του λεγόμενου Cyber Fusion Centre. Ταυτόχρονα -και μακριά ακόμη κι από τα βλέμματα όσων βρέθηκαν στην παρουσίαση- ζευγάρια οθονών περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν κράτη και εταιρείες, στα οποία πρόσβαση έχουν μόνο τα στελέχη της Interpol.

Παράλληλα, σε απόλυτα διαφορετικό χώρο ο οποίος επικοινωνεί μόνον όταν καθίσταται αναγκαίο, τεχνικοί της Kaspersky παρέχουν άμεσα την τεχνογνωσία όποτε κι αν χρειαστεί, εφόσον αυτή ζητηθεί από την Interpol.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δημιουργήσει τη δική τους Wikipedia του κυβερνοεγκλήματος, η οποία περιέχει στοιχεία για νεοεμφανιζόμενες απειλές και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς κι ένα εσωτερικό δίκτυο Tor το οποίο οι ερευνητές του ICGI φιλοδοξούν να επεκτείνουν άμεσα με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση του λεγόμενου «Σκοτεινού Ίντερνετ» (Dark Internet), δηλαδή το «σπίτι» για αρκετούς εγκληματίες που φιλοδοξούν να κρυφτούν πίσω από τις ψηφιακές «κουρτίνες» του αχανούς Dark Internet για να πραγματοποιήσουν ανενόχλητοι τις εγκληματικές τους ενέργειες.

Διαβάστε ακόμη: Μια αναπόφευκτη απειλή και οι μέθοδοι αντιμετώπισής της